Lesgeven op de Nederlandse skibaan

Hoewel ik Oostenrijk lesgeef in een skigebied waar ik ruim 270km kan skiën, moet ik het in Nederland doen met een skibaan van ongeveer 200 meter. Elk weekend sta ik op de latten om les te geven aan kinderen en volwassenen en geen dag is hetzelfde, in deze blog probeer ik jullie een kijkje te geven bij een werkdag in de Nederlandse sneeuw.

 

Skichamps

Het is 09:15 uur als ik op zondagochtend de auto instap en richting Amsterdam rijdt. Ongeveer een kwartier later sta ik op de parkeerplaats van de skibaan, ik begroet enkele collega’s bij de receptie en skischool en loop door naar de verhuur waar ik een praatje maak en in klok. Vervolgens loop ik naar de kleedkamer waar ik mijn skipak uit mijn kluisje haal. Rond 09.50uur sta ik beneden klaar voor mijn eerste les van de dag. Ik check of er nog kinderen zijn die ik eventueel mee kan nemen, voordat ik zelf de skibaan op ga om even een paar rondjes warm te draaien. Op zondagochtend draai ik samen met een collega de skichamps. Een leuke groep gevorderde kids die een uur lang techniek en slalom training van ons krijgen. De skichamps skiën het hele schooljaar door, het leuke hieraan is dat ik ze door het jaar heen zie groeien en een leuke band met de groep op kan bouwen.

Privélessen

Na de skichamps is het tijd voor enkele privélessen. Ik check op het rooster nog even op welke naam de les geboekt staat en na het vinden van mijn gasten maak ik kort een praatje om ze te leren kennen en te ontdekken hoeveel ski-ervaring hij/zij al heeft/hebben. Bij privélessen is het altijd een verrassing wat voor les je gaat geven, om 10 uur kan ik een ervaren skiër van rond de 40 lesgeven en een uur later ben ik met een kind van 5 aan het oefenen met het maken van de pizzapunt en de eerste bochtjes.

Genieten

Dit vind ik ook zo leuk aan het werk op de Nederlandse skibaan, als ik mijn pak aan heb getrokken en mijn ski’s aanklik in de ‘koelkast’ voel ik mij weer helemaal in mijn element in de sneeuw. Oké, ik kan vanaf beneden het hoogste punt van de piste zien en carven zit er bij ons op de baan niet echt in, maar iedereen, van beginner tot gevorderd kan hier leren skiën, of zijn ski skills verbeteren.

Als ik rond 13 uur pauze heb haal ik eten bij het zelfbedieningsrestaurant en maak ik gezellig een praatje met de medewerkers van de keuken terwijl ik op mijn eten wacht. Ik werk sinds oktober 2017 bij deze skibaan en er is in de afgelopen jaren een hoop veranderd aan het uiterlijk van het gebouw en de outfits die we dragen, maar de meeste medewerkers zijn net als ik blijven plakken. Ik ben blij dat ik kan zeggen dat ik in een hecht en leuk team werk en naast de ski- /snowboardleren ook veel van de overige medewerkers ken. Als ik mijn lunch heb gekregen schuif ik aan bij een paar andere collega’s. We delen allemaal de passie voor de sneeuw, maar proberen tijdens onze pauze ook over andere dingen te kletsen. Ook dit is genieten voor mij!

Groepslessen

Na de lunch geef ik nog een paar groepslessen, dit zijn lessen die worden ingedeeld op niveau en leeftijd. Vier weken lang geef je dezelfde groep kinderen/volwassenen les en werk je aan het verbeteren van de techniek of het aanleren van het skiën. Ook hier kan het zijn dat ik eerst een groep beginners heb die 4/5 jaar oud zijn en daarna hetzelfde niveau met volwassenen heb. Ik probeer de volwassenen andere oefeningen aan te bieden als de kinderen, of in ieder geval de oefening anders te noemen en gebruik altijd veel materialen.

Rond 19 uur ben ik klaar en mag ik naar huis, ik bespreek nog even bij de verhuur wat ik opgemerkt heb vandaag (bijvoorbeeld wat er stuk gegaan is) en klok uit, daarna kleed ik mezelf om en zeg ik iedereen gedag.

Plus- en minpunten van werken in de Nederlandse sneeuw:

Nog even kort op een rijtje, wat zijn de pluspunten van werken in de Nederlandse sneeuw:

-geen last van sneeuwstormen.

-het is altijd ongeveer even koud op de skibaan (je weet precies wat je aan moet).

-lekker gevarieerd: er zijn veel verschillende niveaus en leeftijden waaraan je lesgeeft.

-evengoed leuke collega’s.

-in je tussenuren werken aan je techniek of leren boarden/skiën (ik probeer te werken aan mijn snowboard techniek).

 

Maar heel eerlijk, er zijn ook een paar minpunten wat betreft werken in de Nederlandse sneeuw:

-je wordt niet lekker bruin door het Oostenrijke zonnetje.

-de après-ski bestaat uit frisdrank (omdat ik altijd met de auto naar werk ga).

-het uitzicht is niet zo mooi als in Oostenrijk…

Skiën op elk niveau:

Beginners

De beginners (alle leeftijden) beginnen op de kleine piste, waarbij ze de eerste afdalingen maken van onze ‘hans heuvel’. Daarna mogen ze op het “magisch” tapijt naar boven en oefenen ze met balans, remmen, pizzapunten en het begin van de bochtjes. Dit duurt afhankelijk van de leeftijd en de sportiviteit van de deelnemers enkele minuten tot uren en hier kunnen we gebruik maken van vele materialen.

Lichtgevorderd

De jongste gasten die bij ons leren skiën zullen op de kleine baan blijven in het begin, waarbij ze de al geleerde vaardigheden verbeteren en toe werken naar een klein stukje met de lift omhoog kunnen op de grote baan. Voor de oudere gasten begint de les meestal kort op de kleine baan om de vaardigheden weer even op te halen, om daarna verder te oefenen op de grote baan en toe te werken naar plug steuern en een klein beetje parallel.

Gevorderd

Ook de gevorderde gasten kunnen nog veel leren in de skihallen. Hoewel de baan qua lengte en steilheid meestal geen uitdaging meer is, wordt er veel gewerkt aan techniek verbetering en wordt er gewerkt aan persoonlijke verbeterpunten.

 

Kortom: geen enkele dag is hetzelfde!

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren