Minder schadevergoeding zonder skihelm

|

Afgelopen woensdag is er in Duitsland een bijzondere uitspraak gedaan. Een skiër krijgt, ondanks dat hij niet schuldig was aan het ongeval, geen volledige schadevergoeding omdat hij geen helm droeg.

Daarop wees de Duitse rechtsbijstandsverzekering D.A.S. afgelopen woensdag naar aanleiding van een uitspraak van het “Oberlandesgericht München” (hoge rechtbank uit München) uit het jaar 2012. Een uitspraak die in Duitsland tot discussie leidde, want een helm is immers – behalve voor kinderen op sommige bestemmingen – nog steeds niet verplicht. Dus kan een verzekeringsmaatschappij dan gewoon minder uitkeren in geval van een ongeval?

De bewuste rechtzaak
In deze zaak werd een skiër aangeklaagd door een echtpaar. De skiër had het echtpaar op de piste omver geskied. De man en vrouw hielden hier hoofdletsel aan over. Het Oberlandesgericht München bevond de skiër schuldig aan het ongeval. Het echtpaar die verwondingen over had gehouden aan het ongeluk moesten echter wel zelf 50% van de geleden schade bijdragen, omdat beiden geen skihelm droegen.

Toenemend aantal helmen
Op de skipistes is het dragen van een helm in de laatste jaren sterk toegenomen. Het merendeel van de wintersporters betreed de pistes niet meer zonder. Bijna 80% draagt naar schatting van de Duitse skivereniging (DSV) ondertussen een helm. De beroepsvereniging van Duitse chirurgen (BDC) zou het liefst een helmplicht in het leven geroepen zien worden. In Zuid-Tirol en Italië geldt momenteel een helmplicht voor kinderen onder de 14 jaar.

Ben jij het eens met de uitspraak van de rechter?

<span class="share-text">Delen:</span>Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Door Jasper

Jasper is initiatiefnemer van Sneeuwsportleraren.nl. Op 16 jarige leeftijd is hij begonnen met het geven van skiles. In de afgelopen 12 jaar werkte hij in Nederland op de borstelbaan in Bergschenhoek en in Oostenrijk bij The Red Eagles en Pro…