Toen ik in 2018 naar Oostenrijk verhuisde, kreeg ik veelal dezelfde vragen: “Maar is het wel leuk om in de zomer in een skigebied te wonen?” “Is daar wel wat te doen in de zomer? Daar is het ’s zomers toch uitgestorven!” “Wat ga je in de zomer doen dan, als er geen sneeuw ligt?”. In deze blog ga ik jullie vertellen wat er ’s zomers allemaal te doen is! En geloof mij, je hoeft je niet te vervelen…
Met de lift
In de meeste skigebieden gaat er ook in de zomer een lift. Soms een gondel, soms een stoeltjeslift, en als je geluk hebt gaan ze zelfs allebei! Voor iedereen die het niet gewend is om flinke stukken steil omhoog te wandelen, is dit ideaal. Je stapt beneden in en in een niet al te lange tijd stap je boven in een prachtig groen landschap uit. Dat uitzicht is toch wel even wat anders dan dat je in de winter gewend bent! Vanaf de top van de berg beginnen er vaak verschillende wandelroutes, van een panoramaronde van een uur, tot meerdaagse trektochten. In sommige gebieden krijg je een gastenkaart waarmee je gratis met de bussen en liften kunt, zodra je een vakantie boekt van langer dan drie nachten. Dit is natuurlijk ideaal, omdat je zo op veel verschillende plekken kunt komen. En als je geluk hebt, kun je er ook gratis mee naar het zwembad.
Wandelen
Oostenrijk heeft ’s zomers een enorm wandelnetwerk. Overal in het dorp en op de bergen staan de routes goed aangegeven met de welbekende Oostenrijkse wegwijzers. Vaak staat er achter een bepaalde route ook de gemiddelde tijd die je er over doet. Handig, zo weet je altijd hoe lang je nog te gaan hebt! Veel routes beginnen in het dal, waarbij je een behoorlijk aantal hoogtemeters maakt. Om te voorkomen dat je al aan het eind van je Latijn bent voor je goed en wel boven bent, kun je ervoor kiezen om eerst met de lift te gaan en vanaf daar te beginnen. Vanaf de top van de berg ben je vaak een stuk sneller op je bestemming, plus je hebt (bijna) altijd een prachtig uitzicht!
Veel wandelroutes in Oostenrijk staan ook online, zo kan je je route van tevoren al opzoeken. Waar precies de route begint, of je onderweg langs een berghut komt (handig om te weten of je je eigen eten mee moet nemen), en of het een lichte, middelzware of zware route is. Voor de meeste Oostenrijkse wandelroutes geldt dat goede schoenen van groot belang zijn, net als een gemiddelde conditie en ‘Trittsicherheit’. Dat betekent dat je ook op smalle en steile paden stabiel kunt lopen, in het Nederlands noem je dit ook wel ‘tredzeker’. Niet geheel onbelangrijk als je op een bergtop staat!
Bergwandelproof outfit
Niet alleen stabiel kunnen lopen is belangrijk, ook je wandeluitrusting is in de bergen van groot belang. Goede schoenen zijn zeker een must, maar ook je kleding is belangrijk. Net als tijdens het skiën of snowboarden is het ’s zomers belangrijk om in laagjes te denken. Ga dus nooit een wandeling van een aantal uur maken in alleen een T-shirt! Het weer in de Alpen kan heel snel omslaan, dus is het verstandig om altijd tenminste één vest of trui mee te nemen voor als het plotseling afkoelt. Daarbij wordt het ook aangeraden om een lichtgewicht regenjas of cape in je rugzak te stoppen. Als je natregent koel je namelijk snel af, en dat is niet ideaal als je wandeling nog een uur of twee duurt. En, hoe niet-sexy het ook klinkt, de goede oude afritsbroek is nog steeds een hit in wandelland… Lekker koel aan je benen als het warm is, maar als het afkoelt, rits je zó het onderste gedeelte van de broekspijpen er weer aan. Stiekem toch best handig!
Ook zie je in de Alpen vaak wandelaars met één of twee wandelstokken. Deze stokken kunnen handig zijn als je langere wandelingen maakt die vrij steil zijn. Door de stokken heb je meer balans en belast je je knieën minder. Vaak kun je deze stokken in de sportwinkel op je plaats van bestemming kopen.
En niet te vergeten, check altijd het weer kort voor je op pad gaat. Het weer in de bergen is verraderlijk, en voor je het weet sta je in een stal te schuilen voor het onweer… In de Appstore en PlayStore staan veel apps om het bergweer in de gaten te houden.
Mountainbiken
Ben je meer van het fietsen in plaats van wandelen? Dan ben je ’s zomers in Oostenrijk aan het juiste adres. Veel skigebieden transformeren in de zomer tot een waar mountainbikeparadijs! Kleine trails voor beginners, maar ook lange pittige routes voor de gevorderde mountainbikers. Heb je geen zin om naar boven te fietsen? Voor een paar euro extra kun je in de meeste skigebieden je fiets met de lift mee naar boven nemen.
Routes
Verschillende Bundesländer bieden de routes in hun gebieden online aan. Zo kun je van tevoren makkelijk uitzoeken waar je naartoe wilt. Vooral Tirol is al ver in het aanleggen van mountainbiketrails. Je vindt daar de ‘Bike Trail Tirol’, de langst aaneengesloten mountainbiketrail van de Alpen. De trail loopt door het gehele Bundesland en heeft 32 etappes, 27.000 hoogtemeters en is 1000 kilometer lang! Als je zin hebt om een stukje te fietsen…
Ook zie je de laatste jaren steeds meer e-bikes. Dit is vaak een mountainbike met een elektrische motor. Dit is natuurlijk erg makkelijk als je de berg op wil. Door met een e-bike op pad te gaan, kun je veel verder komen dan je normaal zou komen. De meeste berghutten beschikken nu over stopcontacten of speciale oplaadpunten om de accu van je e-bike weer op te laden. Kun je de volgende dag zó weer door :-).
Huttentocht te voet of per mountainbike
Oostenrijk kent honderden mogelijkheden voor een meerdaagse huttentocht. Van een lichte tocht met maar één overnachting, tot een zware tocht van wel tweehonderd kilometer. Veel van deze tochten staan online en kun je van tevoren bekijken. Vaak moet je de overnachtingen reserveren, want veel plek is er in de meeste hutten niet. Let er goed op dat een route neemt die past bij je conditie, want niks zo erg is als je voortijdig je tocht moet afbreken! Natuurlijk is ook een goede uitrusting van levensbelang. Een tocht van drie dagen loop je namelijk niet op je gympies… Sinds een aantal jaar kun je er ook voor kiezen om een huttentocht te doen met een e-bike. Let wel op bij het reserveren dat de hut beschikt over een oplaadpunt of voldoende stopcontacten om de accu weer op te laden.
Klimparken, canyoning en andere thrill-seeking activiteiten
Naast wandelen en mountainbiken, kent Oostenrijk een tal van mogelijkheden als het gaat om klimparken en canyoning. Vaak worden deze twee aangeboden door dezelfde organisatie. Heb je geen zin om weer een dag te wandelen, kijk dan eens of er een mogelijkheid is om te gaan klimmen of nog leuker, te gaan canyonnen!
De organisatie zorgt voor de benodigde materialen zoals wetsuits, helmen en touwen. Klaar voor? Let’s go! De meeste organisaties zorgen voor verschillende programma’s, voor zowel beginners als voor ervaren waterratten.
Tevens vindt er op veel plekken in Oostenrijk ook nog rafting plaats. Dus zit jij liever in een bootje dan dat je zelf tussen de rotsen springt, dan kun je ook nog eens kijken naar deze mogelijkheden.
Is een activiteit in het water niks voor jou? Dan zijn er vaak ook mogelijkheden op het land, zoals abseilen, klimmen en “flying fox” ofwel tokkelbaan. Of zoek het wat hogerop en ga paraglyden. Ook hier geldt, voor ieder wat wils!
Stand Up Paddling
Een sport die de laatste jaren enorm in opkomst is geraakt, is Stand Up Paddling, ook wel ‘suppen’’ genoemd. Ook in Oostenrijk wordt deze sport steeds populairder. Bij het suppen sta je op een lang, vaak opblaasbaar board, en beweeg je jezelf door het water met een lange peddel. De ideale sport voor als je houdt van op bewegen op het water, en als je even niet oppast, ook in het water! Suppen doe je meestal niet direct in het skigebied zelf. Wanneer er echter een meer in de buurt ligt, is het zeker de moeite waard om hier een dag van je vakantie aan de besteden.
Lessen
De meeste Bundesländer bezitten over één of zelfs meerdere organisaties die lessen of touren aanbieden. Als je nog nooit gesupt hebt, is het verstandig om eerst een les te nemen. Dat doe je bij skiën tenslotte ook. In zo’n les worden de basics van het suppen uitgelegd, en voor je het weet glij je soepel door het water. Tot je even niet oplet, en je in het water belandt…
Overigens kun je bij deze organisaties vaak ook een board huren en zelf op pad gaan. Dit is een goede optie voor de sportieveling die al eens eerder op een sup gestaan heeft. Bij de meeste organisaties betaal je een vast bedrag per uur of per dag. Ideaal voor als je op een wat groter meer bent: zo kun je je de hele dag vermaken. Als je van plan bent om langer weg te blijven is het belangrijk een waterdichte tas bij je hebt waar je je persoonlijke bezittingen in kunt bewaren zonder dat ze nat worden. En vergeet ook je zonnebrand niet! Een hele dag op het water klinkt heerlijk, maar als je je niet goed insmeert, heb je er nog dagen last van. En last but not least, neem zelf wat te eten mee. Suppen is een intensieve sport, dus een korte pauze met een snack is dan zeker welkom.
Gastronomie
De gastronomie kan natuurlijk niet ontbreken als je ’s zomers naar Oostenrijk gaat! Net als ’s winters zijn natuurlijk je favoriete restaurants open, maar ook veel berghutten hebben ’s zomers hun deuren voor je geopend. Na een flinke wandeling kun je bij de meeste hutten terecht voor een ‘bergjause’, een kleine maaltijd zodat je daarna weer met volle energie verder kunt. Omdat de hutten vaak horen bij een grote bergweide, zijn de meeste maaltijden gemaakt met eigen producten. Een ‘jausenplatte’ en een ‘hausgemachte’ bananenmilkshake, gemaakt van melk van de eigen koeien! Hoe leuk is dat? En natuurlijk mag er bij een bezoekje aan een berghut een echte lokale schnapps niet ontbreken. Proost, en weer door! Op naar de volgende hut…
En als je ’s avonds fris gedoucht op het terras naar de ondergaande zon kijkt, denk je gegarandeerd ‘’die zomer in Oostenrijk is zo verkeerd nog niet!’’
Wil je meer lezen over wat er gebeurt in skigebieden in de zomer? Lees dan de blog van Kelly. Of lees deze blog van Lisanne om erachter te komen welke gletsjers in de zomer open zijn.
Heb je interesse om Oostenrijk deze zomer te zoeken om je Anwärter te behalen? Kijk dan hier!