Skiles en de liften: welke instructies geven we mee?

Skiliften, ze zijn er in alle soorten en maten. Een essentieel onderdeel van de wintersportvakantie en daarmee van ons werk, want zonder lift kom je natuurlijk niet bovenaan de piste. Kortom, voor alle sneeuwsportleraren een essentieel onderdeel van het lesprogramma, en daarmee voor ons genoeg reden om dit onderdeel nog eens even extra uit te lichten in een blog.

 

Als ervaren wintersporter denken velen van ons er niet eens meer over na. Je stapt de lift in, geniet enkele minuten van het mooie uitzicht dat je hebt. Voordat je bovenaan komt post je nog even een Instagram story – alles for the gram – hopende dat je je telefoon niet uit je kouwe tengels laat vallen. Nog nagenietend van hoe je het thuisfront weer jaloers aan het maken bent (hoe jaloerser, hoe beter), stap je boven aangekomen rustig uit.

Echter, voor beginnende wintersporters is dit niet zo vanzelfsprekend als dat het voor ons is. De uitleg voor het gebruik van een skilift is dus ook zeker nodig om de spanning een beetje in te perken. Des te belangrijker dus om de instructies van de skilift nog eens even duidelijk met jullie Skilehrer door te nemen.

Touwlift en lopende band

Mocht je lesgeven aan beginners dan krijg je vaak te maken met een touwlift of lopende band op de oefenweide. Hierbij is het écht belangrijk om goed uit te leggen dat jouw gasten voldoende afstand houden tot elkaar, niet gaan lopen op de lopende band én dat je duidelijk uitlegt hoe ze moeten uitstappen.

Vooral dat laatste is belangrijk als een lopende band een zij-uitstap heeft. Blijft mooi om te zien, maar de persoonlijke ervaring blijkt toch minder te zijn. Let op dat je gasten niet eerst met ‘het verkeerde been’ uitstappen, met als gevolg dat ze met de ski’s in de knoop op de grond belanden. Dit resulteert namelijk best vaak in de rest van de dag een bui die vrij dicht in de buurt komt van “met het verkeerde been uit bed stappen”.

Hou er rekening mee dat je kinderen vaak even moet begeleiden bij de eerste paar keren uitstappen. Een van de redenen hiervan is dat zij niet altijd het verschil tussen links en rechts weten. Of hoeveel nou de afstand is die ze tot elkaar moeten behouden. Ook is de motorische ontwikkeling vaak nog niet op een heel hoog niveau en zal jij hieraan bijdragen als skileraar zijnde.

Tip van Bo

Het kan handig zijn om een bepaald punt aan te wijzen aan het begin van de lopende band, ‘als degene voor jou bij de rode bloem is mag jij instappen’. Ook uitstappen bij de lift met rechts of links is voor kinderen over het algemeen heel lastig. Maar verander het rechterbeen in een kipnuggetbeen en het linkerbeen in een hamburgerbeen en ze doen het de rest van de week niet meer fout ;-). Wel goed onthouden of de kipnugget links of rechts zit, anders ga je zelf de mist in……

De sleeplift

Als je gasten of je skiklasje al wat beter (geworden) zijn gaan ze vaak naar de blauwe piste, waar ze ook kennis leren maken met andere liften. Omdat er op veel blauwe pistes sleepliften te vinden zijn, in de vorm van de ‘pannenkoekenlift’ en de ‘ankerlift’ mogen deze natuurlijk niet in deze blog ontbreken.

Sleepliften

We hebben het hier over sleepliften, en zoals de naam duidelijk aangeeft sleept deze lift iemand voort. Onze gasten willen het begrip sleeplift nog weleens verwarren met zitlift, met als gevolg dat ze zonder uitleg gewoon op de ‘pannenkoek’ gaan zitten. Leuk voor ons om te zien (hoogtepunt van de dag; check!), maar vaak een mindere ervaring voor de gast zelf. Vandaar dat het juist heel belangrijk is om ook bij deze lift even goed uit te leggen hoe jouw gasten deze lift moeten gebruiken. Handig is ook om dit de eerste paar keer nog even te herhalen voordat je met jouw gasten de lift betreedt. Het blijft namelijk voor sommige gasten als ze moe zijn van het pflug fahren of bochtjes draaien tóch heel verleidelijk om uit te proberen of ze écht niet even kunnen gaan zitten… (–> NICHT SITZEN! NICHT SITZEN!)

Ankerlift

Dit is bij de ankerliften uiteraard precies hetzelfde. De ankerlift wordt over het algemeen wel als wat ‘moelijker’ ervaren. Een vaak voorkomend fenomeen is dat de ski’s van twee personen over elkaar heen gaan, met 9 van de 10 keer een valpartij als gevolg. Ook is er vaak paniek en stress bij het uitstappen met twee personen.

Daarom is het belangrijk als skileraar zijnde om te kijken hoe jij jouw gasten gebruik laat maken van deze lift. Laat jij ze één voor één alleen in de lift stappen zodat ze kunnen wennen aan het anker-idee? Vaak handig voor mensen die het liftgebruik wat spannender vinden en dan zelf rustig op hun eigen tempo kunnen ontdekken wat ze fijn vinden qua ‘slepen’ en uitstappen.

Nadeel hierbij is wel dat ze dan een tweede keer nog moeten ‘leren’ hoe ze wel met twee personen in de lift moeten. Je kunt je gasten natuurlijk ook direct met twee personen in de lift zetten. Dat zorgt er gelijk voor dat ze goed in evenwicht zijn. Vaak is het de eerste keren met de uitstap nog even een gestoei met het anker, maar (na een paar keer vallen) wijst het zich vanzelf.

Belangrijke tips (van Bo)

Het is als leraar zijnde belangrijk dat je van tevoren met je groep afspreekt wat ze moeten doen als er wél iemand uit de lift valt. Doe je dit niet en valt de voorste van de groep? Nouja, ik hoef niet uit te leggen wat er dan gebeurt… 😉

Natuurlijk is dit afhankelijk van de omgeving, maar over het algemeen is het regel dat degene die uit de lift valt, naar de zijkant van de sleeplift gaat. Of wanneer de mogelijkheid er is naar de zijkant van de piste. Op die manier kan de leraar (evt. met de hele bubs) die piste nog een keer afgaan, de persoon in kwestie ophalen en het nogmaals proberen in de sleeplift. (NEIN, stehen bleiben! NICHT runter fahren!).

Stoeltjeslift

De meest bekende en meest voorkomende lift is natuurlijk de stoeltjeslift. Onmisbaar als je op wintersport bent, en dus voor jou als skileraar ook onmisbaar tijdens je lessen! Zorg ervoor dat je je gasten altijd goed en duidelijk instrueert wat ze moeten doen. Leg bij volwassenen uit hoe het in zijn werk gaat en vaak snappen ze wat ze moeten doen – ook al beseffen ze dit zelf niet.

Tip Bo

Vraag het liftpersoneel of ze de lift wat langzamer willen zetten zodat het in-/uitstappen net wat makkelijker gaat. Probeer indien mogelijk samen de lift in te stappen als er mensen zijn die het écht heel spannend vinden. Zo kan jij ze geruststellen zodat ze een volgende keer ook met een gerust hart kunnen genieten van de mooie uitzichten.

Kiddo’s in de stoeltjeslift

Bij kinderen is het verstandig om er iets meer tijd aan te besteden om zeker te weten dat het allemaal goed verloopt. Vertel kinderen vooral wat ze wel moeten doen en voorkom zo de dingen die kinderen juist niet moeten doen. Als je ze vertelt dat ze tegen de rugleuning moeten zitten en niet moeten proberen de ski’s op het voetensteuntje te zetten is er altijd eentje bij die dan tóch probeert om zijn ski’s op het voetensteuntje te zetten omdat hij het woordje ‘niet’ ”niet” had gehoord… (selectief gehoor, noemen ze dat).

Altijd handig om kinderen de eerste keer ook aan de zijkant van de rij te laten zien hoe mensen in de lift stappen. Dan weten ze beter wat er van hen verwacht wordt. Maak ze duidelijk dat ze moeten klaarstaan voor het poortje, goed naar voren lopen als het poortje opengaat, achteromkijken of de lift eraan komt en gelijk goed gaan zitten tegen de rugleuning aan.

You had one job…

Maar hoe goed je het ook uitlegt, er zullen altijd kinderen zijn die stil blijven staan als het poortje opengaat. Of kids die juist met 3en tegelijk door een poortje willen glijden (3,2,1…chaos). Of kinderen die na het poortje direct stil gaan staan. Blijf er daarom zelf bij staan om de kinderen te instrueren en vraag ook hier het liftpersoneel om de kinderen te helpen instappen! Zo kun je ook gemakkelijk een oogje in het zeil houden en garanderen dat er altijd een volwassen persoon naast je kids zit. Kinderen van onder de 1,25 meter mogen namelijk niet zonder ‘begeleiding’ van een volwassene in de lift, aangezien zij zich in de gevarenzone bevinden. Meer hierover vind je in de blog van Matthijs die het een en ander uitzocht over de verantwoordelijkheid bij kids in de lift.

Bedenk je goed dat je jouw pupillen niets meer kunt vertellen en niet meer kunt helpen zodra ze in de lift zitten! Spreek daarom goed af waar je gasten naartoe moeten zodra ze boven aankomen. Doe je dit niet, dan kun je er gif op innemen dat al jouw 12 oogappeltjes boven gewoon direct voor de lift stil blijven staan…  (Dit geldt overigens ook voor alle andere liften). (BITTE, WEITER GEHEN!)

Conclusie

Dus in het kort: leg altijd stap voor stap uit hoe de lift werkt. Hoe in te stappen, hoe je in de lift te gedragen, en hoe uit te stappen. En, last but not least, waar te verzamelen!

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren