In de snowboardschoenen van Lisanne!

Na drie seizoenen skiles te hebben gegeven, besloot ik dat het tijd was voor wat anders, namelijk snowboardles geven! Ik heb van mijn 12e tot mijn 23e altijd gesnowboard dus dat moet toch geen probleem zijn! Van verschillende collega’s hoorde ik al dat snowboardles geven véél relaxter is, je hebt namelijk niet 10 kleine kinderen achter je aan, maar vaker maximaal 5 of 6 al wat oudere snowboarders. Ik besloot me in te schrijven voor de 5-daagse opleiding tot snowboardleraar. Nu denk je vast, huh, maar 5 dagen? Dat klopt! Omdat ik de Anwärter Ski drie jaar geleden al heb afgerond, gaat het nu om een ‘Ergänzungskurs’, oftewel een verkorte opleiding om het gehele Anwärter-niveau compleet te maken! Ik neem je mee tijdens deze 5 dagen!

 

Dag 1

Op dag 1 moeten we om om 8.30 verzamelen onderaan de gondel in skigebied Mellau-Damüls (Vorarlberg). Vandaag is het voor veel skileraren ook een belangrijke dag: voor hen staat het 4-jaarlijkse “herhalingsweekend” op het programma. Ik zie dan ook veel collega’s uit mijn skischool en vergeet me haast te melden bij de snowboardgroep. Het valt me gelijk op dat er maar weinig snowboarders zijn. We zijn met zijn achten, een klein groepje dus! Tijdens het voorstellen herken ik een groepsgenoot, wij hebben samen drie jaar geleden de Anwärter Ski gedaan. Het is dus meteen gezellig!

Snowboardles

We gaan naar boven waar we eerst wat rondjes maken om er even ‘in te komen’. Tevens is dit ook zodat onze Ausbilder kan inschatten wat het niveau van iedereen uit de groep is. Gelukkig kan iedereen al behoorlijk snowboarden en kunnen we snel aan de slag! We hebben echter maar enkele pistes tot onze beschikking omdat er nog weinig sneeuw ligt. In verband met de harde wind kunnen we ookk niet naar de andere kant van het skigebied… Dat betekent dat we dus al snel met pauze gaan.

’s Middags zijn we vooral bezig met het doornemen van de Prüfungsfahrten. Bij snowboard zit er ook een freestyle element in… Daar moet voor de meesten nog even aan gewerkt worden! Ollies, Nollies, Switch of misschien een 360? Dit is voor mij wel echt een ding! Ik ben niet zo van de trics op de piste, maar gelukkig hebben we nog 3 volle dagen om dit te oefenen! Om 15.00u zit de praktijk erop voor vandaag en gaan we weer richting het dal.

Theorie

Waar de theorie bij de Anwärter Ski echt heel serieus was en het heel lang duurde (soms wel tot 21.30u!), is dat bij snowboard wel anders. In tegenstelling tot de vele theorievakken die je bij ski krijgt, telt deze opleiding er maar twee: Bewegungslehre en Materialkunde. Vakken zoals Eerste Hulp en Berufskunde heb je natuurlijk bij ski al gehad, en hoef je daarom bij snowboard niet opnieuw te doen. Dat scheelt toch behoorlijk! We beginnen rond 15.45 met de theorie, en jagen gelijk allebei de vakken erdoor. De Ausbilder legt alles kort maar krachtig uit, en adviseert ons om het thuis nog een keer rustig na te lezen. Om 18.00u ben ik thuis en heb ik zowaar nog zin om te koken. De eerste dag zit erop!

Dag 2-4

Tijdens deze dagen trainen we de examenonderdelen en wordt er flink geschaafd aan onze freestyle-kunsten! En het begint zowaar ergens op de lijken. Ook valt er in de nacht van dag twee naar dag drie een dik pak sneeuw, zodat we op dag drie amper iets doen aan de examenonderdelen! Onze Ausbilder heeft besloten om deze dag te besteden aan het snowboarden in de Tiefschnee. Daar hoor je natuurlijk niemand in de groep over klagen! Aan het einde van de dag hebben we allemaal trillende benen, maar dat was het waard!

Theorie-examen

De theorieles van dag vier bestaat uit de theorie-examens! We krijgen om 15.45u nog de kans om alles een keertje door te lezen, maar om 16.00u is het dan zover.  De examens bestaan natuurlijk uit vragen over hoe je een bocht inzet, welke soorten snowboards er zijn, en natuurlijk komt er ook nog een rijtje van een methodische opbouw voorbij. Omdat we maar met zijn achten zijn, heeft de Ausbilder de tijd om alles direct na te kijken. Goed nieuws: we hebben het allemaal gehaald! Dat geeft een goed gevoel om morgen aan de praktijkexamens te beginnen!

Dag 5: Prüfungstag!

Dag 5 is weer een spannende! Het is namelijk tijd voor de praktijk examens! Omdat er aan de ene kant van het skigebied nog steeds maar weinig pistes open zijn, besluit de examencommissie dat we met de verbindingsgondel naar de andere kant gaan. Daar zijn de pistes beter en zullen de examens makkelijker gaan.

Rond een uurtje of 10 is het dan zover. Tijdens de eerste afdaling worden we beoordeeld op de ‘Driftschwung mit Gewichtsverlagerung’, dit houdt in dat je een bocht maakt door je gewicht te verplaatsen naar je voorste been. Gelukkig gaat die bij iedereen goed, en kunnen we snel door naar de volgende.

Bij de tweede afdaling is het tijd voor ‘Driftschwung mit Hochentlastung’, dit houdt in dat je niet alleen je gewicht naar voren verplaatst, maar daarbij ook hoog-beweging maakt. Ook hier gaan we er weer snel doorheen, en dan is het tijd voor het freestyle onderdeel. Dit voor de meeste het onderdeel waar ze het minst zeker van zijn.

Uiteindelijk valt het voor iedereen heel erg mee en zitten de examens erop! Dan begint het wachten… De Ausbilders trekken zich terug en gaan in beraad. Na een uitgebreid overleg komen ze met het verlossende woord: iedereen is geslaagd! We krijgen nog wat persoonlijke feedback en duiken daarna met z’n allen de après-ski in!

 

 

 

 

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren