Dit jaar valt pasen vroeg, namelijk op 27 en 28 maart. Volgend jaar valt pasen een ruime twee weken later op 16 en 17 april. De datum wordt berekend doormiddel van een ingewikkelde mix van wiskunde, sterrenkunde en theologie en wordt door de meeste mensen beschouwd als verbijsterend. Pasen kan daardoor vallen tussen 22 maart en 25 april. En dat geldt ook voor de paasvakantie.
De paasvakantie is de laatste drukke periode voor de skischolen en haar skileraren. Valt pasen vroeg, zoals dit jaar, dan is er eigenlijk niks aan de hand. De sneeuw is goed, het personeel nog gemotiveerd en er zijn nog voldoende wintersporters die op wintersportvakantie willen zo laat in het seizoen. Valt pasen laat dan ziet dat beeld er vaak anders uit. Wintersportgebieden moeten alle zeilen bijzetten om de pistes in goede conditie te brengen, het is voor skischolen moeilijk om aan voldoende skileraren te komen en veel wintersporters zitten met hun hoofd al bij de zomervakantie. Een organisatorische uitdaging voor skischolen, skigebieden en hotels die kan zorgen voor een financiële tegenvaller.
De Aartsbisschop van Canterbury heeft voorgesteld dat pasen ieder jaar op dezelfde dag moet gaan vallen. Deze discussie zal moeten worden gevoerd tussen de verschillende kerken. Het zou dan waarschijnlijk gaan om de eerste of tweede zondag van april. Al 2.000 jaar bestaat er onenigheid over de datum van pasen, dus is de vraag of ze er binnen een paar jaar uit zullen zijn. Maar als het zo ver komt dan heeft dat enorm veel voordelen voor onder andere de sneeuwsportindustrie.
Bron: planetski.eu