Kun je een eigen onderneming combineren met skiles geven?

Skiles geven, een droom en een passie voor veel jongeren. Maar vaak voor vele niet altijd even makkelijk te combineren. Vooral niet met een eigen bedrijf dat los staat van de wintersport. Kun je als ondernemer dan geen skiles geven in het buitenland?  We vroegen het aan Kees Jan Verplanke. Hij combineert zijn eigen onderneming met het geven van skiles in Oostenrijk.

foto: sproud.nl
foto: sproud.nl

Wie is Kees Jan?
Mijn naam is Kees Jan Verplanke, 24 jaar, wonende te Rotterdam en begonnen met skiles geven rond mijn 19de jaar bij Michi’s Schule in het Oostenrijkse Gerlos. In datzelfde jaar startte ik mijn eerste bedrijf www.huurbieding.nl. Een uniek verhuurplatform voor leegstaande kantoren, winkels & bedrijfspanden. Dit loopt nog steeds erg goed en daarnaast investeer ik momenteel in diverse andere startups, apps en houd ik mij bezig met allerlei zaken rondom vastgoed.

Kun je je werkzaamheden makkelijk combineren met het geven van skiles?
Een heel seizoen zal helaas nooit meer lukken, al sta ik te watertanden omdat nog eens te doen! Dit jaar ga ik voor het eerst sinds 3 jaar weer twee weken lesgeven en probeer ik ook ergens eind dit seizoen terug te gaan. Met mijn telefoon en laptop zal het vast wel goed komen! 3 jaar geleden zat ik vaak na het lesgeven even snel achter mijn laptop om het een en ander te regelen, zo deed ik één avond per week de facturatie.

Zijn er overeenkomsten tussen ondernemen en skiles geven?
Ja, verassend veel! Het skiles geven is ook echt ondernemend bezig zijn. Je moet bijvoorbeeld blijven zorgen dat je groepje het naar zijn zin heeft en dat lukt alleen met veel sociale vaardigheden, iets wat je als ondernemer dagelijks nodig hebt. Als skileraar en ondernemer moet je ook veel ingrijpen en eigen initiatieven tonen. En net als op kantoor, s ’avonds een vent, s ’ochtend een vent! Alleen is de après-ski verruild voor een netwerkborrel.

Wat zijn de voor en nadelen als je twee weken je bedrijf verlaat?
Een groot nadeel is dat ik toch tijdelijk niet makkelijk bereikbaar ben, niet alleen voor het personeel maar ook voor mijn klanten. Hierdoor zou het kunnen voorkomen dat er belangrijke stukken of besluiten iets langer blijven liggen. Voor de rest zie ik alleen maar voordelen van mijn besluit, heerlijk 2 weken in de bergen en even een keer iets anders. Skiles geven is namelijk ontzettend ontspannend en dat kan ik goed gebruiken, even de focus op iets anders. Het ontmoeten van nieuwe mensen kan ook weer nieuwe kansen met zich mee brengen. Want buiten een skipas zitten er ook altijd bedrijfskaartjes in m’n jas!

Heeft dat wel eens iets opgeleverd?

Ja, zo heb ik een klant van mij leren kennen toen ik skiles gaf aan zijn kinderen. En een van mijn voormalige collega’s heb ik leren kennen in de skischool. Wie weet wat dit jaar ons brengt!

Skileraar of ondernemen?
Gemene vraag! Beide echt veel te leuk. Alleen zie ik mij niet de rest van mijn leven continu skiles geven, voor mij heeft dat persoonlijk te weinig uitdaging. Maar vaak na een lange rotdag denk ik; pak mijn spullen en op naar Oostenrijk.

Hoe combineer jij je werk in Nederland met je werk als skileraar in het buitenland?

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren