Onderhoud van je materiaal

Om zoveel mogelijk uit je materiaal te halen dien je je materiaal ook goed te onderhouden. Hoe onderhoud je je ski’s het best? Hoe voorkom je roest? Waar kan je je ski’s het beste bewaren? Waxen en slijpen: juist uitbesteden of zelf doen? Wanneer moet ik waxen en/of slijpen? In deze blog gaan we je er alles over vertellen!

 

Om te beginnen is het handig om je ski’s altijd na het skiën te laten drogen. Je ski’s hebben de hele dag op de mooie sneeuw gegleden en hebben nu ook rust nodig. Maar waarom laat je je ski’s drogen? Als je goed onder je ski’s kijkt zie je daar ijzeren randen, dit zijn de kanten. Als je de kanten goed droogt voorkom je het roesten van de kanten en blijven ze ook langer scherp.

Belag

De onderkant van je ski’s wordt ook wel het belag genoemd. In het belag zit een reliëf. Dit is voor het geleiden van de sneeuw. Sneeuw is bevroren water (duh) en als jij over de sneeuw glijdt gaat er water door het reliëf van je ski’s. Dit noemen we ook wel de poriën. Als jouw ski’s niet gewaxt zijn blijft het water en sneeuw plakken in je ski’s en kom je dus lastiger vooruit, want er is meer weerstand. Wax is een soort vet, dit voorkomt die weerstand en zorgt voor een soort smeerlaag tussen jouw ski’s en de sneeuw.

Waxen en slijpen: Uitbesteden of zelf doen?

Je ski’s hebben dus onderhoudsbeurten nodig. Dit kan je zelf doen met een waxset of dit kan je laten uitbesteden. Wanneer moet je je ski’s laten waxen? Als je een seizoen in de sneeuw zit probeer ze dan regelmatig te waxen. Als je ook de hele week aan het skiën bent probeer dan ook het liefst 1 keer per week je ski’s te waxen. Wax slijt er namelijk sneller af dan je denkt. Doordat je je ski’s regelmatig waxt zie je ook sneller of er beschadigingen zijn aan je ski’s. Als jou belag (onderkant van je ski’s) wit uitslaat ben je eigenlijk al te laat.

Tip: als je belag langs je kant beschadigd is moet je dit gelijk laten repareren. Dit omdat als je ooit nog een steen raakt kan je kant nog meer beschadigd worden of zelfs eruit schieten. Ook diepte gaten die tot je (houten) kern komen gelijk laten repareren. Heb je gat tot je houten kern? Dan kan het water in het hout trekken en dit is slecht voor je houten kern.

Uitbesteden
Ga je het uitbesteden? Zoek dan goed uit waar je ze laat waxen en/of slijpen. Veel skiverhuur bedrijven hebben een wax en slijp service. Wees wel alert op ‘goedkope’ aanbiedingen, een foute onderhoudsbeurt kan je ski’s flink beschadigen. Het gemak van een wax en slijp service is dat je je ski’s kan wegbrengen en vaak de volgende dag weer kan ophalen.

Zelf doen
Ga je zelf je ski’s onderhouden? Dan heb je wel wat materiaal nodig. Als je op het internet waxsets zoekt krijg je veel resultaten. Zo ook die van Vola.

Hier de benodigdheden om je ski’s te kunnen waxen:

  • Klemmenset
  • Elastieken
  • Wax (voor de juiste temperatuur van de sneeuw)
  • Waxijzer
  • Schraper
  • Koperen borstel
  • Nylon borstel

Stappenplan waxen:
Om je ski’s zelf te waxen moet je wel even wat tijd vrijmaken. Dit gaat wat langzamer dan de mooie supersonische waxapparaten van de skiverhuur.

Stap 1: Zet het waxijzer aan.
Zet hem op de juiste temperatuur! (Dit staat vaak op de verpakking waar de wax in zit)

Stap 2: Droog je ski’s goed!
Als je ski’s nat zijn komt de wax niet goed in de poriën van de ski’s

 Stap 3: Zet de ski’s boven op klemmen. Haak de elastieken om de skistopper zodat de skistoppers niet in de weg zitten met het waxen

Stap 4: Zorg dat het belag aan de bovenkant is en dat je ski goed in de goede waxrichting ligt.
Wax altijd van de punt van de ski naar de onderkant van de ski. Dit is namelijk ook de glijrichting van de ski

Stap 5: Borstel met de koperen borstel van voor naar achter over je ski. Met deze stap haal je de overige waxresten en vuil uit je belag. (Dit lijkt altijd eng om met een harde borstel over de onderkant van je ski’s te gaan). Maak hierna met een droge doek de onderkant van je ski’s stofvrij.

Stap 5,5: Tip: maak de middenklem los, hierdoor kan er geen beschadiging komen aan de ski en kan de ski vrij bewegen tijdens het waxen.

Stap 6: Tijd om de nieuwe wax aan te brengen op de ski. Check of het waxijzer de juiste temperatuur heeft bereikt!
Als er rook van het ijzer vandaan komt is het ijzer vaak te heet, dit kan de wax laten verbranden. Dit kan erg slecht zijn voor het belag van je ski.

Stap 7: Houdt het waxijzer boven je ski, doe het waxblok tegen het ijzer en laat de druppels over je gehele belag vallen.

Stap 8: Vervolgens verdeel je de waxdruppels met het waxijzer rustig over de ski’s. Dit weer in de richting vanaf de punt van de ski naar beneden. Leg het ijzer op de punt en werk langzaam naar achter. Zorg dat het waxijzer altijd in beweging blijft en niet stilligt op één plek. Ga zo door tot dat de hele ski warm aanvoelt en de wax op het belag nog licht nat is.
Ga niet strijken zoals bij kleding! Zorg niet dat je met je handen aan het belag komt.

Stap 9: Volgende ski! Herhaal stap 1 tot en met 8 ook bij de andere ski.

Stap 9,5: met behulp van de schraper kan je de kanten waxvrij maken. Dit voorkomt roesten van de kanten.!

Stap 10: Laat de ski’s tenminste 2 uur staan (soms kan je ze een nacht laten staan). Dit zorgt ervoor dat de wax goed in de poriën van het belag kan trekken. Schraap daarna met behulp van de schraper het overtollige wax van je ski’s af.
Doe dit weer van de punt van je ski’s naar beneden (de glijrichting).

Stap 11: Borstel op het laatste je belag met de nylon borstel. Door het uitborstelen na het schrapen komt de structuur weer vrij te liggen en blijft (als het goed is) alleen de poriën gevuld met wax.

Wil je het beter bekijken? Kijk dan hier het filmpje van Vola!

 

Nu kan je weer heerlijk over de sneeuw glijden!

 

 

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren