Foto: Skischule Wien

Noodgedwongen lesgeven op plastic

|

De skipistes van Hohe-Wand-Wiese in het Oostenrijkse Wenen kunnen ondanks temperaturen onder het vriespunt slechts gedeeltelijk open. De skischool zou liever zien dat alle pistes besneeuwd worden. In plaats daarvan wordt er lesgegeven op kunststof matten.

De Hohe-Wand-Wiese is sinds december het enige skigebied in Wenen dat in bedrijf is. Dit seizoen heeft het skigebied er samen met de skischool voor gekozen om speciale kunststof matten neer te leggen op het onderste deel van de piste. Hierdoor kunnen beginners ook bij slechte sneeuwcondities leren skiën.

Van de 3.500 m2 aan piste is 1.500 m2 voorzien van kunststof matten. Zolang het weer het toelaat kan op de overige 2.000 m2 geskied worden op natuursneeuw ondersteund door sneeuwkanonnen.

Onvoldoende besneeuwd
“De lessen tijdens de voorjaarsvakantie waren volgeboekt,” zegt Gerald Eder van Skischule Hohe Wand. Één modern sneeuwkanon is onvoldoende voor het besneeuwen van alle pistes. Als alternatief heeft de stad Wenen ook nog oude sneeuwkanonnen achter de hand. Deze zijn volgens Eder zeer inefficiënt. “De sneeuwkanonnen zien er uit als machinegeweren en maken veel lawaai. We krijgen steeds weer klachten over dat er niet overal besneeuwd wordt. Als alle pistes zouden worden besneeuwd kost dat veel geld en moet de stad Wenen daaraan bijdragen.”

De kunststof matten zijn een goede training
De wintersport in Wenen is niet rendabel genoeg. Eder zou blij zijn als alle pistes worden besneeuwd, maar het skiën op de kunststof matten is een goede training. “De matten zijn zeer geschikt om het skiën op te leren. De meeste kinderen die bij ons leren skiën kunnen daarna in de sneeuw goed hun weg vinden”, aldus Eder.

Of in de toekomst ook andere skigebieden de lager gelegen skipistes standaard gaan voorzien van kunststof matten, om bij hogere temperaturen te kunnen blijven skiën, zullen we moeten afwachten.

<span class="share-text">Delen:</span>Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Door Redactie

Heb je wat leuks of bijzonders meegemaakt? Of wil je jouw verhaal gewoon delen met je vrienden en familie? Stuur jouw blog naar ons op of tip de redactie door een bericht te sturen naar info@sneeuwsportleraren.nl.