5 gedragsregels die we onze gasten willen meegeven

Als skileraar ben je een heel seizoen enkele uren per dag op de piste. Gelukkig zijn er heel wat mensen die zich netjes gedragen. Maar er zijn er voldoende die geloven dat ze de piste en liften afgehuurd hebben. Als skileraar hebben we de taak om onze gasten niet alleen te leren skiën, maar ze ook bij te brengen hoe we ons moeten gedragen. Met z’n alleen moeten we onze passie en de beleving die we hebben op en naast de skipistes delen.

We zetten vijf, soms voor de hand liggende, vriendelijke piste gebaren voor je op een rij. Hoe voor de hand liggend sommige gedragingen ook mogen zijn, vooral in de drukke periodes lijken sommige skiërs en snowboarders hier moeite mee te hebben. De tips hebben vooral te maken met veiligheid. De skipistes zijn geen wedstrijdpistes. Het zijn pistes waar we kunnen genieten van het buiten zijn en de vrienden om ons heen. En de plek waar we nieuwe vrienden met een gedeelde passie kunnen ontmoeten.

1. Pas je snelheid aan op drukke pistes, paden en kruisingen
Om een goede skiër te zijn hoef je niet snel te skiën. Het is juiste de truck je snelheid onder controle te kunnen houden ongedacht de omstandigheden. Vooral op steile, ijzige, hobbelige en smalle pistes is het de uitdaging je snelheid te controleren en niemand voor de voeten te skiën. Zou je met de auto heel hard rijden op een steile en ijzige bergpas?

2. Wacht tot de andere skiër of snowboarder gepasseerd is
De skiër die zich lager op de piste bevindt heeft voorrang op iedereen die van boven komt. Zolang hij of zij niet plotseling midden op de piste stopt zal je als wintersporter iedereen die zich onder je bevind voor moeten laten gaan. Deze regel moet je serieus nemen. In het geval van een ongeluk met letsel zal de politie hier naar kijken om zo een schuldige aan te kunnen wijzen. Hoe langzaam de skiër of snowboarder voor je ook gaat, het geeft je niet het recht er razend snel langs te schieten. Probeer dus in plaats van dat je andere piste gebruikers als slalompalen gebruiken even in te houden en zodra er ruimte ontstaat er met een klein snelheidsverschil langs te skiën.

Datzelfde geldt voor skiklassen. Ongeacht of er een groep kinderen of volwassenen langzaam voor je heen en weer slingert schiet er niet tussendoor. De leerlingen zijn gefocust op hun leraar en hun techniek en verwachten niet dat er iemand van achter rakelings langs ze skiët. Door de schrikreactie kunnen ze ten val komen.

3. Biedt je hulp aan wanneer iemand gevallen is
Zelfs de beste skiërs komen wel eens ten val. Beginnende skiërs hoeven zich niet te schamen, vallen hoort bij het leerproces. Ook een behulpzame pistegebruiker zijn hoort bij het leerproces. Zie je iemand die gevallen is, ski er heen. Help de spullen weer bij elkaar te zoeken en help iemand overeind. Mensen zullen je hulp enorm kunnen waarderen.

4. Wacht netjes je beurt af in de liftrij
Vooral in Europa zie je het verschijnsel dat mensen schaamteloos aan de zijkant van de rij aansluiten in plaatst van achteraan. En je hoeft niet minder lang te wachten als je op de ski’s van de gene voor je gaat staan. Er zijn mensen die niet op huurski’s staan. Gelukkig zijn er heel veel mensen die netjes achteraan aansluiten. Zorg dat jouw gasten er daar een van worden.

5. Knoop een gesprek aan in de lift
Vroeger was het heel normaal om in de gondel of stoeltjeslift een kort gesprek aan te knopen met diegene naast je. Maar nu steeds meer wintersporters koptelefoons dragen om naar muziek te luisteren terwijl ze aan het skiën zijn wordt het steeds stiller in de lift. Terwijl de persoon naast je dezelfde passie heeft als jij, namelijk genieten van het buiten zijn en de beleving van de berg ervaren. Dus waarom niet een keer vragen: Is het jouw eerste keer hier? Of, hoe gaat het bij jullie vandaag? Misschien skiën jullie daarna wel een paar afdalingen samen.

Welke gedragsregels geef jij je gasten mee?

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren