Je hebt gestreden voor je Anwärter. Met succes je diploma binnen gehaald en daar ga je dan, op naar het gebied waar je gaat lesgeven. Dan komt natuurlijk de eerste ski les. Onwijs spannend, want je staat er nu eventjes alleen voor. Tijdens de Anwärter opleiding leer je veel oefeningen die je natuurlijk allemaal kunt gebruiken. Maar hoe ga je het nou doen? Hier zijn 10 tips voor het geven van je eerste ski les.
1. Niveau van je groep.
Kijk het niveau aan van je groep. Hier kun je de oefeningen op aanpassen. Als een oefening bijvoorbeeld te moeilijk is, begin dan bij het begin en bouw de oefening langzaam op. Het niveau in je groep kan soms ook nog verschillen. Pas de oefening dan aan op het niveau van het kind die er het meeste moeite mee heeft. Zo leert die het beste.
2. Wees creatief.
Maak van een simpele oefening iets creatiefs. Waardoor mensen, en vooral kinderen, het sneller leren en het leuker vinden. Ook in de lift kun je creatief zijn. Begin een spelletje of verzin en zing een lied.
3. Check het materiaal.
Als je kinderen in je groep krijgt, check of al het materiaal wel goed is. Kijk ook naar de lengte van de ski’s. Heeft het kind een helm op? Heeft het een skibril? Vaak kan een zonnebril er ook mee door, maar wel alleen op zonnige dagen. Draagt het kind een sjaal/nekwarmer? Vaak vergissen de ouders zich in de temperatuur. Beneden bij de berg kan de zon wel schijnen en de temperatuur wel meevallen, maar vaak is het boven op de berg een stuk kouder. En last but not least van het materiaal: Zijn de handschoenen aanwezig. De handschoenen zijn essentieel met skiën. Deze tips voor kinderen kun je ook toepassen bij volwassenen, maar vaak is dat voor de volwassenen vanzelfsprekend.
4. Tellen, tellen en nog eens tellen.
Dit leer je al heel vroeg in je leven (gelukkig.) Bij elke lift, na elke bocht, na elke kruising ben je aan het tellen. Heb ik iedereen? Ben ik niemand verloren? Is er niemand gevallen? Blijf dit ook vooral doen, want niks is erger dan er later pas achter komen dat er een kind kwijt of gevallen is.
5. Planning.
In de vakantieperiodes is het erg druk op de pistes. Plan je dag dan goed in. Het zal iets langer duren voordat je weer bij een lift bent door de drukte. Ook zijn de rijen van de lift langer. Waar je normaal zo de lift in kan, sta je nu 10 minuten te wachten. Houdt dit goed in gedachte en plan het zo dat je op tijd bij de lunchplek bent.
6. Administratie.
Heb je een groepje van 10 kinderen? Dan heb je ook 20 ouders die je allemaal vragen stellen. Zorg ervoor dat je een opschrijfboekje of iets mee hebt waarin je de namen van de kinderen kan opschrijven en de telefoonnummers van de ouders. Zo kun je hen altijd bereiken als er iets is. Ook als je volwassenen lesgeeft is dit handig om de namen te onthouden. In dit boekje kun je ook altijd opschrijven of de kinderen met jou lunchen of met de ouders.
7. Leer van andere collega’s.
Soms weet je even niet meer welke oefening je moet doen met je groepje. Dat is niet erg, dat gebeurd echt niet alleen bij jou. Kijk naar de andere skileraren, wat doen zij met hun groepje, welke oefeningen gebruiken zij. Kijk rond en leer van je collega’s die al jaren bij op de piste werken.
8. Neem extra spullen mee.
Kinderen zijn vaak niet zo oplettend op hun spullen. Er kan dus af en toe een handschoen op de meest gekke wijze verdwijnen, een brilletje wegvliegen of een sjaal met de wind mee wapperen. Neem dus, voor de zekerheid, in je rugtas extra spullen mee.
9. De skilift.
Kinderen en een skilift is vaak niet de ideale combinatie. Er zijn, zoals je vast al weet, veel verschillende skiliften. Niet ieder kind kan alleen in een lift. Vraag dan vaak aan een volwassene bij de lift of ze een kind van je mee kunnen nemen in de lift. Als ze al wat ouder zijn dan kunnen ze soms wel alleen in de lift, alleen houdt ze in de gaten. Spreek ook een punt af boven aan de lift waar je weer verzamelt.
10. Plezier.
Heb vooral plezier in het lesgeven. Iedere skileraar weet dat het soms stressen is met zoveel kinderen. Onthoud dat je vooral ook plezier moet maken met je groepje. Doe tijdens de oefeningen iets leuks, gooi af en toe een sneeuwbal en heb plezier. Als de kinderen zien dat jij plezier hebt, hebben zij het vaak ook en komt het allemaal goed.
Heb jij nog meer tips? Deel ze met ons!