Adviseer je gasten over wintersportkleding

Wintersport is prijzig, en niet iedereen heeft het er voor over om dure kleding aan te schaffen. Toch is het van groot belang goede kleding te dragen, want hoe leuk is je wintersport nog als je het koud hebt? Voor wintersporters die een week per jaar op wintersport gaan is er zo veel keus dat zij door de bomen het bos niet meer zien. Regelmatig kom ik tijdens mijn lessen gasten tegen die het koud hebben door een verkeerde kledingkeuze. Tijdens de skiles kun je gasten advies geven over welke kleding ze het beste kunnen kopen en hoe ze deze het beste kunnen dragen. Hier een paar tips.

Tijdens de skiles
Tijdens mijn lessen let ik er altijd op dat mijn gasten de juiste kleding dragen. Zeker bij mijn lessen die ik in de hal in Nederland geef zie ik nogal eens wat mensen in spijkerbroek of joggingbroek verschijnen. Maar ook op de pistes in Oostenrijk wordt het weer nogal eens onderschat. Het kan beneden in het dorp nog zo lekker weer zijn, op de berg kan het heel anders zijn. Je zit een stuk hoger, het kan er harder waaien en het weer kan in de loop van de dag omslaan. Niets is zo veranderlijk als het weer in de bergen.

Werk in lagen
Belangrijk is dat je werkt met laagjes, zo kan je eventueel nog iets uit doen mocht je het te warm krijgen. Begin met een thermoshirt en -broek, daaroverheen een trui of vest en dan een softshell, vest of windstopper. Zorg ervoor dat de kleding lekker zit, je bent immers actief bezig.

Hoe waterdicht is waterdicht?
Er is heel veel keus in wintersportkleding. Let er vooral op dat je jas en broek waterdicht zijn. De waterdichtheid staat vaak aangegeven aan de hand van een waterkolom waarde. Deze waarde wordt gemeten aan de hand van een simpele test. Op de kleding wordt een pijp geplaatst met een diameter van ongeveer 2,5 cm. De pijp wordt gevuld met water en hoe hoger het water kan komen hoe hoger de waarde. Bij een waarde tussen de 0 mm en 1.000 mm is de kleding waterafstotend en dus niet water dicht. Heeft de kleding een waterkolom waarde van tussen de 15.000 mm en 30.000 mm dan is deze volledig waterdicht zelf onder extreme omstandigheden. Hoe hoger het getal hoe hoger de waterdichtheid.

Van sneeuw word je minder nat dan van regen. Maar sneeuw kan op je kleding blijven liggen en smelten door je eigen lichaamswarmte. Kleding met een lage waterdichtheid zal bij smeltende sneeuw of lichte tot middelmatige druk alsnog lekken. Een snowboarder die zittend in de sneeuw zijn of haar bindingen vast maakt houdt het niet droog. Kwalitatief hoogwaardige wintersportkleding is dus geen overbodige luxe. Naast waterdicht moet het ook winddicht zijn. De wind kan snijdend koud zijn op de pistes. Steeds meer merken werken tegenwoordig met het Gore-Tex membraan. Dit membraan maakt kleding winddicht en tegelijk adement, perfect dus voor het skiën.

Handschoenen
Ook wat betreft handschoenen is er veel keus. Naast dat je warme handschoenen wilt wil je ook dat ze de wind tegen houden. Houden je handschoenen de wind niet goed tegen dan kun je dit oplossen met dunne windstopper handschoenen. Kies voor wanten als je vaak last hebt van koude handen. Wanten geven je handen minder bewegingsvrijheid maar bieden wel veel meer warmte. Er zijn tegenwoordig ook wanten op de markt waarbij de wijsvingers zijn vrijgelaten. Op die manier heb je net wat meer bewegingsvrijheid.

WintersportkledingDe meeste warmte verlies je via het hoofd
Koude oren zijn makkelijk op te losse met een muts of haarband. Nog warmer en veiliger is het dragen van een skihelm. Zorg ervoor dat wanneer je een skihelm aanschaft je tevens een passende skibril koopt. Wanneer je helm en skibril goed op elkaar aansluiten dan is het grootste deel van je gezicht bedekt. Je kin, mond en neus kun je tegen de kou beschermen met een gezichtsmasker. Er zijn gezichtsmaskers op de markt verkrijgbaar die dun genoeg zijn om onder je helm te dragen zodat je extra warm hoofd hebt tijdens het wintersporten.

Mochten je gasten het na deze tips het nog steeds koud hebben, adviseer ze dan af en toe een kop warme chocolademelk in het restaurant!

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren