Kan jouw materiaal nog een seizoen mee?

Tijdens een lang seizoen in de sneeuw heeft het materiaal het zwaar te verduren. De gemiddelde consument staat zeven dagen per jaar op zijn ski’s of snowboard. Als sneeuwsportleraar doe je dat maar liefst vier maanden per jaar. Na het seizoen is het daarom de vraag of het materiaal aan vervanging toe is. Om te beslissen of je het materiaal nog een seizoen wilt gebruiken moet je jezelf een aantal vragen stellen.

Ski’s/Snowboard
Is het belag niet te dun? Zit er nog voldoende staal aan de kanten? Is er zichtbare schade aan het belag? Vragen die je jezelf moet stellen om te kunnen beslissen of het materiaal het volgende seizoen door komt. En hoe zit het met andere beschadigingen? Is de toplaag gedelamineerd of zijn er scheuren zichtbaar? Ondanks dat dit zaken zijn die waarschijnlijk gerepareerd kunnen worden kan dit er toe leiden dat je midden in het seizoen opzoek moet naar nieuwe ski’s of een nieuw snowboard.

Schoenen
Ski- en snowboardschoenen hebben over het algemeen een langere levensduur dan ski’s en boards. Twee seizoenen op hetzelfde paar schoenen moet normaal gesproken geen probleem zijn. Echter moet je wel een paar zaken in acht nemen. Allereerst moet je jezelf afvragen hoe de pasvorm is. Is de schoen ruimer geworden? Of heb je het hele seizoen last van blauwe tenen gehad? Wat is de staat van de schallen, veters en power-strap? En hoe ziet de binnenschoen eruit? Veel van deze punten kun je makkelijk vervangen, maar op een zeker moment doe je er verstandig aan om nieuwe schoenen aan te schaffen. Niet goed zittende schoenen kunnen je seizoen aardig verpesten.

Bril en helm
Hoe is het schuim van je bril? Heb je nog voldoende kras vrije lenzen om in de wisselende weersomstandigheden je ogen te kunnen beschermen? En hoe vaak heb je je helm op de grond laten vallen afgelopen seizoen? Een val op je hoofd of het laten vallen van je helm kunnen de werking ervan al sterk verminderen. Ga bij jezelf na of je het risico wilt nemen nog een seizoen met je helm te doen. Naast de veiligheid ervan is er ook niks vervelender dan een helm die niet meer lekker aansluit op je hoofd of irriteert omdat het schuim uitgedroogd is.

Handschoenen en kleding
Tijdens een winterseizoen in de bergen krijg je te maken met temperaturen van tussen de -20ºC en +20ºC. De gevoelstemperatuur kan daar nog een schepje bovenop doen. Is de vulling in je handschoenen niet te dun geworden? Zitten er scheuren in? En hoe hebben je jas en broek het gehouden? Je sokken, die maanden lang in je schoenen opgesloten hebben gezeten, zijn die niet beschadigd? En hoe zit het met de pasvorm?

Gebruik de sneeuwvrije maanden om je materiaal grondig te inspecteren. Vervang je materiaal tijdig zodat je het komende seizoen weer optimaal kunt genieten van je tijd in de bergen.

Hoe vaak vervang jij je materiaal?

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren