5 Mythes over het skiën

Er zijn de vreemdste mythes als het om skiën gaat. Van skischoenen die pijn moeten doen om goed te zitten tot dat je als volwassenen niet goed zou kunnen leren skiën. Hier zijn vijf mythes die we absoluut moeten negeren en die onze gasten zo snel mogelijk moeten vergeten.

Mythe #1: Je moet rekken en strekken voor het skiën en snowboarden
Het is niet bewezen dat een statische warming-up effect heeft. Het kan zelfs leiden tot een verhoogd risico op blessures. Dit komt doordat een spier die voor langere tijd opgerekt wordt langzamer reageert als deze moet samentrekken. Rekken vertraagt dus de spierreactie.

Het ontspannende effect is bevorderlijk na een inspanning dus rek en strek voor je gaat zitten tijdens de lunch of aan het einde van de dag. Rek direct na de inspanning zodat de spieren nog warm zijn.

De beste manier om de spieren voor het skiën en snowboarden op te warmen is de spieren een serie bewegingen te laten ondergaan die ze ook gedurende de dag moeten maken. Het makkelijkste kun je dit tijdens je les doen door rustig in te skiën. Begin op een vlakke piste en bouw de intensiteit van je les langzaam op. Ski bijvoorbeeld eerst korte bochten voor je de buckels in gaat.

Mythe #2: Skischoenen horen pijn te doen
Skischoenen hoeven helemaal niet oncomfortabel te zijn. Je tenen zullen af en toe koud zijn en je voeten zijn gelukkiger in een paar gympen, maar er hoeft geen sprake te zijn van pijn, vermoeidheid, kramp of een slaperig gevoel in je voeten.

Skischoenfabrikanten maken hun schoenen allemaal net iets anders. Pas bij het kopen van nieuwe skischoenen daarom ook meerdere merken en modellen. Laat gasten met huurschoenen die niet goed zitten zo snel mogelijk terug gaan naar de winkel om een ander model te halen. Skiërs met ‘moeilijke voeten’ moeten waarschijnlijk hun skischoenen laten aanpassen, maar gaan uiteindelijk de piste op met goed zittende skischoenen.

Alleen als je voeten goed in de skischoenen zitten krijg je de juiste signalen door waardoor je een beter evenwicht hebt, je de ski’s beter controleert en je nauwkeuriger kunt sturen.

Mythe #3: Het is beter om met ervaren skiërs en snowboarders onderweg te zijn
Je kunt veel van elkaar leren op de piste. Echter zijn de bewegingen die we tijdens het skiën en snowboarden moeten maken voor een goede techniek onnatuurlijk. Er zijn maar heel weinig mensen die, zonder dat ze daar voor opgeleid zijn, van nature weten wat ze moeten doen, laat staan dat ze het een ander kunnen uitleggen.

Skiën en snowboarden met een ervaren groep werkt vaak juist nadeling. De snelheid ligt net te hoog en de pistes zijn net te stijl. Hierdoor ontstaan er fouten in de houding die na verloop van tijd zo ingesleten raken dat ze nog maar moeilijk af te leren zijn. Een veel voorkomend probleem is dat er angst ontstaat. Ook dat is vervolgens nog maar moeilijk te verhelpen.

Het beste leer je skiën en snowboarden op je eigen tempo en bij voorkeur natuurlijk tijdens een snowboard- of skiles.

Mythe #4: Alleen kinderen kunnen goed leren skiën
Je ziet vooral beginnende skiërs jaloers kijken als er een groepje kleine kinderen achter hun skileraar de berg af komt. Het lijkt wel vanzelf te gaan. Dat kinderen makkelijker leren skiën heeft onder andere te maken met dat ze aannemen wat de leraar zegt.

Volwassenen nemen al hun levenservaringen, zoals vooroordelen, verwachtingen en angst, tijdens de skiles mee. Kinderen hebben daar nog geen last van en doen precies wat de skileraar van ze vraagt. Ook denken kinderen niet na over hoe ze eruit zien op de piste en hoe andere daar over kunnen denken.

Kinderen leren dan misschien wel makkelijker skiën en snowboarden dan volwassenen, maar zeker niet beter. Met voldoende les en doorzettingsvermogen kun je als volwassenen net zo goed leren skiën als kinderen.

Mythe #5: Door het drinken van een biertje tijdens de lunch ga je beter skiën
Je zult het vast al wel eens meegemaakt hebben dat je gasten tijdens de lunch een biertje nemen. Daardoor gaat het skiën na de lunch namelijk een stuk beter, of toch niet?

Het voelt wel degelijk zo, maar het tegenovergestelde is waar. Alcohol verdooft en neemt daardoor bepaalde remmingen weg. De skiër ontspant zich meer en voelt zich beter. Echter, de fijne motoriek wordt verstoord,  reactievermogen neemt af en het zicht en gehoor verslechteren aanzienlijk. Het voelt dus wel beter, maar dat is het niet.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren