Een biertje tijdens de lunch, kan dat?

Iedereen weet dat sporten en alcohol niet samen gaan en toch zijn bier en wintersport onlosmakelijk met elkaar verbonden. We kijken er niet eens meer raar van op als iemand om 10:00 uur ‘s ochtends boven op de berg een halve liter bier bestelt. Als sneeuwsportleraar heb je het vast al wel eens meegemaakt dat je gasten je tijdens de lunch een biertje aanbieden. Neem je die aan? Of vind je dat je dat niet kunt doen?

De alcohol die je tot je neemt wordt door je maag en darmen opgenomen in je lichaam. Je bloedbaan transporteert de alcohol door je hele lichaam. Vooral je zenuwen en hersenen ondervinden het effect ervan en raken verdoofd. De lever breekt de alcohol langzaam af zodat het je lichaam kan verlaten. Voor één normaal biertje heeft je lichaam ongeveer anderhalf uur nodig. Hoe meer alcohol je tot je neemt hoe groter het effect op je lichaam is.

Ga je van alcohol beter skiën?
Een veel gehoord argument om tijdens de lunch een biertje te drinken is dat het skiën daarna beter gaat. Gevoelsmatig klopt dat ook, maar fysiek helaas niet. Alcohol verdooft waardoor er bepaalde remmingen weg worden genomen. Al na één biertje ben je meer ontspannen en voelt alles prettiger aan.

Het effect dat alcohol op je lichaam heeft zorgt er niet voor dat je beter gaat skiën. Je fijne motoriek wordt verstoord, het reactievermogen neemt af en ook je zicht en gehoor verslechteren. Hierdoor verlies je de controle over je ski’s. Je schat gevaren minder goed in en hebt langer nodig om tot handelen over te gaan.

Verantwoord of niet?
Als sneeuwsportleraar heb je de verantwoordelijkheid over je gasten. Na het drinken van twee biertjes mag je nog autorijden, maar vind je het kunnen dat je als snowboard- of skileraar tijdens de lunch een biertje drinkt als je daarna nog les moet geven?

We horen graag wat jij daar van vindt!

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren