Vast wel eens gehoord van je lichaamszwaartepunt, centre of gravity, of je ”Körperschwerpunkt” op z’n Duits. Bekt lekkerder, beter af te korten ook; KSP. LZP klinkt als een medicijn. Hoe zit dat dan eigenlijk met dit KSP, waarom is dat belangrijk?
Ongeveer 5 vingerbreedtes onder je navel, halverwege naar je rug, ligt het epicentrum van alles hoe en waarom wij bewegen zoals wij bewegen. Michelangelo heeft het ook al eens zo mooi getekend. Als we aan dit punt opgehangen worden, gebeurt er niet veel. We blijven stil hangen, draaien niet, niks. We noemen dit een indifferent evenwicht. Andere evenwichtstoestanden zijn er nog, stabiel en labiel. Stabiel is bijvoorbeeld wanneer wij aan een stang hangen, ons KSP komt altijd weer op dezelfde plek terecht als we niks doen. Labiel is de toestand waarin we verkeren tijdens het lopen, skiën, fietsen enzovoorts, als we niks doen vallen we om. Debiel is de toestand als je op de grond gevallen bent ;-).
Hoe houd ik mijn lichaam in zo een positie dat ik niet omval, dat is de vraag.
Bij lopen is het zaak dat ons KSP boven onze voeten blijven, al gaat het te ver weg van onze voeten vallen we om. Lopen is makkelijk, leren we van jongs af aan, maar als je erover nadenkt is het een knap staaltje balanceren. Mijn KSP zweeft ergens boven 2x maat 42, bij een lichaamslengte van 185cm en een gewicht van 75kg, KSP een paar cm te ver naar voren en mijn neus fungeert als bumper. De marges zijn niet zo groot als je denkt, het is knap dat onze lichamen dat zo maar kunnen.
Het gaat dus om het bewegen van het KSP binnen een bepaald gebied, een ondersteuningsvlak. Bij het lopen zijn dat mijn voeten, die kan ik naar alle richtingen bewegen; hoe verder uit elkaar hoe langer mijn ondersteuningsvlak, het vlak wordt niet breder. Bij het skiën zijn dat mijn ski’s, door de lengte van mijn ski’s heb ik al een groot vlak. Vergroten en verkleinen kunnen we dit vlak met ski’s heel makkelijk; maak maar een ploeg en je ondersteuningsvlak is huge, omvallen gaat bijna niet. Vooral de achterkant van dat vlak is groot, vandaar ook dat veel mensen met rücklage leren skiën; een vorm van veiligheid bijgebracht door een skileraar die zijn demo niet aanpaste…
Door de manier waarop wij skiën beweegt zich het ondersteuningsvlak onder ons, de krachten die door het vlak omhoog komen kunnen sterk variëren. De reden waarom wij zo met ons bovenlichaam heen en weer bewegen, buiten de buitenskibelasting, is dat wij ons KSP boven ons vlakje willen houden.
Denk er nog eens over na, waarom beweeg ik zoals ik beweeg. Wat gebeurt er nou eigenlijk echt bij innenlage? Alles heeft een reden bij het skiën en ik kan je verklappen dat je het natuurkundige daar een grote rol bij speelt!
Tip van de week!
School jouw beginnende klanten in het bewegen over hun hele ondersteuningsvlak en vermijd een vroege Rücklage bij de ploeg!