In de skischoenen van…. Blogster Laura!

Maar wat doen die bloggers nou eigenlijk allemaal? Dat is een vraag die we links en rechts wel eens horen. Daarom hebben we besloten om dit seizoen met een nieuwe serie blogs te starten: in de (ski/snowboard)schoenen van… onze bloggers! We trappen af met Laura!

 

Een weekje meekijken bij de skischule Fiss-Ladis in Oostenrijk!

Hallo! Mijn naam is Laura, 23 jaar oud en ik ben momenteel bezig met mijn derde seizoen bij de Skischule Fiss-Ladis. Ik heb ook een tijdje op het zuidelijk halfrond gewerkt bij de skischool in Falls Creek, Australië. In deze blog neem ik jullie mee naar een van mijn vetste weken van het vorige seizoen in Oostenrijk.

Afgelopen seizoen in Fiss heb ik Landes Aufnahme gedaan bij het Tiroler Skilehrer Verband. Dit is de selectie voor als je (eventueel) Landes wil doen het jaar erna in Tirol. Deze vond plaats begin april en dat is dus een rustigere periode voor de skischool. De week voordat deze toetsing plaatsvond kregen we vanuit de skischool een trainingsweek als voorbereiding! Er werden geen lessen gegeven maar vooral gefocust op je eigen kunnen.

Waarom was deze week zo te gek?

Deze week was zo tof! We deden dingen die ik normaal niet zo snel zou trainen, wat betekent dat ik echt buiten mijn comfortzone ging. De week begon op maandag. We begonnen al vroeg, rond 9 uur, en namen de gondel naar boven. Terwijl ik normaal gesproken zelden nog zenuwen voel voordat ik ga skiën, vond ik het nu toch echt wel even spannend! Zou het me allemaal lukken? Ben ik goed genoeg voor deze training?

De planning…

Vijf dagen lang spendeerden we de ochtenden aan reuzeslalom training. Hoe vet is dat?! Normaal krijg je niet de mogelijkheid om dit echt goed te oefenen. En zo makkelijk is het ook niet. Gelukkig waren de trainers heel relaxed en vonden ze het niet meer dan logisch dat de meesten van ons dit niet vaak geoefend hadden. Wat je wil is die perfecte lijn creëren om lekker door de poortjes te gaan. Dit begint al bij je start en door constant op het juiste moment je bocht in te zetten. Wij kregen de kans om dit elke ochtend te doen voor een week, samen met drie trainers die constant feedback gaven. Videoanalyses hoorden hier ook bij. Aan het einde van de week had ik echt beter het gevoel dat dit me zou lukken tijdens de Aufnahme.

’s Middags werd er gefocust op de andere onderdelen van de Aufnahme. Op maandag was dat vooral de buckelpiste oefenen. Door middel van ‘’stabies’’ vlak achter elkaar werd er een zipperline gebouwd. Des te meer je hier doorheen gaat, des te dieper en des te moeilijker deze wordt. Goede training dus! Ik, die op dat moment nog niet zo ervaren was in de buckels, werd hier ook redelijk nerveus van. Buckels en zipperlines lagen op dat moment echt nog ver buiten mijn comfortzone. Maar wat was het leuk om dit te trainen! En wat voelt het goed als het dan eens een keertje lukt!

Op dinsdag lag de focus voornamelijk op pflugsteuern. Ik kan alleen maar zeggen: oefenen, oefenen, oefenen. Want het kan op allerlei manieren verbeterd worden. De hele middag focussen en uiteindelijk begon het dan ergens op te lijken. Ik heb zelf van tevoren niet door gehad hoeveel beter dit eruit moet zien voor je Landes dan voor je Anwärter.

Op woensdag waren we bezig met de ritmewissel. Deze wissel moet met controle en binnen een bepaald gebied uitgevoerd worden. Met een ritmewissel ga je van lange carvende bochten over in gecontroleerde korte bochten. Het is de truc om op het juiste moment uit te sturen, waardoor je snelheid verliest, maar niet te langzaam wordt. Het moet er als een vloeiende beweging uitzien. Wij hebben dit veel geoefend op zwarte pistes met een kleine helling erin. Eerlijk gezegd, lag dit in het begin echt weer ver buiten mijn comfortzone. Echter, toen het eenmaal een paar keer goed begon te lukken, voelde het echt supergoed!

Op donderdagmiddag hadden we een soort van ‘’fun middag’’! We gingen off-piste door de bossen heen en moesten van steile zwarte hellingen af, die naast de piste lagen en dus in de diepe sneeuw. Probeer hier maar eens met korte bochten naar beneden te gaan. Je hebt als het ware het gevoel dat je moet springen door de diepe sneeuw om zo snel die bocht te kunnen draaien daar. Één voordeel: als je valt is het meestal niet pijnlijk, aangezien je toch in de Tiefschnee valt!

Coolste weken van het seizoen!

Op de laatste middag deden we een combinatie van alles wat we deze trainingsweek gedaan hadden om alles nog een keer goed te herhalen. Wat een goede training was het en wat was het fijn om weer even op de verbetering van je eigen techniek te focussen. Uiteindelijk was dit echt een van mijn coolste weken van het afgelopen seizoen, met dank aan de skischool!

Krijg jij ook al zin om jouw seizoen te beginnen?!

 

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren