Je houdt af en toe je hart vast als er weer eens iemand op je gasten af komt skiën met een veel te hoge snelheid. Gelukkig gaat het meestal goed, maar dat is niet altijd het geval. Om een ongeluk te voorkomen besluit een skileraar zijn gast om te duwen en haar zo op tijd te laten stoppen, maar achteraf kun je je afvragen of dat verstandig is geweest.
Voor je iemand voor zijn eigen veiligheid ten val brengt moet je kunnen vaststellen dat het daadwerkelijk noodzakelijk is. Dit maakt een actueel geval duidelijk waarbij een skileraar met de beste bedoelingen een, naar eigen zeggen, reddingsactie uitvoerde waarbij hij zijn gast verwondde.
Een gevaarlijke situatie
De vrouw, die beginnend skiër is, had bij de skischool een privéles geboekt en skiede samen met haar skileraar op de oefenpiste. Heel langzaam en in ploeg gleed de vrouw op de rand van de piste af. De skileraar bevond zich op een armlengte afstand van de vrouw wanneer hij in zijn ooghoek een gevaarlijke situatie ziet ontstaan. Een skiër komt met hoge snelheid van boven aangeskiet. De skileraar concludeert dat het tot een botsing gaat komen als de vrouw nog verder naar de pisterand glijdt.
Skileraar duwt de vrouw om
Om te verhinderen dat er een ongeluk plaatsvindt duwt de skileraar de vrouw om. Omdat dit alles heel snel gaat komt ook de skileraar ten val en valt op de vrouw. Ze houdt hier verwondingen aan haar kniebanden aan over. De skiër, die van boven komt, skiet op iets meer dan een halve meter aan de twee voorbij. Hoe snel hij skiede, in welke richting hij ging en hoeveel afstand hij tot de vrouw had op het moment dat de skileraar ingreep kan niet meer vastgesteld worden.
De verwondde vrouw klaagde de skileraar en zijn skischool aan en eiste €18.400,- schadevergoeding. Zelf kan ze niks zeggen over het ongeluk omdat ze zich op het skiën aan het concentreren was, legde de vrouw uit. Duidelijk is dat de skileraar haar heeft laten vallen. De skileraar heeft zich later ook voor het ongeluk verontschuldigd.
Het snelle handelen heeft een botsing voorkomen
De skileraar en de eveneens aangeklaagde skischool hebben aangegeven dat de skileraar heeft moeten reageren ondanks dat de vrouw hierdoor ten val is gekomen. Alleen het snelle handelen van de skileraar heeft het de botsing met de skiër kunnen voorkomen.
De bewijsplicht lag bij de skileraar en de skischool omdat de vrouw als gast een contract met de skischool had afgesloten. De skileraar fungeert als zogenaamde plaatsvervangend gemachtigde voor de skischool die hierdoor ook voor de overtreding moet instaan.
Actie is niet te rechtvaardigen
De skileraar is van mening dat hij rechtvaardig gehandeld heeft en dat het ging om een noodsituatie. Dit heeft hij alleen niet kunnen bewijzen. Zo heeft hij niet kunnen aantonen waarom het nodig is geweest zo te reageren op het moment dat hij de skiër zag aankomen. Het staat ook niet vast dat het überhaupt tot een botsing gekomen zou zijn als de skileraar niet ingegrepen zou hebben. De rechtbank van Salzburg (Oostenrijk) heeft besloten dat de vrouw recht heeft op een schadevergoeding van zowel de skileraar als de skischool.
De rechtbank uit Linz (Oostenrijk) bevestigd het oordeel. De actie is door de skileraar niet te rechtvaardigen omdat hij niet de snel skiënde skiër, maar zijn gast verwondde. Als de actie gerechtvaardigd zou zijn dan zou er sprake moeten zijn van toestemming van de vrouw. Er bestaat ook de mogelijkheid dat de van boven komende skiër zonder ingrijpen van de skileraar de vrouw had ontweken.
“Alleen de korte tijd die voor een reactie nodig is kan de veroorzaker in een situatie als deze niet vrijspreken,” aldus de rechtbank. De skileraar en skischool moeten de schadevergoeding aan de vrouw betalen.