Op reis naar de sneeuw, welk vervoersmiddel gebruik jij?

Vanaf Nederland kan je op verschillende manieren op jouw wintersportbestemming aankomen. Je kan gebruiken maken van een auto, trein- of busreis of je kan vliegen. Hieronder vind je een overzicht van verschillende vervoersmiddelen richting de sneeuw met enkele voor- en nadelen.

 

Eigen auto

Iedereen kent ze wel, de lange files op de snelwegen in Duitsland en de eeuwigdurende werkzaamheden op de A2. Toch is de auto een geliefd vervoersmiddel om mee naar de sneeuw te vertrekken. Je kan zelf bepalen wanneer je vertrekt en pauze houdt en ook op bestemming ben je flexibel. Zo kan je een keer de auto nemen als je geen zin hebt in de skibus en ga je ook sneller een dagje skiën in een dorpje verderop. Daarnaast ben je zelf DJ en hebben je reisgenoten kans op een live concert van jou. Wel zijn er een aantal nadelen aan het reizen met de auto. Zo kan het zijn dat je tol moet betalen voor bepaalde wegen en kan het zijn dat je verplicht bent een vignet te halen voor de snelweg. Let ook op de veiligheidseisen die sommige landen stellen. Check het lijstje dat je mee moet hebben in je auto voor je vertrekt. In Frankrijk gelden andere regels dan in Duitsland bijvoorbeeld. Als laatste heb je natuurlijk kans op file en niet elke accommodatie heeft een (gratis) parkeergelegenheid.

 

Gehuurde auto/busje

Het huren van een auto/busje is een tweede optie als je zelf naar je wintersport wilt rijden, dit is een dure optie en er zijn meestal extra eisen waar je aan moet voldoen (leeftijd bestuurder en minimaal/maximaal aantal dagen van de huur). Als je met een vriendengroep gaat is het wel een goede optie om te overwegen, het is duurzamer dan met meerdere auto’s gaan en het is nog extra gezellig ook.

 

Bus

Naar de meeste bestemmingen kan je tegenwoordig ook gebruikmaken van een georganiseerde busreis. Er zijn verschillende bekende en onbekende reisorganisaties die een busreis aanbieden naar de sneeuw. Sommige zelfs in combinatie met een accommodatie. Ook zijn er echte wintersportbusorganisaties die gehele vakanties naar de sneeuw organiseren, inclusief verblijf en skipas. Enkele nadelen aan het reizen per bus, is dat je vaak geen vrijheid hebt in wanneer en vanuit waar je vertrekt. De bussen vertrekken vaak vanaf bepaalde staanplekken op bepaalde tijden en dagen. Daarnaast zijn er bepaalde richtlijnen voor wat je mag meenemen qua grootte en gewicht en moet je lang zitten. Vaak kan je wel plekken reserveren in de bus, zodat je sowieso naast de persoon kan zitten met wie je reist. Ook hoef je niet na te denken over waar je heen moet en kan je de tijd gebruiken voor andere dingen, zoals slapen, spelletjes spelen of lekker lezen.

Ben jij overigens nog niet zeker over wanneer jij de sneeuw weer wil verlaten? Dan is het ook hartstikke makkelijk om een enkele reis te boeken!

 

Vliegen

Op tv wordt tegenwoordig veel reclame gemaakt voor het vliegen naar de sneeuw. Er zijn veel verschillende organisaties waar je een vliegreis kan boeken en deze worden ook steeds meer uitgebreid naar een vliegreis in combinatie met hotel en skipas. Enkele dingen waar je op moet letten voor het reizen met het vliegtuig zijn; je reisdocumentatie moet in orde zijn. Je kan bijvoorbeeld ook een hele mooie vliegreis maken naar Canada of Japan voor de sneeuw, maar soms mag je alleen vliegen als je reisdocumenten minimaal een bepaald aantal maanden nog geldig is. Daarnaast kan je niet veel meenemen qua bagage, steeds meer vliegmaatschappijen hebben alleen handbagage bij het ticket inzitten en extra bagage bijboeken is vaak duur. Zeker als je eigen ski’s en schoenen mee wilt nemen kan de prijs aardig oplopen. De prijs van de tickets kunnen ook aardig oplopen, kijk dus goed naar vroegboekkorttingen en aanbiedingen, de korting kan oplopen tot tientallen euro’s. Ook moet je nog een transfer regelen van en naar het vliegveld op plek van bestemming.  Een voordeel is dat je weinig reistijd kwijt bent in vergelijking tot een bus-/autoreis.

Vrij vanzelfsprekend, maar ook bij vliegreizen is het natuurlijk makkelijk om een enkele reis te boeken.

 

Trein

De trein is misschien niet het eerste vervoersmiddel waar je aan denkt als je op wintersport wilt, maar ook de trein heeft haar charmes. Het voordeel van de trein is dat je vaak een gereserveerde plek hebt en je niet zo hoeft te zoeken. Daarnaast gaan er ook veel nachttreinen en kan je zo tijd besparen, de trein is niet duur en je hebt de ruimte en vrijheid om even de benen te strekken op een praatje maken. Wel moet je opletten met je bagage. Een tip, label je bagage met een naambadge en telefoonnummer en check over er speciale bagagecoupes zijn, of dat je bagage in de standaardrekken moet. In de winter zijn er enkele extra treinen die speciaal worden ingezet voor treinreizen naar de sneeuw. Deze zijn vaak iets anders ingericht dan een standaardtrein, waardoor er meer ruimte is voor bagage.

En guess what? Ook treinreizen zijn in een enkeltje te boeken ;-).

 

 

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren