SSL aan de kook – Käsefondue frisch von der Alm

Bij het horen van het woord ‘kaasfondue’ gaan bij mij de haartjes op mijn arm al overeind staan en begint mijn maag automatisch te knorren. Een echte guilty pleasure is het voor mij, als ik mijn stukjes stokbrood door een lekker dikke, smeuïge laag kaas mag halen en weg mag spoelen met een lekkere slok rode wijn. Wie houdt daar nou niet van?

 

Tegenwoordig genieten we maar al te graag van een gezellig potje kaasfonduen op de wintersport, tijdens de feestdagen of gewoon lekker spontaan thuis als een Nederlandse supermarkt toevallig het ‘Alpenfest’ introduceert. Yup, kaasfondue uit een pakje, I’m guilty

Kaasfondue een luxeproduct?

Het fenomeen kaasfonduen is echter niet altijd als een luxeproduct gezien. ‘Kaasfondue’ is namelijk als noodzaak ontstaan in de Alpenlanden om in de winter nog eten te hebben als de huizen waren ingesneeuwd. Kaas werd namelijk gemaakt in de zomer, en was tegen die tijd in de winter niet echt meer ‘eetbaar’. Gelukkig waren daar nog de huiskoeien die de families voorzagen van melk! De kaas werd gesmolten in de melk zodat deze, als een soort kaassoep, weer te eten was.

Uiteindelijk is op deze manier het kaasfonduen ontstaan zoals wij dat kennen! Maar ook hier zitten nog heel veel verschillen in. Heel veel streken/ plaatsen of zelfs dorpjes hebben hun eigen kaas/wijn waardoor er oneindig veel varianten van de kaasfondue bestaan. Zo kun je een pakje kaasfondue kopen en dit smelten, maar persoonlijk ben ik daar niet zo’n enorme fan van en vind ik het veel leuker om zelf de ingrediënten bij elkaar te gooien (de kaasfondue van het ‘Alpenfest’ was overigens wel lekker hoor). Ondanks dat ik een paar keer al een hele lekkere kaasfondue heb gemaakt (vind ik zelf 😉 ) is het mij nog niet gelukt om de kaasfondue echt zo te laten smaken als op wintersport. Misschien ligt het aan het gebrek aan besneeuwde bergen op de achtergrond…

Wat heb je nodig?

  • 400 gram geraspte Gruyere kaas
  • 400 gram geraspte Emmentaler
  • 2 teentjes geperste knoflook
  • 300 ml frisse droge witte wijn (bijv. Grüner Veltliner)
  • Scheutje Kirsch
  • Scheutje citroensap
  • Een eetlepel bloem
  • Peper en zout
  • Wijntje voor tijdens het koken en aan tafel! 🙂

Jetzt geht’s los!

Doe de witte wijn met een scheutje citroensap in een grote pan. Voeg de geperste knoflook toe en breng het geheel aan de kook op laag vuur. Voeg een eetlepel bloem toe en laat dit onder goed roeren zo’n 2 minuten doorgaren.

Voeg de geraspte kaas in delen toe, zodat deze goed de mogelijkheid heeft helemaal te smelten. Let op dat je de kaas niet laat koken!

Voeg naar smaak een scheutje Kirsch en wat peper en zout toe. Vul dit eventueel aan met een beetje nootmuskaat, mosterd of een extra beetje citroensap als je daarvan houdt.

Zorg ervoor dat je de kaasfondue direct op tafel zet als deze klaar is, en houdt deze goed warm!! Heb je een fonduestel met een spiritus of gelbrander? Top! Mocht je een rechaud gebruiken dan is het handig om meer dan 1 waxinelichtje te gebruiken zodat de kaas goed vloeibaar blijft.

Dips

Natuurlijk mag brood niet ontbreken bij de kaasfondue! Zorg dat als je het brood zelf afbakt, het goed is afgekoeld voor je het in stukjes breekt/ snijdt anders gaat het brood zo aan elkaar plakken. Zelf at ik de kaasfondue met een donker meergranenstokbrood, gebakken champignons en voorgekookte broccoli roosjes. Natuurlijk is er eindeloos te varieren met dips voor bij de kaasfondue, van brood tot gedroogde worst, aardappelen of fruit.

Let erop dat wel alle dips nog een beetje een harde structuur hebben zodat het dippen wat makkelijker gaat en niet alles in de kaasfondue achter blijft zoals ik zelf had met mijn iets te lang gekookte broccoli…

Mahlzeit!

 

Natuurlijk moest ik als skilerares wel ergens mijn inspiratie vandaan halen. Deze bron heeft mij goed geholpen bij het maken van mijn eigen kaasfondue! 

 

 

 

 

 

 

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren