Apfelstrudel, onder ons Hollanders een favoriet! Zoals wij hier in Nederland onze oer-Hollandse appeltaart hebben, kennen de Oostenrijkers Apfelstrudel als een ware delicatesse. En wat is er nou lekkerder dan tijdens een mooie skitocht even pauze te houden met een lekker stuk (warme) gebak met ijs/slagroom/vanillesaus? Juist… Niets! 🙂
Tijdens het schrijven van deze blog zitten we hier in Nederland. De eerste klap van het coronavirus hebben we al gehad, maar we zitten volop in de tweede. Na een zomer vol zonneschijn heeft ook het weer er deze week soms wel zin in en soms geen zin in. Het is vooral nat, grijs en winderig buiten, met vandaag een verlegen zonnetje. Tijd om eens een dagje de keuken in te duiken en Oostenrijk in huis te halen! Dus in plaats van die oer-Hollandse appeltaart te bakken, besluit ik de familie eens te verrassen met deze traditionele Oostenrijkse gebakssoort! Eens zien of het hele huis hier net zo lekker van gaat ruiken als bij appeltaart. Persoonlijk vind ik Apfelstrudel het lekkerst als deze nog een beetje (lauw)warm is met een lekkere warme vanillesaus erbij. Natuurlijk kun je je wonderbaarlijke creatie ook koud eten met een bolletje (vanille)ijs of wat slagroom, wat je zelf lekker vindt!
Wat heb je nodig?
- Een pak filodeeg
- 75 gram gesmolten boter
- 4 grote stevige appels (Elstar)
- 1 theelepel citroensap
- 1 eetlepel kaneelpoeder (meer of minder naar smaak)
- 40 gram suiker
- 80 gram rozijnen (meer of minder naar smaak)
- Klein handje grof gehakte amandelen of hazelnoten
- 75 gram magere yoghurt
Jetzt geht’s los!
Laat het filodeeg ruim van tevoren ontdooien zoals beschreven op het pak. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil en snijd de appels in kleine blokjes. Meng alle bovengenoemde ingrediënten voor de vulling in een grote kom door elkaar.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg daar een vel filodeeg op in de hoek. Bestrijk het filodeeg met gesmolten boter en leg er overlappend nog een vel filodeeg op. Leg zo 5 of 6 vellen filodeeg overlappend naast elkaar en herhaal dit overlappend aan de onder- of bovenkant zodat er een langwerpig deeg ontstaat. Blijf de vellen filodeeg telkens goed insmeren met de gesmolten boter.
Verdeel de appelvulling over het midden van het deeg en houd aan alle kanten een ruim stuk deeg over. Bestrijk het deeg rondom de appelvulling met de gesmolten boter. Vouw de zijkanten van het deeg over de vulling en rol het geheel daarna op. Bestrijk de bovenkant van de strudel met de overgebleven boter en bak de strudel zo’n 20 minuten in de oven tot deze goudbruin is.
Vanillesaus – Wat heb je nodig?
- Een half vanillestokje
- 250 ml slagroom
- 100 ml melk
- 4 eierdooiers
- 60 gram suiker
Jetzt geht’s nochmal los!
Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Doe dit samen met het uitgeschraapte vanillestokje en de slagroom in een pan en breng dit al roerend op zacht vuur aan de kook.
Meng in een kom de melk met de eierdooiers goed door elkaar.
Voeg de kokende room al roerend toe aan het melkmengsel. Giet het daarna terug in de pan en verwarm het al roerend op laag vuur tot de saus dikker wordt. Let erop dat je de saus niet laat koken aangezien er dan stukjes roerei in de saus kunnen komen.
Als de saus dik genoeg is kan je deze door een fijne zeef gieten om de klontjes en de vanillestokjes eruit te halen. Serveer de saus (lauw)warm of afgekoeld bij de apfelstrudel.
Mahlzeit!!
En ook voor de Apfelstrudel en de vanillesaus heb ik me laten inspireren door het internet.
https://www.instagram.com/tv/CGo2eufjC5e/?igshid=wo55slsh3j0w