5 redenen waarom demoskiën goed is voor je skitechniek

Tijdens het winterseizoen zijn er tal van skischolen die wekelijks een skishow verzorgen voor de aanwezige toeristen. Bezoekers kunnen tijdens die shows onder andere genieten van ingewikkelde demonstraties uitgevoerd door de plaatselijke ski- en snowboardleraren. Deze demonstraties komen niet vanzelf, daar moet voor getraind worden. Wie deel uitmaakt van zo’n demoteam weet dat het niet alleen leuk is, maar ook goed voor je techniek.

1. Korte bochten
Veel demonstraties bestaan uit kort geskiede bochten. Geen makkelijke bocht, en één die snel verveelt tijdens een langere afdaling. Maar door deze bocht in een groep in demonstratie-vorm te skiën train je erop zonder daar bewust mee bezig te zijn.

2. Coördinatie
Eigenlijk het vervolg op het bovenstaande argument. Door in een demo je (korte)bochten te skiën, ben je vaak meer bezig met andere zaken dan met je techniek. En dat is precies zoals een coördinatie oefening werkt. Je verlegt je aandacht naar een ander aspect, en traint daarmee het automatisme van je skitechniek.

3. Ritme
Logisch, het belangrijkste tijdens een demonstratie is een consequent ritme. Vooral wanneer je de voorste in de groep bent en verantwoordelijk voor het ritme. Door een consequent ritme kunnen je collega’s achter je jouw ritme en tempo makkelijk volgen.

4. Controle
Eén van de afdalingen van de skilerarenopleiding Landes 1 is de ritmewissel. Iets om voor te trainen, want het spontaan wisselen van lange naar korte bocht is niet eenvoudig. Maar ook voor een recreatieve skiër is het goed om te kunnen switchen van korte naar lange bochten en andersom. In de verschillende variaties van het demoskiën zijn oneindig veel mogelijkheden voor het skiën van een ritmewissel. Een uitgelezen kans om op een leuke en uitdagende manier je ritmewissel te verbeteren.

5. Aanpassingsvermogen
Skiën is een ‘open skill’, zoals men dat in de bewegingsleer noemt. Dat betekent dat het een vaardigheid is die afhankelijk is van de omstandigheden. Je moet je als skiër constant aanpassen aan de omgeving: een buckelpiste, een harde geprepareerde piste, een zachte piste, een volle piste met veel mensen en ga zo maar door. In het demoskiën gaat nooit alles perfect. De voorste skiër zal nooit volledig constant skiën en als volger moet je dus constant kunnen reageren op wat er voor je gebeurd. Skiet degene voor jou iets te ver door naar rechts, dan doe jij dat ook. Alles om de vorm op zijn allermooist te houden.

Het mag duidelijk zijn dat demoskiën dus niet alleen heel erg leuk is, maar ook goed voor de techniek. Zelfs, of misschien wel vooral, als leraar. Het demoskiën kun je tevens gebruiken tijdens je lessen aan gevorderde wintersporters. Een goede skiër is niet per definitie een goede demoskiër, maar een minder ervaren skiër zou best eens goed kunnen demoskiën!

Pas jij het demonstratie-skiën toe tijdens je lessen?

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren