Dag 3: Zelf de groep leiden en een heerlijke afdaling

De afgelopen twee dagen kon je al lezen hoe het Marre en Vincent verging tijdens hun Back Country Awarness course in Japan. Vandaag staat in het teken van de tour-planning.

Voor we vandaag op pad zijn gegaan hebben we onze tour zorgvuldig voorbereid. In welk gebied bevinden we ons en welke hellingen kunnen we daarin skiën. Hierbij moesten we letten op het lawine bericht, het weer en de wind van de vorige dag en van de dag zelf, het sneeuwprofiel van de vorige dag, het niveau van de groep en het tijd schema waarin pauzes en contole momenten zijn verwerkt. We hebben vandaag gekozen voor de berg Shiribetsu vlak bij Rusutsu. Een bekende berg die bekend staat om zijn tour mogelijkheden. De hang is rond de 33 graden steil en daardoor heerlijk om te skiën. Ons plan lieten we achter op kantoor zodat er mensen weten waar we zijn.

Zelf de groep leiden
Vandaag moesten de deelnemers van de groep als leider fungeren in plaats van de gidsen van White Room. Ik (Vincent) nam het eerste gedeelte voor mijn rekening. Als leider van het eerste stuk moest ik rekening houden met de opwarm fase van de groep. Niet te hard van start gaan want er wachtte nog een behoorlijke klim.

Gedesoriënteerd
De Japanse bergen zijn fantastisch om te touren. Mooie bomen, besneeuwde takken en hier en daar een overstekend eekhoorntje. Het nadeel van dit alles is dat je vrij makkelijk gedesoriënteerd raakt. Op gegeven moment moesten we ergens door de bomen kruisen om bij de berg te komen. Gelukkig had ik een screenshot van Google Earth gemaakt en konden we vrij nauwkeurig bepalen waar en wanneer we door de bomen moesten steken.

De weg naar boven
Bij aankomst bij de hang hielden we een korte bespreking over hoe we naar boven zouden lopen. We konden via het open veld of via de bomen. We kozen er voor om het ‘vlakke gedeelte’ zo snel mogelijk te doen door middel van langere stukken te traverseren en steiler te stijgen.

Eenmaal bij het steile stuk aangekomen hebben we een sneeuwprofiel gemaakt om te kijken of de situatie ‘veilig’ was. Nadat we de sneeuwlagen bestudeerd en goed bevonden hadden zijn we door de bomen verder gegaan.

Een heerlijke afdaling
Tussen de bomen kwamen we in aanraking met de kwelgeest van het touren, namelijk de kickturn. Niet iedereen uit onze groep kon dit waardoor we het tijdsschema moesten aanpassen. Na een fijn tweede stuk door een prachtig landschap kwamen we boven op de bergkam aan. Na de lunch met fantastisch uitzicht hebben we een heerlijke afdaling kunnen skiën.

Later die dag, terug in het café, hebben we een korte evaluatie gehad waarbij de gidsen zeer positief gestemd waren. We hadden goed in het groepsbelang gehandeld en de sneeuwcontroles op de juiste manieren en het juiste momenten uitgevoerd. Om ons alvast een beetje op te warmen voor dag vier lieten ze doorschemeren dat we morgen dit alles nog een keer mogen doen, maar dan in een moeilijkere situatie.

Hoe moeilijk het wordt lees je morgen.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren