Dag 2: Het lawinebericht en een onverwachte situatie

De Nederlandse sneeuwsportleraren Marre en Vincent werken dit seizoen in Japan. Via hun skischool volgen ze een Back Country Awarness course. Tijdens deze herhalingscursus wordt zowel de praktijk als theorie behandelt over het skiën buiten de piste. Gister heeft de groep elkaar leren kennen, zijn er lawinepiepers gezocht en is de tour van vandaag gepland. Vandaag vertellen ze over dag twee.

Ook dag twee van onze opleiding begon net als gister in het Jazz cafeetje met koffie. Het thema van vandaag is touren. De algemene opdracht was het doorlezen van het lawinebericht en deze begrijpen door de voorspellingen die worden genoemd terug te vinden in het terrein.

Een goede voorbereiding
De voorbereiding van vandaag begonnen gister met het inpakken van onze tassen. Lawinepieper, schep en sonde op de juiste plek, water, handschoenen, sneeuwbril etc. We gaan goed voorbereid op pad want in Japan kan het weer heel snel omslaan.

Lawinebericht
Met een koffie in de hand nemen we het lawinebericht door. Vandaag zal er vijfentwintig centimeter verse sneeuw op een harde laag te vinden zijn. Ook wordt er behoorlijk wat door de wind verplaatste sneeuw verwacht aan de zuid-oost kant vanwege een noord-noordwestelijke wind.

Na een prachtige rit naar het plaatsje Goshiki Onsen bouwen we ons materiaal om, doen de Amerikaanse variant van een groeps-piepercheck en gaan we naar boven.

Op het moment van starten zijn er geen duidelijk visuele tekenen van door de wind verplaatste sneeuw. Al snel komen we aan bij een beek die vol gesneeuwd blijkt te zijn. Omdat dit afwijkt van het lawinebericht is dat iets wat we goed in ons op moeten nemen.

Sneeuwcontole
Na een klein halfuurtje touren komen we aan op het punt waar we de sneeuw gaan controleren. Wat we aantreffen komt overeen met het lawinebericht. We lopen rustig aan door naar de kam. Bij de kam komen we de eerste tekenen van wind tegen, namelijk twee grote windlippen. De windlippen ‘kijken’ ons recht aan wat betekend dat de wind de afgelopen dagen van de zuid-oost kant gekomen is en dat we dus ook voorzichtig moeten zijn op de helling waar we op dat moment staan.

Data vergaren
Boven aangekomen bouwen we het materiaal om en skiën we een heerlijke afdaling naar beneden. We merken inderdaad dat er een wat hardere sneeuwlaag onder de verse sneeuw ligt. Beneden aangekomen eten we wat waarna we weer omhoog gaan. Daar graven we een sneeuwprofiel. Zo kunnen we data vergaren voor de volgende dag waarop we zelf een lawinebericht moeten schrijven.

Een onverwachtse situatie
Terwijl we bezig zijn met het bestuderen van de sneeuwlagen in het sneeuwdek gebeurt er ongeveer vijftig meter boven ons iets. Een snowboarder (niet van onze groep) raakt iets onder de sneeuw en komt ten val. Hij raakt dusdanig geblesseerd dat onze gids besluit een reddingsactie op te zetten. De snowboarder heeft waarschijnlijk een gebroken onderbeen overgehouden aan zijn val.

Evaluatie
Eenmaal terug in het café schrijven we een evaluatie over onze bevindingen in het terrein. Wat klopte wel en niet met het lawinebericht en welke andere gevaren zijn we tegengekomen. Deze informatie wordt dagelijks vergaard om het lawinebericht voor morgen nog exacter te kunnen maken.

De dag ging over het vinden van de genoemde gevaren in het lawinebericht. We hebben ze allemaal gevonden. De belangrijkste les die we vandaag geleerd hebben is dat ongeacht hoe goed je bent opgeleid je ten alle tijden je ogen open moet houden om de gevaren te kunnen zien. Gebruik je eigen kennis om de situatie ten alle tijden zo veilig mogelijk te houden.

Morgen
Morgen gaan we naar de berg Shiribetsu vlak bij Rusutsu. Een bekende berg die bekend staat om zijn goede tour mogelijkheden. Hoe het ons daar vergaat vertellen we je morgen.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren