Checklist van praktisch te regelen zaken vóór jouw winterseizoen

Yuhuu, de winter staat inmiddels recht voor de deur! Je hebt je materiaal waarschijnlijk al lang weer van zolder gehaald en je skikleding ligt al klaar in de koffer. Geïnspireerd door onze blog van een maand geleden heb je je vervoer inmiddels ook geregeld. Kortom: je bent he-le-maal klaar om te gaan! Maar weet je dat wel zeker?

 

Wat velen vergeten, is dat er nog iets meer bij komt kijken wanneer je een seizoen in de sneeuw gaat wonen en werken. Voordat je vertrekt, zijn er nog een aantal dingen die je kunt – of soms zelfs moet – regelen.  Zaken waar je niet meteen bij stil staat, die je over het hoofd ziet of waar je vooraf liever niet over nadenkt. In deze blog ontdek je wat je wellicht nog moet regelen: met de bank, de gemeente en andere (officiële) instanties. Want het is toch wel prettig om te weten dat als er iets gebeurt, het leed beperkt blijft of je weet wat je te doen staat. Lees snel verder om niet voor (on)bekende verassingen te komen staan…

De Gemeente 

  • Legitimatie
    Laten we bij het begin beginnen. Controleer de geldigheid van je paspoort of ID kaart en eventueel rijbewijs. Binnen Europa moet je paspoort meestal nog twee maanden ná terugkomst in Nederland geldig zijn. Loopt jouw legitimatiebewijs af in de periode dat jij in de sneeuw zit of moet er een nieuwe aangevraagd worden? Doe dit op tijd, want een spoedaanvraag of een aanvraag vanuit het buitenland kost je extra geld.
    Een rijbewijs is in het buitenland niet altijd te gebruiken als identiteitsbewijs, maar neem hem wel mee! Het kan gebeuren dat jij eens in een voertuig van de skischool moet rijden of je wilt in een (huur)auto een dagje naar een ander gebied of stad.
  • Wel of niet uitschrijven?
    Nu werk je als seizoensleraar meestal maar rond de 4 maanden, toch is dit wel belangrijk om al even bij stil te staan, want stel: je besluit langer in de bergen of elders te blijven.Als je in één jaar tijd langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft (deze periode hoeft niet aaneengesloten te zijn) moet je je officieel uitschrijven uit de gemeente. Doe je dit niet dan kan een boete volgen. Er zitten wel een aantal gevolgen ook aan uitschrijven en sommige kunnen best nadelig zijn. Kijk dit dus goed na.Alles hierover kun je lezen op de website van de rijksoverheid of jouw gemeente.
  • Registratie bij de lokale gemeente
    In de Oostenrijkse gemeente waar je gaat wonen, zal je je ook moeten registreren, meestal wanneer je langer dan 3 maanden op dezelfde plaats verblijft. In Oostenrijk gaat dit middels het zogeheten Meldezettel. Wanneer je alleen in de vakantieperiode komt werken, hoeft dit echter niet. Jouw toekomstige huisbaas of skischool kan je hierbij helpen. Ook hier kunnen nadelige financiële gevolgen aan vastzitten, als je deze regel aan je skischoen lapt.

Verzekeringen

Hoe je verzekerd bent in het buitenland is misschien nog wel het állerbelangrijkst dat je moet weten voor je vertrekt. Tijdens werkuren maar vooral ook tijdens je vrije tijd. Via jouw Oostenrijkse werkgever ben je sociaal verzekerd, deze verzekering dekt jou alleen tijdens het werk en is dus onvoldoende om jouw gehele winteravontuur te dekken.

In Oostenrijk krijg je de groene ‘ecard’ wanneer jouw baas een zorgverzekering voor jou afsluit. Het is je lokale verzekeringspas. Op vertoon van deze kaart kun je naar de plaatselijke huisarts als je bijvoorbeeld een fikse verkoudheid hebt opgelopen. Bewaar deze kaart dus goed. Ook na je seizoen, mocht je nog eens in Oostenrijk gaan werken, wordt deze kaart weer geactiveerd.

Maar hoe ben jij verzekerd tijdens een training van je werk? En wat als er iets gebeurt op de besneeuwde en soms gladde weg naar of van jouw werk? En hoe ben jij verzekerd als je in het funpark gaat skiën of met je collega’s op je vrije dag off piste?

  • De Nederlandse zorgverzekering
    Als je van plan bent om betaald werk te gaan doen in het buitenland kán het zijn dat je de Nederlandse zorgverzekering (tijdelijk) moet beëindigen. Kán, omdat in de praktijk blijkt dat elke zorgverzekeraar hierin zijn eigen regels volgt. Het kan dus zijn dat iemand met exact dezelfde plannen, maar met een andere zorgverzekeraar een compleet ander antwoord krijgt dan jij.
  • Hoe ben je verzekerd in het buitenland?
    Over het algemeen bieden de Nederlandse zorgverzekeringen tegenwoordig wereldwijde dekking. Echter, dit is vaak maar tot het tarief geldig in Nederland. Daarnaast heb je ook nog altijd te maken met het eigen risico. Ook is het belangrijk om te letten op de voorwaarden van de periode dat jij aaneengesloten in het buitenland verblijft en dat jouw motief van verblijf werk is.
    Door na te vragen hoe jouw persoonlijke situatie is, wanneer je in het buitenland bent, kun je bepalen of je bijvoorbeeld medische kosten nog aanvullend moet verzekeren met een reisverzekering.
  • Zorgverzekering aanhouden of stopzetten? 
    In sommige gevallen moet je de Nederlandse zorgverzekering stopzetten. Dit hangt af van of je betaald werk gaat doen en of je ingeschreven blijft staan bij een Nederlandse gemeente. Verder spelen je bestemming en hoelang je betaald werk gaat doen een rol.
    Dit is géén keuze die jij hebt of maakt, dit is geheel afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en een aantal regels.Wat je plan ook is, neem contact op met je zorgverzekeraar en leg uit wat jouw plannen zijn. Waarbij de belangrijkste vraag is: ‘of je de zorgverzekering überhaupt aan mag houden?’
  • Reisverzekering
    Waar je zeker geen zin in hebt, is het uitpluizen van verzekeringspolissen en regeltjes om er vervolgens achter te komen dat je niet verzekerd bent áls er iets gebeurd is. Een goede, aanvullende, reisverzekering kan je behoeden voor een hoop ellende.Heb je al een doorlopende reisverzekering?
    Ja!? Dan is het tóch belangrijk om te controleren of deze wel geschikt is voor jouw aankomende plannen. Het kan namelijk zijn dat een andere reisverzekering geschikter is. Dit kan te maken hebben met het aantal dagen dat je in het buitenland bent, de activiteiten die je gaat ondernemen (sneeuwsporten behoren bijna altijd en overal tot de avontuurlijke of extreem sporten en niet elke reisverzekering dekt jouw kosten als je naar het buitenland gaat om te werken) of simpelweg omdat een andere verzekering betere dekking biedt.
    Als je betaald gaat werken in het buitenland is een speciale reisverzekering eigenlijk altijd je beste keuze.Gouden tip!
    Wist je dat je sinds kort ook via sneeuwsportleraren een uitgebreide en gespecificeerde (sneeuwsport)reisverzekering, in samenwerking met NNAM Student Care, af kunt sluiten. Kijk snel hier  voor ons aanbod.

Bankzaken

Gelukkig kun je tegenwoordig steeds meer zelf online regelen, maar soms moet je toch even je gezicht laten zien om jezelf te identificeren en om bepaalde zaken geregeld te krijgen. Banken zijn er over het algemeen niet echt op ingesteld om dingen te regelen wanneer jij in het buitenland bent. Hier een aantal punten die daarom wel handig zijn om bij stil te staan:

  • Salaris
    Als je gaat werken, is het toch wel belangrijk om te weten waar je zuurverdiende loon naartoe gaat. Dit kan per skischool verschillen. Met de invoering van de IBAN krijg je in de meeste gevallen je loon gewoon op je Nederlandse rekening. Staat hierover niks in je contract, vraag dit nog even na. Om eventueel een rekening in Oostenrijk bij de lokale bank te openen, is je skischool wellicht bereid je hierin te adviseren of te helpen.
  • Creditcard
    Dit is niet een pré, maar we benoemen hem wel, want op sommige plekken kun je alleen betalen en/of borg reserveren met een creditcard. En wat als je je bankpas tijdens een avondje après-ski bent kwijtgeraakt of je portemonnee gestolen is? Als je geen manier meer hebt om te betalen, kan een creditcard handig zijn.Mocht je al een creditcard hebben, dan is het wellicht een tip om je paslimiet nog even te checken.
  • Kosten voor betalen of geld opname in het buitenland
    Aan betalen of geld opnemen in het buitenland kan een prijskaartje hangen. Geld opnemen in euro’s is vaak zonder extra kosten. Ga je naar een land met een andere valuta? Dan betaal je vaak extra kosten. Ook kan er verschil zitten tussen het opnemen van geld met je betaalpas of creditcard en of je geld opneemt bij een bank of dat je met je pinpas betaald bij een supermarkt of restaurant. Deze kosten zijn afhankelijk van de voorwaarden van jouw bank en rekening.
    Daarnaast brengen sommige banken in het buitenland – ongeacht dezelfde valuta – extra kosten in rekening voor het opnemen van geld. Als dit het geval is, zie je dit verschijnen wanneer je aan het pinnen bent (goede tip: mochten er extra kosten verbonden zijn, check dan eens een andere bank in jouw dorp. De extra kosten zijn namelijk afhankelijk van de bank waarbij je pint). En wederom hier de tip om ook nog even de paslimieten voor geld opnemen en pinbetalingen te checken.
  • Iemand machtigen voor jouw rekening
    Wist je dat je iemand anders, bijvoorbeeld je vader of moeder, kunt machtigen voor jouw bankrekening. Zo kan degene thuis, in opdracht van jou, ook jouw bankzaken beheren. Handig als je bijvoorbeeld geld wilt overboeken naar je rekening om toch die overheerlijke Kaiserschmarrn af te kunnen rekenen, maar geen toegang hebt tot internetbankieren in dat knusse berghutje. Even een belletje of appje naar degene die jij gemachtigd hebt en hij of zij kan het voor je regelen.
  • Internetbankieren
    Vergeet niet de paslezer voor toegang tot internetbankieren van jouw bank, mee te nemen. Controleer ook nog even de batterijcapaciteit of vraag nog een nieuwe aan.

Algemene tip: Kijk op de website van jouw bank voor de voor jou relevante informatie óf vraag nog een persoonlijk adviesgesprek aan vóór vertrek.

Telefoon

Dat we er niet meer zonder kunnen is een feit. Ook in de bergen niet en zeker tijdens je werk zul je regelmatig gebeld worden, zelf ouders of collega’s bellen en altijd het alarmnummer of de lokale hulpdiensten moeten kunnen bellen.

  • Bereikbaarheid en lokale simkaart
    Dat jij áltijd bereikbaar bent en goed bereik hebt zijn hierin hoofdzaak!Sinds een aantal jaar is roaming binnen de EU in de meeste gevallen gratis. Dit verschilt per (Nederlandse) provider. Ook kunnen providers hier limieten of voorwaarden voor instellen. Zo kan je bijvoorbeeld kosteloos gebeld worden vanuit Nederland, maar naar iemand bellen kan flink oplopen. Toch kun je bij de meeste skischolen jouw Nederlandse nummer gewoon gebruiken, maar in verband met de (hoge) kosten voor de skischool, maar ook voor jezelf, als ze een Nederlands nummer moeten bellen, kan het het overwegen waard zijn een lokaal nummer te nemen. Bij een enkele skischool krijg je een Oostenrijkse sim kaart, soms zelfs met telefoontje, welke je alleen werk gerelateerd mag gebruiken.
    Doe navraag bij je provider voor jouw persoonlijke situatie. Vraag ook de skischool alvast hoe zij telefonie geregeld hebben, zodat je ter plekke gelijk de beste deal of provider op kunt zoeken. Waarbij, nogmaals, het belangrijkste is dat jij het beste bereik hebt als je op de berg bent!
  • Nederlands telefoonabonnement
    Naar aanleiding van bovenstaande kun je wellicht je Nederlandse abonnement verlagen, stopzetten of pauzeren. Doe dit op tijd. Om je abonnement te veranderen of stop te zetten kan minimaal een maand duren. Het is soms ook mogelijk om je nummer te behouden en tijdelijk over te stappen op een prepaid kaart.

Doorlopende incasso’s

Hoogstwaarschijnlijk maak jij tijdens je seizoen als sneeuwsportleraar geen gebruik van doorlopende zaken in Nederland. Waarom zou je er dan voor blijven betalen?

  • Sportschoolabonnement of vereniging – tijdelijk – stopzetten
    Vraag bij je sportschool na of jouw abonnement – tijdelijk – stopgezet kan worden.
    Bij een sportvereniging waar je contributie betaald, kun je in plaats van actief lid ook niet- spelend lid of donateur worden. Zo blijf je wel verbonden aan de club, maar zijn je kosten een stuk lager.
  • Tijdschriften / kranten opzeggen
    Doe dit ook tijdig, omdat hier vaak ook een opzegtermijn op zit. Lukt opzeggen niet, misschien kun je het abonnement – tijdelijk – over laten schrijven naar een vriend(in), je broertje/zusje of je ouders.

Visum

Een werkvisum is nodig wanneer je een winterseizoen buiten Europa gaat werken, bijvoorbeeld in Australië, Canada of Japan. Een visum is er in verschillende soorten en is per land verschillend. Er zitten vaak (strenge) vereisten aan een visum. Afhankelijk van het land waar je naar toe gaat is een visumaanvraag een fluitje van een cent of een reis op zich. Via een zoekopdracht op google kun je al flink wijzer worden. De gegevens op de officiële site van de overheid van een land en de ambassades zijn hierin leidend.
Begin op tijd je hierover te informeren of met het regelen van een visum, overheidsinstanties zijn meestal niet heel snel in het opvolgen van (hun eigen) procedures.

Gezondheid

Natuurlijk gaan we er van uit dat je het seizoen gezond en blessurevrij blijft, maar door een verminderde weerstand door de lagere temperaturen en het vele (après-)skiën ligt een fikse verkoudheid al gauw op de loer. Het is dus goed om ook hier al even bij stil te staan, ook hierin zijn er een aantal dingen die je vooraf al kunt doen.

  • Medicijnen / pijnstillers meenemen
    Door een stripje paracetamol, een potje multivitaminen of jouw favoriete keelpastilles (die je misschien niet buiten Nederland kunt krijgen) mee te nemen van huis, kun je een hoop extra ellende voorkomen.Gebruik je medicijnen voor een bestaande aandoening – vrouwen die de pil slikken, deze tip is ook voor jullie – dan is het handig om een voorraadje mee te nemen. Zijn jouw medicijnen alleen op recept verkrijgbaar, laat dan je huisarts of apotheek weten dat je voor een bepaalde tijd naar het buitenland gaat en dat je graag een voorraadje voor deze periode mee wilt nemen. Vraag dan voor alle zekerheid ook of er een medische verklaring of medicijnpaspoort nodig is, omdat je ze mee over de grens neemt.Mocht je medicijnen gebruiken die niet zo lang of goed te bewaren zijn, kijk dan alvast of ze in het buitenland te verkrijgen zijn. Soms zijn dezelfde medicijnen in het buitenland onder een andere merknaam verkrijgbaar. Zorg dat je vooraf weet hoe de medicijnen heten, hoe en waar je ze kunt krijgen. Vraag ook jouw zorgverzekeraar of zij medicijnen die je in het buitenland koopt vergoeden.
    (!) Alle reisverzekeringen hebben een uitsluiting voor al bestaande aandoeningen.

Bonus tips

Je zult niet de eerste noch de laatste zijn wiens foto’s en filmpjes van je groepjes en “sicke” stunts in het park kwijtraken, omdat je laptop crasht of je GoPro tijdens een poederrun verliest. Zou toch zonde zijn als je zonder deze souvenirs thuis moet komen. Ook bestaat de mogelijkheid, die we al eerder noemden, dat je ID-kaart of pinpas kwijtraakt. Het is daarom handig als je ergens een back-up hebt gecreëerd of een kopie of scan hebt, zodat je jouw gegevens nog wel kunt achterhalen.

  • Back-up
    Beschik over meerdere plekken waar digitaal materiaal en belangrijke documenten zijn opgeslagen, zoals op je laptop, USB-sticks, een externe harde schijf, Dropbox of je eigen email. Tot die laatste twee heb je altijd toegang, ook vanuit een andere toegangsbron.
    Maak in ieder geval een kopie of back-up van je paspoort of ID-kaart, rijbewijs en polisblad(en) van verzekeringen.
  • Kopie van aankoopbonnen
    De nachtmerrie van iedere skileraar: je ski’s gestolen. Helaas gebeurt dit weleens. Maak daarom een scan van je belangrijkste aankoopbonnen en facturen. Deze kun je dan direct indienen bij de reisverzekering, in plaats van dat je iemand thuis moet vragen of ze dat voor je willen doen, nadat je eerst moet uitleggen waar het ligt. Handiger dus om dat vooraf geregeld te hebben.
  • Lijst met belangrijke telefoonnummers
    Ondanks, alle bovenstaande, zorgvuldige voorbereiding, kan er toch altijd nog iets misgaan. Om ook hierop voorbereid te zijn, stel je alvast je persoonlijke calamiteitenplan op.
    Wie bel je? Wanneer? Welk telefoonnummer? Een lijst met alleen de belangrijkste gegevens: namen, telefoon-/alarmnummers en eventuele bijzonderheden, van de alarmcentrale van je (reis)verzekering, thuisblijver(s) en de bank.Toch nog redelijk wat aandachtspuntjes. Heb jij overal al aan gedacht?
    Gebruik deze blog als checklist, zodat jij écht niks vergeten bent voor vertrek. Zo kunnen je familie en vrienden jouw binnenkort met een gerust hart uitzwaaien en jij zorgeloos de sneeuw in!

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren