Skiles geven in Canada wordt moeilijker

Nieuwe wetgeving heeft de prijs van tijdelijke werkvergunningen voor Canada verviervoudigd. Dit terwijl in 2016 naar schatting slechts 10% van de werknemers in de Canadese skischolen afkomstig is uit het land zelf.

Een geliefd land
Mede door de gesproken taal is Canada een geliefd land voor buitenlandse skileraren. Omdat er geen sprake is van een taalbarrière steken veel skileraren uit het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw Zeeland in November de oceaan over. Ook voor veel Nederlanders is lesgeven in het Engels geen probleem. Door de hoge kosten, in vergelijking tot het skiles geven binnen Europa, kiezen maar weinig Nederlandse leraren ervoor om in Canada te gaan werken. Deze kosten worden nu nog hoger.

Nieuwe wetgeving
Komende winter is er een nieuwe wetgeving aangenomen door de Canadese overheid. Deze nieuwe wetgeving stelt nieuwe regels voor buitenlandse werknemers die tijdelijk in Canada werkzaam zijn en werken als “sponsored worker”. De kosten voor een visum gaan van $250,- naar $1000,-, omgerekend van €170,- naar €690,-.

De wetgeving zal vooral consequenties hebben voor skileraren die ouder dan 30 jaar zijn en een visum krijgen via de skischool. Vele van hun klagen over de toegenomen kosten en vragen de locale politici om een vrijstelling. Momenteel is het voor buitenlandse werknemers mogelijk om 2 seizoenen in Canada te werken als ze een speciaal IEC (International Experience Canada) visum hebben. Hiervan worden er jaarlijk 5000 vergeven.

Werkgelegenheid
In een verdere poging om de werkgelegenheid te vergroten voor de Canadezen zelf zal er in 2016 een quota ingevoerd worden voor buitenlandse werknemers. Werkgevers, inclusief skischolen, moeten een personeelsbestand van minimaal 90% Canadezen hebben en mogen slechts 10% buitenlandse werknemers in dienst nemen.

Er zijn vooral veel Britse skileraren die duizenden euro’s geïnvesteerd hebben in opleidingen en nu geen zicht meer hebben op werk. Dit is extra vervelend als je bedenkt dat de Canadese zelf helemaal niet zitten te wachten om als skileraar aan het werk te gaan. Zij spenderen hun geld liever aan een studie in plaats van skileraren opleidingen. Het lijkt erop dat de Canadese die beroepsmatig lesgeven liever op reis gaan om elders in de wereld te werken.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren