De skischolenbranche vecht al jarenlang tegen de illegale concurrentie, zonder resultaat. Ook in Zwitserland worden de regels niet altijd nageleefd. Met een nieuw controle systeem zou daar nu verandering in moeten gaan komen.
“Van nu af aan gaan we consequent door,” zegt Arnaud Rossier van het Zwitserse Ministerie van Economische Ontwikkeling. “Tot nu heeft iedereen kunnen doen waar hij zin in had. Dat is nu voorbij,” voegde hij toe. Hij doelt daarmee op skileraren die ‘illegaal’ lesgeven. Wat betekend dat? “Bij iedere, door de Zwitserse wet goedgekeurde, skischool moet minimaal 20 procent van de skileraren in het bezit zijn van de hoogst mogelijke opleidingsniveau. De overige medewerkers mogen een lagere opleiding hebben. Bij deze regeling gaat het er vooral om dat de kwaliteit van lesgeven gewaarborgd blijft en het beschermen van de beroepstak. In het verleden zijn er skischolen geweest die niet aan dit criterium hebben voldaan. Het gaat erom dat alle skischolen zich aan dezelfde spelregels houden,” aldus Rossier.
Om de problematiek te verduidelijken komt Rossier het het volgende voorbeeld: “In tegenstelling tot een Schneesportlehrer mit eidgenössischem Fachausweis (hoogst haalbare opleidingsniveau in Zwitserland) is het loon van een “hulp”-skileraar lager. Hierdoor kan een skischool, welke zich niet aan de 20 procent regel houd, tijdens het hoogseizoen talrijke hulpkrachten inschakelen en hiermee veel geld verdienen zodat in het laagseizoen de prijzen omlaag kunnen worden gebracht. Deze situatie is niet eerlijk tegenover de skischolen die zich wel aan de 20 procent regel houden en kan niet in het belang van een duurzaam toerisme zijn. Daarnaast leid ook de kwaliteit van de skischolen eronder.”
“De regionale wetgever stelt de regelgeving op, welke al meerdere jaren bestaat. De vraag is waarom deze regelgeving niet of nauwelijks wordt nageleefd. De controle is in het verleden nauwelijks, en in sommige gevallen zelfs helemaal niet, uitgevoerd. Skischolen zijn verplicht om aan het begin van het seizoen een lijst te overhandigen met daarop de skileraren die dat seizoen werkzaam zullen zijn voor de skischool met hun opleidingsniveau. De lijst wordt zo opgesteld dat daar uit op te maken is dat de 20 procent regel klopt. Volgens ons moet deze regeling iedere werkdag van toepassing zijn. Dat betekend voor de skischolen dat iedere werkdag 20 procent van de skileraren die aan het werk zijn in het bezit moeten zijn van het hoogste opleidingsniveau. Er hadden in het verloop van het winterseizoen regelmatig controlles moeten plaatsvinden. Dat is niet gebeurd. De skischolen konden doen en laten wat ze wilden. Dit had als gevolg dat er skischolen zijn geweest die bijna alleen nog maar met hulpkrachten werkten,” legde Rossier uit. “Daarmee is het nu voorbij. Vanaf dit seizoen zal de politie direct op de skipistes rigoureuze controles uitvoeren,” voegde hij toe.
Twee vliegen in een klap
Alle actieve Schneesportlehrer mit eidgenössischem Fachausweis zijn bij wet verplicht iedere twee jaar een doorontwikkeling cursus te volgen. Daarnaast moet er jaarlijks een aansprakelijkheidsverzekering worden afgesloten met een dekking van 10 miljoen Frank. Alleen wanneer er aan deze criteria voldaan wordt is er groen licht voor het geven van skiles. Tot voorheen verliep de aanmelding voor de doorontwikkeling cursus per brief. Tegenwoordig gaat dat online. “Iedere sneeuwsportleraar heeft een eigen online profiel waarmee hij zich voor de cursus aan kan melden. Hierdoor is het inzichtelijk of een skileraar aan alle criteria heeft voldaan om les te mogen geven. Door dit systeem kunnen controles veel sneller worden uitgevoerd. Iedere aanbieder van risicosporten is in het systeem geregistreerd en wordt uitgerust met een QR-code. Wordt de skileraar door de politie gecontroleerd dan kan deze door middel van een scan alle gegevens direct opvragen. Deze winter wordt het systeem getest zodat het in het seizoen 2016/2017 ingevoerd kan worden.
Sander Kan
We vroegen de Nederlandse Schneesportlehrer mit eidgenössischem Fachausweis Sander Kan wat hij van deze ontwikkeling vind.
“Als er wordt gesproken over het hoogst haalbare opleidingsniveau. Moeten dat Schneesportlehrer mit eidgenössischem Fachausweis zijn of mag dat ook een BASI ISTD of French full certified ski instructeur zijn?
Maar wat wordt er gedaan tegen de illegale skischolen? Afgelopen jaar werden er al controles uitgevoerd bij verschillende skischolen. Werkagenda’s moesten ter plekken worden overlegt. Dit had dus niks te maken met illegale skischolen of leraren! Dit had maar 1 doel… belastingcentjes!
Waarschijnlijk worden de controles dit jaar uitgevoerd op skiers en boarders in lerarenpakken, dus controleren van de bestaande skischolen of zij zich wel aan de wet houden. Of je daarmee illegale leraren of scholen van de piste weert is voor mij de vraag. Illegale scholen en leraren werken vaak zonder een eenduidig lerarentenue. Hoe gaan ze die controleren? Net als in Frankrijk, iedereen die in een groepje skiet van de piste trekken?
Ik heb nooit de indruk gekregen van de skischooleigenaren dat ze zware concurrentie te verduren hadden van illegale skischolen. Ik heb voor 4 verschillende skischolen gewerkt en daarover nooit wat gehoord. In Verbier is er dit seizoen weer zeker één officiële skischool bijgekomen, wat het totaal aantal brengt op 10 of meer! Dus blijkbaar is er werk genoeg…
Het heeft daarom niet veel te maken met valse concurentie van illegale skischolen dan wel leraren. Nee, ik denk dat het Zwitserse Ministerie van Economische Ontwikkeling dit meer gebruikt om te checken of de skischolen wel alle lessen opgeven in verband met het ontduiken van belastingen. En dat in samenwerking met Swiss Snowsports en de verzekering is drie vliegen in één klap! Er moeten zo meer sneeuwsportleraren komen op de herhalingscursussen en meer verzekeringen worden afgesloten wat weer geld oplevert voor Swiss Snowsports en de verzekeraar. De sneeuwsportleraren die dit niet meer deden moeten nu weer in de buidel tasten en zullen zich misschien eerder afvragen of ze les willen geven en voldoen aan de regels of het risico willen lopen gecontroleerd te worden.
Maar ik vind het zondermeer goed dat skischolen gedwongen worden om door die 20% regeling meer volledig gediplomeerde instructeurs aan te nemen. In het verleden was het vaak zo dat als je op een gegeven moment fully certified geworden was je te duur werd voor de skischool en deze afscheid van je nam. Nu moeten ze in ieder geval weer full certs aannemen om hun skischool aan wettelijke normen te laten voldoen. Daarnaast is er nog steeds geen minimum uursalaris voor full certs en bepalen de skischoolhouders wat ze willen betalen. Dat vind ik erg jammer.
Overigens van een online profiel heb ik nog geen bericht gehad! En iedereen met zo’n profiel in toekomst zal zijn zaakjes wel op orde hebben, toch?
De conclusie; ik ben zeker voor deze regeling, alleen de manier waarop het gebracht wordt vind ik een beetje dubieus.”
Bron: 1815.ch
Foto: Swiss Snowsports