Te lange, oude of kapotte ski’s: tips voor ouders

Te lange ski’s, een verkeerd ingestelde binding en skistokken die te kort zijn. Regelmatig krijg je als skileraar te maken met kinderen die door hun ouders met verkeerd materiaal naar de skischool gebracht worden. Waarop moeten ouders letten als ze ski’s, schoenen en skistokken kopen?

Voor veel ouders is de tweedehands afdeling in de wintersportwinkel de plek waar ze hun zoektocht naar de wintersportuitrusting voor hun kinderen beginnen. Vaak nadat ze al enige tijd op marktplaats opzoek zijn geweest naar zo goedkoop mogelijk materiaal. Kinderen groeien hard en de wintersport is al duur genoeg. Hoe goedkoper het materiaal, hoe beter! Of niet?

Ski’s
Bij de aanschaf van nieuwe ski’s en schoenen weet je dat het materiaal in top condities verkeerd. Er heeft nog niemand gebruik van gemaakt en de kinderen mogen er de eerste bochten in de sneeuw mee zetten. Die nieuwe ski’s gaan jarenlang mee en kunnen makkelijk de tweedehandsmarkt op. Maar bij de aanschaf van tweedehands materiaal moeten ouders wel bijzonder goed opletten. Aan de buitenkant van een ski kun je niet zien of deze aan de binnenkant verbogen of gebroken is. Ook kun je niet zien hoevaak de bindingen opnieuw in de ski’s geboord zijn. Een ski waarbij de binding meerdere keren omgeboord is wordt zwakker en gevoeliger voor breken.

bonafide blizzard ski

Wel goed te zien en makkelijk te beoordelen is het belangrijkste onderdeel van de ski, namelijk de onderkant. De kanten van de ski’s moeten nog enkele millimeters aan staal bevatten en nergens gebroken zijn. De staalkanten moeten perfect aansluiten op het belag van de ski. Wanneer je met je vingernagel over de onderkant van de staalkant en het belag krast mag je nagel niet blijven hangen. Oppervlakkige roest is geen enkel probleem en zal er na een simpele onderhoudsbeurt helemaal verdwenen zijn. Maar zitten er dikke plekken roest op de staalkanten dan is de vraag of de staalkant daar niet aangetast is.

Voor de zwarte onderkant van de ski’s, het belag, is het belangrijk dat er geen krassen zichtbaar zijn die tot de kern van de ski zijn doorgedrongen. Is er een lichte kleur zichtbaar door het belag heen dan is de kras te diep en moeilijk herstelbaar. Is er met een kras als deze doorgeskied kan er vocht door zijn gedrongen tot de kern van de ski. Oppervlakkige krasjes zijn geen enkel probleem, maar bij diepe, lange of brede krassen is het beter de ski’s te laten staan.

Belag dat wit uitgeslagen is en zijn mooie zwarte glans heeft verloren kan eenvoudig worden hersteld. Ook ski’s die jarenlang niet zijn gewaxt kunnen met een beetje extra aandacht vaak weer in optimale staat worden teruggebracht. Advies is wel om dat zo snel mogelijk te doen. Kinderen met slecht gewaxte ski’s hebben minder controle over hun materiaal en komen in het ergste geval simpelweg niet vooruit.

Ski’s mogen niet te lang, maar zeker ook niet te kort worden aangeschaft. Als richtlijn altijd ski’s nemen die tot de kin van het kind rijken. Kinderen die al wat jaartjes op de ski’s staan kunnen prima overweg met ski’s die een paar centimeter langer zijn.

Voor er op tweedehands ski’s geskied mag worden moeten de bindingen worden afgesteld door een professional. Hierdoor is de ski veilig en worden blessures voorkomen.

Skischoenen
Het belangrijkste bij de aanschaf van gebruikte schoenen is dat deze niet te oud zijn. Skischoenen zijn gemaakt van plastic dat na enkele jaren zijn flexibiliteit verliest. Ook de binnenschoen zal na verloop van tijd dunner worden waardoor het comfort verloren gaat.

cochise blizzard

De skischoen is het allerbelangrijkste onderdeel van de skiuitrusting. Een te grote of te kleine skischoen resulteert in een vertraagd leerproces en een minder prettige ski ervaring. Ouders doen er verstandig aan ruim de tijd te nemen voor het passen van de skischoenen. Kinderen zullen bij te grote schoenen al snel aangeven dat de schoen goed zit. Indien mogelijk bij het passen de binnenschoen eruit halen om te zien hoe de schoen aansluit op de voet. Omdat kleine kinderen nog niet voldoende spierkracht hebben om tijdens het skiën hun gewicht naar voren te bewegen leunen ze iets naar achter. Hierdoor schuift de voet naar voren in de skischoen. Bij kinderen tot een jaar of tien mag er dus wat ruimte overblijven voorin de schoen. Bij oudere kinderen is het wenselijk die ruimte te verkleinen tot de tenen de voorkant van de skischoen raken bij het rechtop staan. Wanneer de enkels en knieën worden gebogen moeten de tenen helemaal vrij van de schoen zijn.

Skistokken
Zodra kinderen met skistokken gaan skiën is het belangrijk dat deze niet te lang of te kort zijn. Prik de skistok in de sneeuw en houd de elleboog tegen de zij van het kind aan. Is de elleboog nu in een hoek van 90 graden gebogen dan heeft de stok de juiste lengte. Ideaal bij kinderen zijn stokken die in lengte verstelbaar zijn. Bij de aanschaf van gebruikte skistokken kunnen ouders nagenoeg niks fout doen, mits de lengte de juiste is.

Kleine kinderen waarbij hun ouders de skischoenen verkeerd om hebben aangetrokken heb je als skileraar vast al wel eens voorbij zien komen. Welke bijzondere of grappige situatie heb jij wel eens meegemaakt?

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren