Een goede ski- of zonnebril tijdens de wintersport is erg belangrijk. Zeker als je als skileraar een aantal maanden in de bergen verblijft, is een goede bril onmisbaar! Maar wat zorgt ervoor dat je de juiste bril draagt? Wat is nu écht belangrijk? In dit artikel hebben we de belangrijkste informatie op een rijtje gezet.
Lenzen in skibrillen kunnen worden ingedeeld in vier categorieën.
- Lenzen in categorie 0 en 1 zorgen voor meer contrast, waardoor je beter zicht hebt. Deze lens is ideaal bij slecht weer, mist en sneeuwval.
- Lenzen in categorie 2 zijn geschikt voor bewolking en wisselend weer. Ook voor schaduwrijke gebieden, zoals in bossen, heb je met deze lens goed zicht.
- Lenzen in categorie 3 zijn geschikt voor zonnige omstandigheden op de piste.
- Lenzen in categorie 4 zijn bedoeld voor zeer zonnige omstandigheden hoog in de bergen, zoals op gletsjers.
Spiegelcoating
Een nieuwe trend in de skibrillenwereld, zijn ski- en zonnebrillen met een spiegelcoating. Een voorbeeld hiervan zijn de producten van het merk REVO. Deze coating houdt de spiegeling van de sneeuw tegen, waardoor er minder stralen je ogen kunnen bereiken.
Straling
In de bergen is er veel meer straling dan in een vlak landschap. Daarbij is er ook sprake van directe en indirecte straling. Directe straling is de straling die rechtstreeks vanaf de zon je ogen bereikt. Indirecte straling is straling die via andere oppervlakken je ogen bereikt, in dit geval via de sneeuw. Door sneeuw wordt ongeveer 85% van het licht gereflecteerd!
Ook bevat de atmosfeer in de bergen minder vocht. Dit wordt ook wel ‘ijle lucht’ genoemd. Dit merk je niet alleen bij het ademen, maar ook je ogen kunnen hier last van hebben. Doordat de lucht ijler is, wordt er minder zonlicht gefilterd.
UV-straling en sneeuwblindheid
Veel mensen hebben wel eens te maken gehad met sneeuwblindheid. Je hebt op een zonnige dag lekker lang op de ski’s gestaan, maar ’s avonds begin je toch wat last te krijgen van branderige en pijnlijke ogen. Naarmate de avond vordert wordt het steeds pijnlijker en kun je haast je ogen niet meer openhouden… Je hebt last van sneeuwblindheid! Maar hoe ontstaat sneeuwblindheid eigenlijk?
Sneeuwblindheid ontstaat bij mensen die geen, of de verkeerde ski- of zonnebril dragen, bijvoorbeeld een bril zonder UV-filter. Het komt vaak voor in het hooggebergte, en ontstaat als het hoornvlies (het doorzichtige laagje op de oogbol) geïrriteerd is geraakt door teveel UV-straling.
Het hoornvlies is dan eigenlijk iets ‘verbrand’. Tussen het moment van blootstelling en de klachten zit vaak een langere tijd, ongeveer 8 tot 12 uur. Hierdoor heb je op de piste vaak nog niks in de gaten, tot je ’s avonds thuiskomt…
Voorkomen van stralingsschade
Nu we weten hoe UV-straling in de bergen werkt, is het ook belangrijk om te weten wat je kunt doen om je ogen te beschermen.
Alle tips op een rijtje:
- Draag een ski- of zonnebril met een hoge absorptiefactor. De absorptiefactor wordt weergegeven met de letters CE en een cijfer van 0 tot 4. Dit getal geeft de bescherming tegen verblinding aan. Bescherming 0 betekent een absorptie tot 20% van het licht, en bescherming 4 betekent 92-97% lichtabsorptie. Een zonnebril met minimaal 75% absorptie wordt aangeraden door het Oogfonds.
- Zorg voor voldoende bescherming tegen UV-straling. Denk hierbij aan UV-100% (UV-400), met zowel bescherming tegen UV A, UV B en UV C straling.
- Zorg ervoor dat de glazen van je bril groot genoeg zijn. Draag je een te kleine bril, loop je de kans dat de straling langs de zijkant van de glazen alsnog je ogen kunnen bereiken!
- Wees alert dat je te allen tijde een ski- of zonnebril bij je hebt. Wintersporten zonder goede bril kan leiden tot sneeuwblindheid!
- Draag nooit een bril met donkere glazen zonder UV-bescherming! Door de donkere glazen worden de pupillen erg groot, waardoor er extra veel UV-straling het oog binnendringt. Dit is levensgevaarlijk!
Met dank aan optometrist Henri Eek, van www.eek-optometrie.nl.