Stay safe out there: Lawinegevaar 5!

Het is je vast niet ontgaan: er zijn bakken met sneeuw gevallen in veel gebieden in Oostenrijk. Nu zijn wintersporters daar natuurlijk blij mee. Veel Oostenrijkers trouwens ook. Maar niet iedereen.

Er is namelijk zoveel verse sneeuw gevallen dat sommige dorpen zijn afgesloten van de buitenwereld. Dit is niet het enige probleem van de grote hoeveelheid sneeuw. In sommige gebieden in Oostenrijk is het lawinegevaar hoog tot zeer hoog, zowel off-piste als ook vlak naast de pistes. Neem het dus serieus en pas op!

Hoe kan het dat er een zo hoog lawinegevaar is?

De hoeveelheid sneeuw die er valt, verschilt per dag. Soms sneeuwt het alleen overdag en soms ook ’s avonds of ’s nachts. Hierdoor ontstaan er verschillende sneeuwlagen. Al die lagen hebben verschillende eigenschappen. Sommige zijn los en poederig, andere hard en compact. Als er één of meerdere lagen verschuiven is er grote kans op een lawine.

Je hoort vaak dat er lawines ontstaan buiten de piste. Maar omdat er ook op, en vlak naast de pistes deze hoeveelheid sneeuw is gevallen is er ook een kans dat er daar een verschuiving komt. Dit gebeurt niet vaak en ook niet in elk skigebied maar het kan wel gebeuren. Neem dus geen risico’s en pak de normale pistes, die liggen er ook goed bij door de vele sneeuwval. Breng jezelf en andere mensen (lees: de reddingswerkers en de pistedienst) niet in gevaar!

Lawinegevaar 5 op de schaal van 1 tot 5 dreigt dus voor delen van Oostenrijk. Wat veel wintersporters zich NIET realiseren is dat deze schaal van 1 tot 5 niet in het leven is geroepen om skiërs en snowboarders te waarschuwen voor eventueel onheil buiten de piste in de vorm van lawines, maar bedoeld is voor het openbare leven in de bergen! Wanneer in Tirol de lokale diensten gevaar 5 aangeven is dat dus code donkerrood!

Bovendien loopt de schaal niet op zoals je denkt. Bij elke stijging van het getal bijvoorbeeld van 1 naar 2 verdubbelt het risico. Van 2 naar 3 is dan 4x ten opzichte van 1. Van 3 naar 4 komt uit op 8 en bij 5 zit je dus op 16 x zoveel risico….! (Bert Romani, Wintersport Expert).

Wees niet eigenwijs.

Wees met een hoog lawinegevaar niet eigenwijs om toch off-piste te gaan. Er zijn al veel nieuwsberichten geweest met lawine ongevallen. Ook al zijn sommige pistes afgesloten, denk dan niet: ‘oh, die kunnen we wel nemen’. De pistes zijn namelijk niet voor niets afgesloten. De medewerkers van het skigebied weten wat ze doen. Controleer altijd de lawineberichten (www.lawine.at) van je gebied en wees op de hoogte!

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren