Zoek je voor je studie een onvergetelijke stage ervaring? Dan is een buitenlandstage als skileraar iets voor jou. Het voordeel van een stage als skileraar in het buitenland is dat je hiervoor in de meeste gevallen loon ontvangt en je onderkomen voor je geregeld is. Je komt iedere dag nieuwe mensen tegen, ontmoet nieuwe vrienden en 4 maanden lang staat je leven in het teken van het skiën.
Hoe goed moet ik kunnen skiën?
Misschien dat je het niet verwacht, maar je hoeft niet te kunnen skiën om skiles te mogen geven in het buitenland. Veel skischolen zijn opzoek naar skileraren die het winterseizoen door willen brengen op de oefenweide. Je geeft les aan kinderen van 2,5 tot 4 jaar. Kinderen in deze leeftijdcategorie zijn nog te jong om echt te kunnen leren skiën. Je leert ze glijden en misschien na een week een klein beetje remmen. Je dag bestaat naast het skiles geven vooral uit het vermaken van de kinderen. Sleeën, spelletjes spelen, kleuren, lunchen, knutselen en snottebellen afvegen zijn dagelijkse kost. Vind je het leuk om met kleine kinderen te werken, dan hoef je zelf niet te kunnen skiën.
Opleiding volgen
Zie jij jezelf niet 4 maanden lang op de oefenweide van het skidorp staan, dan kun je een skileraren opleiding volgen. In Engeland ga je voor het Grade 3-, in Oostenrijk het Anwärter- en in Duitsland het Grundstugenskilehrer diploma. Veel studenten kiezen voor de Oostenrijkse opleiding, omdat deze via Nederlandse opleidingsinstituten, en gedeeltelijk zelf in Nederland, te volgen is. Ook de afstand en de taal is voor vele een reden om in Oostenrijk een skischool te zoeken. Op de examendag van het Anwärter moet je minimaal 16 jaar oud zijn. Om deel te kunnen nemen aan de opleiding, geldt dat je de rode pistes makkelijk (grof parallel) en gecontroleerd moet kunnen skiën. De Anwärter opleiding wordt gegeven in het Duits. Hiervoor is een minimale beheersing van het Duits spreken en schrijven noodzakelijk. Voor meer informatie kun je onze Anwärter pagina bekijken.
Wat je moet weten
De werkdag van een skileraar begint om 8:30 uur ‘s ochtends. Tijdens de skischool meeting wordt iedereen gebrieft over de dag. Welke groep krijg je, komen er nieuwe kinderen bij en waar ga je ‘s middags eten. Om 9:30 uur ontvang je de leerlingen en om 15:00 uur sluit je de dag af. Er zijn dagen dat je dan klaar bent en gezellig de dag kunt doornemen met je collega’s in de après-ski. Als stagiaire moet je tijdens je stage een bepaald aantal uren halen om je stage voldoende af te kunnen sluiten. Om deze uren te halen is alleen skiles geven vaak niet voldoende. Om toch te kunnen voldoen aan de eis van je opleiding, krijg je van de skischool extra uren/taken. Dit kunnen zijn een skishow, kinderdisco, bureau/verkoopdienst, kinderopvang en het op en afbouwen van de skischool oefenweide.
Waar je rekening mee moet houden
Een buitenland stage kost geld. Als skileraar krijg je salaris en als je het een beetje slim aanpakt, ga je niet met lege handen naar huis. Je kunt rekenen op een maandelijks inkomen van ongeveer €650,- per maand. Je onderkomen wordt bekostigd door de skischool. Er zijn skischolen die je middag eten betalen wanneer je met kindergroepen werkt. Ook de liftpas en het skipak krijg je van de skischool.
De liftpas mag je ook gebruiken in je vrije tijd en in uitzonderlijke gevallen ook je skipak. De meeste skischolen staan het niet toe dat je in je vrije tijd skiet in het skipak van de skischool. Een ski uitrusting bestaande uit, skikleding, handschoenen, skischoenen, ski’s, skistokken, helm en skibril moet je zelf meenemen.
Verzekering
Ga je stage lopen in het buitenland, dan kom je in loondienst van een skischool. Omdat je loon ontvangt van een buitenlandse werkgever, zijn hier op Europees niveau regels aan verbonden. Onderdeel hiervan is dat je de Nederlandse basiszorgverzekering moet stop zetten. Er zijn veel redenen op te noemen waarom je een goede verzekering nodig hebt wanneer je aan het werk bent als skileraar in het buitenland.
- Medische zorg in het buitenland is vaak duur door de privé-klinieken in en nabij de skigebieden.
- Werkgevers bieden niet altijd een goede verzekering.
- De kosten van reddings- of opsporingsoperaties in het buitenland kunnen erg hoog oplopen, vooral in moeilijk begaanbare (ski)gebieden.
- Als je met spoed terug naar Nederland moet omdat er iets met jou of je directe familie gebeurt, kunnen de kosten flink oplopen.
- Als er iets gebeurt met een van je leerlingen dan kun je daarvoor aansprakelijk worden gesteld. (Alleen in het geval wanneer je onverantwoord hebt gehandeld)
- Je kunt te maken krijgen met beschadiging, verlies of diefstal van je bagage.
Het kan lastig zijn in noodsituaties zelf te achterhalen welke stappen je moet nemen. Met een goede reisverzekering kun je 24/7 rekenen op de hulp van een Nederlandse alarmcentrale.
Een goede verzekering is onderdeel van je zorgeloze buitenlandstage, weet je niet precies hoe je dit moet regelen, wij zochten het voor je uit: Verzekering voor skileraren
Studiefinanciering en OV-vergoeding
Je krijgt studiefinanciering als je voor een tijdelijke studie of stage naar het buitenland gaat. Die studie of stage moet dan wel onderdeel zijn van je Nederlandse opleiding.
Ga je tijdelijk voor je studie naar het buitenland, dan kun je een maandelijkse ov-vergoeding krijgen (in 2022: € 104,42). Je kunt immers niet gebruikmaken van je studentenreisproduct. Je kunt ook een hogere basisbeurs krijgen: de uitwonendenbeurs.
Zet je studentenreisproduct stop vóór de eerste van de maand waarin je vergoeding ingaat. Stopzetten doe je bij een ophaalautomaat.
Hulp nodig?
Een stage adres zoeken is spannend, zeker wanneer je voor langere tijd voor het eerst weg bent van je ouderlijk huis. Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen, dan mag je altijd contact met ons opnemen via de contact pagina. We kunnen het zelfs heel eenvoudig voor je maken door je de juiste opleiding aan te wijzen en een skischool voor je te zoeken die bij je past.
Voor meer informatie kun je ook deze pagina’s bezoeken: Verwachting van een skileraar, Opzoek naar een passende skischool.