10 dingen die een skileraar altijd bij zich heeft

Je bent de hele dag hoog in de bergen aan het werk. Tijdens het lesgeven wil je op alles voorbereid zijn. Voor je het appartement verlaat om richting de skischool te vetrekken wil je alles op zak hebben. Naast je standaard uitrusting, die onder andere bestaat uit je ski’s en skischoenen, mag je deze tien dingen als skileraar nooit vergeten.

1. Blokje wax
Wanneer het sneeuwt bij zeer lage temperaturen dan blijft de sneeuw makkelijk onder slecht gewaxte ski’s plakken. Het resultaat is dat je gasten moeizaam glijden en op de rechte stukken flink bij moeten prikken met hun skistokken. Door met een klein blokje was over het belag van de ski’s te wrijven voorkom je het plakken van de sneeuw. Je gasten glijden makkelijker en draaien hun bochten veel soepeler. De werking van de wax onder de ski’s is van korte duur dus je zul het inwrijven tijdens skiles een paar keer moeten herhalen.

2. Zonnebrandcreme
Zon of geen zon, de UV-straling hoog in de bergen is schadelijk voor je huid. Door de hoogte waar je op werkt en de weerkaatsing van de sneeuw is de straling van de zon zelfs tijdens een bewolkte dag schadelijk. Smeer je dus altijd minimaal twee keer per dag goed in. Arsten adviseren een minimale UV-bescherming van factor 30 voor iedereen die langere tijd in de bergen werkt.

De zonnebandcreme werkt niet alleen tegen de UV-straling maar ook tegen de kou. Door je in te smeren breng je een dunne vettige laag aan op je huid. Hierdoor heeft de kou minder invloed op je huid en blijf je langer warm.

3. EHBO tasje
Skileraren hebben de plicht om in het geval van een ongeluk hulp te bieden. Hiervoor heb je een EHBO tasje bij je. Het EHBO tasje en de eerste hulp materialen worden ter beschikking gesteld door de skischool.

4. Telefoon
Onmisbaar op de piste is een mobiele telefoon. De enige manier waarop de skischool met jou kan communiceren is per telefoon. Naast dat de skischool je het kan laten weten als er een nieuwe les voor je geboekt is heb je de telefoon ook nodig in geval van een noodsituatie. Wanneer er een ongeluk heeft plaatsgevonden op de piste wil je zo snel mogelijk de hulp van een arts inschakelen. Door het noodnummer te bellen kun je zonder dat je het slachtoffer hoeft te verlaten de bergredding alarmeren.

5. Extra aluminium deken
In je EHBO tasje zit standaard een aluminium deken. Je doet er verstandig aan om altijd een extra aluminium deken bij je dragen. Het kan zomaar gebeuren dat de stoeltjeslift op een koude dag stil komt te hangen. Met één warmte deken kun je weliswaar je gast beschermen tegen de koude wind, maar daar heb jij niks aan. De dunne aluminium dekens zijn erg gevoelig voor scheuren, vooral wanneer het hard waait. Ook dat is een reden om een reserve deken bij je te hebben.

6. Helm
De helm is niet meer weg te denken van de skipistes. En ook een skileraar ontkomt er tegenwoordig niet meer aan om skiles te geven met een helm. Naast dat het veiliger is om met een helm op de piste te staan heb je als skileraar ook een voorbeeldfunctie. Tegenwoordig verwachten onze gasten ook van ons dat we een helm op hebben, en kijken ze raar op tegen leraren die nog zonder skiën.

7. Snelle suikers
Veel van onze gasten reizen binnen enkele uren van een hoogte rond zeeniveau tot ruim boven de 2.000 meter. Ons lichaam is dat niet gewend en reageert hierop. In combinatie met de inspanning krijgen veel mensen last van hun suikerspiegel. Het resultaat is dat ze zich draaierig en misselijk voelen. Snelle suikers lossen dat probleem snel op. Stop dus altijd iets bij je waar snelle suikers in zitten. Dextro is hiervoor perfect en is verkrijgbaar in alle supermarkten.

Niet alleen de hoogte kan een probleem vormen, ook de inspanning. De gemiddelde wintersporter is het niet gewend om meerdere uren per dag aan het bewegen te zijn. Na een ochtend intensief skiën raakt de energie snel op. Bijvoorbeeld een dextro tablet zorgt snel voor wat extra energie om nog even door te gaan tot de lunch.

8. Horloge
Onze gasten verwachten van ons dat we op tijd klaar staan om de les te beginnen. Je wilt dus goed in de gaten houden hoe laat het is. Steeds je telefoon uit je zak moeten halen om de tijd te controleren staat niet echt professioneel. Even snel de mauw van je jas omhoog schuiven en de tijd controleren heeft niemand door. Zo weet je of het verstandig is de afdaling nog een keer te doen of langzaam terug te keren naar het verzamelpunt.

9. Gezichtsmasker
Er is niks zo wisselvallig als het weer in de bergen. Het ene moment is het aangenaam warm en het andere moment zit je in de lift in een harde koude wind. De meeste warmte verlies je via je hoofd en dus wil je ook je gezicht beschermen. Een gezichtsmasker kun je makkelijk in je binnenzak bewaren en dus altijd voor de zekerheid bij je dragen.

10. Goed humeur
Een goede skiles wordt grotendeels bepaald door het charisma van de skileraar. Hoe goed je theoretische kennis ook mag zijn en hoe goed je ook kunt skiën uiteindelijk draait het allemaal om de klik tussen de gast en de skileraar. Merken je gasten dat je er zin in hebt en dat je oprecht graag wilt dat ze beter leren skiën, dan zullen ze de les als prettig ervaren. Dus ook als het de avond ervoor wat later geworden is zorg je er voor dat je een goed humeur op zak hebt!

Wat draag jij altijd bij je als je skiles geeft?

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren