Worden toeristen onvoldoende geïnformeerd over het lawinegevaar?

Na een serie lawineongevallen in Oostenrijk ontstaat de vraag of de toeristensector zijn internationale gasten wel voldoende over de alpine gevaren informeert? Meer dan de helft van de lawineslachtoffers kwamen uit het buitenland.

De meeste lawineslachtoffers in Oostenrijk komen uit het buitenland. Doet de toeristensector wel genoeg om de toeristen te informeren? Al jaren is er kritiek op de reclames die gemaakt worden. Hierin wordt alleen de positieve kant van de winter uitgelicht en het gevaar verzwegen.

Er wordt geïnformeerd
De branche geeft aan veel te doen om de vakantiegangers te informeren. De toeristenorganisatie van het Oostenrijkse Salzburg (SLT) verwijst naar projecten waarbij vakantiegangers gewaarschuwd worden voor de gevaren buiten de piste. De twee Tsjechen die om het leven kwamen zouden zondag nog door de appartement eigenaar van het appartement waar ze verbleven gewaarschuwd zijn. Op de website van de SLT zijn verschillende tips te vinden over de veiligheid off-piste.

En wat doen de politiek en de beheerders van de skigebieden? Op de website van de Lawinenwarndienst worden dagelijks berichten geplaatst over de actuele stand van het sneeuwdek en de specifieke gevaren die daaraan verbonden zijn en het weer. “Zeer veel tour- en variantenskiërs lezen dat. Er is helaas ook een groot deel dat slecht geïnformeerd is en daardoor de verkeerde route kiest of te laat omkeert,” zegt expert Bernd Niedermoser die dagelijks 20.000 bezoekers heeft op zijn Engelstalige website. Er wordt wel degelijk geïnformeerd, maar de informatie wordt door te weinig mensen opgezocht.

Een wonder dat er niet meer gebeurd
“De vraag is of de gedetailleerde en zeer lokale berichtgeving ook door de buitenlandse toeristen gelezen wordt en of ze deze begrijpen? Spreekt men met jonge freeriders in de skigebieden of met tourskiërs uit het buitenland dan wordt deze vraag beantwoord: Veel dringt niet door. Dat zulke websites bestaan weten vele niet. Door de intensieve marktingcampagnes zijn er de afgelopen jaren steeds meer wintersporters buiten de gezekerde pistes gaan skiën,” zegt Günter Karnutsch, Staatlich opgeleide Berg- en Skiführer en directeur van het Salzburger Bergführerverbandes. “Het is verbazingwekkend hoe weinig ongelukken er eigenlijk gebeuren, als je bedenkt om hoeveel mensen het gaat. Vaak worden de basisregels niet nageleefd.”

38 slachtoffers in Salzburg
In de winter van 2015/2016 is de bergredding van Salzburg negentien keer aanwezig geweest bij lawineongevallen. “We zien opnieuw dat te weinig mensen hun tour voorbereiden. Ze moeten het terrein en de hellingen beter bekijken en het lawinebericht lezen,” zegt Maria Riedler, persvoorlichter van de bergredding. “De trend van een niet toereikende of niet aanwezige tourenplanning is verwonderlijk. We hadden in de afgelopen winter in totaal 38 verongelukte in Salzburg. De meeste kwamen om het leven tijdens de sneeuwarme periode doordat ze op de rotsen terecht kwamen.”

Zeven bedolvene in twee dagen
Het afgelopen weekend werden er in de bergen van Salzburg in totaal zeven personen door lawines bedolven. Daarbij kwamen twee Tsjechen in Krimml om het leven. De lawinesituatie blijft in een groot deel van de Alpen onveranderd zeer gevaarlijk.

Bron: orf.at

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren