Skiën in de zomer? Jazeker!

Deze vraag speelt vast bij mensen die van plan zijn een zomeropleiding te gaan doen. Maud heeft in juli 2018 de Anwärter ski opleiding gedaan en kan haarfijn uitleggen hoe haar 10 daagse ski opleiding er in de zomer uit zag.

Dagindeling

Zoals vele mensen wel verwachten is het hard werken. “Het is zeker geen vakantie tripje”, zei Maud. Elke dag om 6:15u uit bed, om 6:45u aan het ontbijt en rond 7:30u de bus pakken naar de piste. “Dit was elke ochtend wel even door bikkelen, maar eenmaal bij de lift kwam de adrenaline weer.” Maud volgde de zomeropleiding in Hintertux. Wat een ‘nadeel’ was van de zomeropleiding (zijn er wel nadelen aan skiën?) was dat ze maar tot 14:00u konden skiën. Het werd anders namelijk te warm op de gletsjer.

Lehrauftritt

Er zijn een paar onderdelen waarin je examen moet toen tijdens de opleiding, namelijk de theorie toets, je ‘Lehrauftritt’ en de ‘Prüfung.’ Iedere dag kreeg de groep van Maud, na het skiën, theorie les van 16:00u tot +/- 18:30u. De Lerhauftritt is een oefening waarin je lesgeeft aan je mede deelnemers. Hierin laat je zien wat je al geleerd hebt en kunnen de Ausbilders (instructeurs) zien hoe jij lesgeeft. “Ik moest als aller laatste van mijn hele groepje, ik was bloedje nerveus maar uiteindelijk viel het allemaal mee en vond ik het echt heel leuk om te doen.” Tijdens de 10 daagse opleiding heeft Maud geleerd wat de perfecte houding is om in te skiën, maar ook hoe je in deze houding lesgeeft.

Prüfung

Dan is het moment daar, het einde van de week nadert en dus ook de Prüfung. Dit is eigenlijk het ‘afskiën’ voor je diploma. Tijdens de Prüfung word je getoetst op 3 onderdelen: ‘pflugdrehen’, ‘pflugsteuern’ en je eigen kunnen. Met pflugdrehen laat je zien hoe je in de correcte houding in pizzapunt bochtjes maakt en naar beneden gaat. Bij pflugsteuern is dit eigenlijk precies hetzelfde alleen komt er een element bij: je ski’s parallel. Het laatste onderdeel is eigen kunnen. Tijdens dit onderdeel ga je van een iets steilere piste dan de piste bij de eerder genoemde onderdelen en ga je weer in de juiste houding naar beneden. Dit keer moest Maud een paar grote bochten maken (de hele piste) en korte bochten er achteraan, een zogeheten ‘Rhythmuswechsel.’

En dan?

“Na de examens mochten we nog even zelf vrij skiën, al gingen sommigen lekker met de lift naar beneden. Na de examen dag hadden we natuurlijk geen theorie. Hierdoor konden we (eindelijk) rustig douchen en omkleden voor het grote moment: de examenuitslag.” Tijdens je examens krijg je niet direct te horen of je bent geslaagd of niet. Dit wordt overlegd door de Ausbilders bij elkaar. Die zijn lang in beraad over de geslaagde. “Na het eten gingen we met zijn alle naar onze eigen Ausbilder, hier kregen we om de beurt te horen of je geslaagd was of niet.” Nadat alle deelnemers hun uitslag te horen hadden gekregen, was het natuurlijk feest. “Wij gingen met zijn alle naar de plaatselijke kroeg om het te vieren en om een paar goudgele rakkers te nuttigen, sommigen iets meer dan een paar eerlijk gezegd.”

Terugblik

“Als ik terugkijk op mijn opleiding kan ik eigenlijk alleen maar glimlachen”, zegt Maud. “Niet alleen door de mensen die mee waren maar ook door de ervaringen die ik heb opgedaan. In het begin van de 10-daagse vond ik het echt nog wel zwaar en had ik er ook wel moeite mee, maar hoe meer het einde in zicht was hoe meer ik aan het genieten was. Ik zou het zo nog een keer overdoen!”

Wil jij ook een ski- of snowboardleraar opleiding volgen deze zomer? Meld je dan snel aan op de website van Snowsports Nederland!

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren