Een kijkje in het leven van een Nederlandse skilerares

In de winter van 2017 kwam mijn grootste droom eindelijk uit: skilerares worden in Oostenrijk. Ik besloot om vier maanden naar Oostenrijk te gaan om mijn passie voor de leukste job in de sneeuw over te brengen op jong en oud. Als je denkt dat het leven van een skileraar alleen maar bestaat uit bier drinken in de après-ski dan zit je er naast. Dit is zeker iets wat je regelmatig doet, maar ook maak je als skilerares lange dagen en heb je veel verantwoordelijkheden.

 

Dit is een week uit mijn leven als skilerares

Ik ben Sterre, een Nederlandse skilerares. Ik geef les bij ‘Skischule Ellmau Hartkaiser’ in Oostenrijk. In mijn tussenjaar heb ik vier maanden (18dec-6april) als skilerares gewerkt in Ellmau en de beste tijd van mijn leven gehad. Niet gek dat ik daarom nu al drie jaar lang ski-les geef in Oostenrijk. Het liefst geef ik les aan kinderen van 4 t/m 15 jaar, van uiteenlopende niveaus. Lesgeven doe ik voornamelijk in het Duits en Nederlands en als het nodig is in het Engels. Benieuwd naar al mijn ervaringen…?

De week begint altijd op zondag

Mijn week begint altijd op zondag. Om 8:00 uur worden alle skileraren verwacht op de ‘Sammelplatz’ voor de skischool beneden in het dorp. Onze baas Dietmar bespreekt met ons even de week door, en ook krijgen we te horen aan welk niveau kinderen we deze week gaan lesgeven. Na de groepsbespreking vertrekken we met de gondel naar boven. Eenmaal boven op de ‘Hartkaiser’ (1450 meter) worden de groepjes samengesteld. Dit gebeurt alleen op zondag, de rest van de dagen heb je dus een vast groepje dat je de hele week lesgeeft. Alle kinderen die voor het eerst op de latjes staan gaan in een beginnersgroepje. De rest van de kinderen mag een korte slalom voor-skiën zodat wij ze kunnen indelen in het groepje van hun niveau. De groepen hebben een maximum van 12 kinderen, al heb ik wel eens met 16 geskied toen er heel veel leraren ziek waren. En ik kan je vertellen, dat was een hele uitdaging. Zelf vind ik een ‘blauw langzaam’ groepje het leukst. Dit zijn kinderen die een blauwe piste kunnen afkomen, maar nog veel vallen en zeker nog geen goede techniek beheersen. Een leuke uitdaging!

Midden van de week – een dag uit mijn leven

Op maandag t/m donderdag zien mijn dagen er een beetje hetzelfde uit. De avonden geven we wel altijd een andere invulling, maar daar kom je zo wel achter…

Ochtend

Elke ochtend is het vroeg opstaan, even snel ontbijten en jezelf weer in je rode leraren pakkie hijsen. En ja, het is heel cool om in zo’n lerarenpak rond te lopen. Ik woon in een groot huis met nog 21 andere Nederlandse leraren en leraressen. Het huis is mega krakkemikkig en we hebben maar 4 douches voor 22 mensen, maar wel is het er altijd heel gezellig. Eenmaal aangekleed loop ik met mijn ski’s op mijn schouder van het skilerarenhuis naar de ski-bus en vertrek ik naar de pistes. Om 9:30 verzamel je met je groepje, en zodra je al je kinderen compleet hebt kun je om 10:00 beginnen met skiën. Als skileraar ben je helemaal vrij om zelf te bepalen waar je heen gaat skiën, natuurlijk moet je wel rekening houden met het niveau van je groepje van die week. Ik probeer de kinderen elke dag weer beter te leren skiën, door middel van spelletjes en door ze in een lange rij achter mij aan te laten skiën. Tijdens het lesgeven hoef ik de kinderen niet zo veel uit te leggen, ze leren namelijk het meest door dingen na te doen en achter mij aan te skiën.

Middag

Ik ski met mijn groepje van 10:00 tot 12:00 en neem dan een uurtje middagpauze. Kinderen kunnen kiezen om met hun skileraar te eten of met hun ouders. Als ze met mij eten neem ik ze mee naar het kinderrestaurant om met ze te eten, ze naar de wc te brengen en ze te vermaken. En tussendoor probeer ik snel ook nog even te eten, want de tijd vliegt zo voorbij. Daarna mag ik weer tien paar handschoenen aandoen, tien jassen dichtritsen en twintig skietjes helpen aantrekken. Vervolgens ski ik van 13:00 tot 15:00 en dan is de dag voorbij, en worden alle kids weer opgehaald door hun ouders. Wij verzamelen daarna met alle skileraren boven op de berg om vervolgens met z’n allen de dalafdaling te skiën, naar de skischool toe. Elke dag moet ik ook ‘rapport’ maken bij de skischool, ik vertel de baas dan hoeveel kinderen er die dag aanwezig waren, en wat ik met ze gedaan heb.

Avond

Na het maken van het rapport heb ik eindelijk een beetje tijd voor mezelf. Meestal eerst even boodschappen doen en relaxen, maar vaak duik ik direct de après-ski in. Maandag gaan we altijd naar Pub66, een kroeg in Ellmau. Waar we vaak afspreken met skileraren van de andere skischool in het dorp. Echter wordt het nooit heel laat, en lig ik vaak tussen tien en elf op bed. Je hebt de volgende dag weer twaalf kinderen voor je neus staan, en dan wil je natuurlijk wel een beetje fit zijn. Dinsdag t/m donderdag vind je me meestal in de leukste après-skihut van Ellmau: Fabels. Hier is elke dag wel iets te doen en zeker in het hoogseizoen kan het erg druk worden. Ben je benieuwd hoe vrijdag en zaterdag eruit zien? Lees dan snel verder…

Vrijdag

Een werkweek loopt van zondag t/m vrijdag, zes dagen. Vrijdag is de laatste dag en dat betekent: wedstrijddag. ’s Ochtends ski ik nog lekker met mijn groepje en na de lunch is het tijd voor de slalomwedstrijd. De kinderen krijgen allemaal een hesje met een nummer en strijden tegen elkaar voor de winst. Na de wedstrijd is er een ‘Siegerehrung’, ik vind dit altijd ontzettend leuk. Alle kinderen ontvangen van mij een medaille en een oorkonde voor het meedoen, en de kleine winnaars krijgen een beker(tje). In een week bouw je als skileraar best wel een band op met de kinderen, en raak je ook een beetje aan ze gehecht. Na de uitreiking is er daarom altijd tijd voor foto’s. Ook komt het wel eens voor dat ik van de kinderen cadeautjes krijg. Dan krijg ik een tekening of schrijven ze een kaartje voor me (waar de ouders dan fooi bij doen). Echt mega lief! Een lange en vermoeiende werkweek zit er weer op. Nergens word ik blijer van, dan van het zien van de vooruitgang van de kinderen, hun blije gezichtjes en de trotse ouders.

Vrijdagavond is de enige avond dat we het echt laat kunnen maken. Zaterdag is namelijk onze enige vrije dag (tenzij je privéles moet geven). En omdat we dan niet perse vroeg op hoeven, gaan we meestal naar een après-ski bar in een ander dorp. Vaak gaan we heen en weer met de taxi en kunnen we zaterdag lekker uitslapen.

Zaterdag

Zaterdag is dus mijn enige vrije dag. Tenzij ik privéles moet geven, dan heb ik een werkweek van 7 dagen en dat is soms best wel pittig. Soms besluit ik toch om vroeg op te staan, om een grote tocht te gaan skiën. Met m’n groepjes ski ik natuurlijk nooit zo veel als ik zelf zou skiën. Dus dan is het best wel lekker om even wat kilometers te maken. We sluiten de zaterdag standaard af in ‘Ruberzahlalm’ een knus berghutje halverwege de dalafdaling, om met alle skileraren gezellig bier en Jägermeister te drinken.

Hoe word je skileraar?

Om Skileraar te worden in Oostenrijk moet je een Oostenrijkse beroepsopleiding doen. Het eerste niveau skileraar is Anwärter (daarna komt nog Landes 1&2 en Staatlich). Ik heb mijn Anwärter diploma gehaald en mag daarmee lesgeven aan beginners en licht gevorderden. Ik raad je aan om dit via een Nederlandse organisatie te regelen, die zorgen voor baangarantie en geven je Nederlandse begeleiding. Zelf heb ik dit bij ‘Snowsports Nederland’ gedaan en ben door hun begeleiding in een keer geslaagd en bij een hele leuke skischool terechtgekomen. Let wel op: de opleiding is volledig in het Duits, dit moet dus op een redelijk niveau zijn wil je beginnen met de opleiding.

Dit was een week uit mijn leven als Nederlandse skilerares…

Wat vond ik het allerleukste aan een seizoen ski-les geven? Dat ik mega veel leuke mensen heb leren kennen en vrienden voor het leven heb gemaakt!!!

Wil jij ook skileraar worden? Lees dan snel verder op deze pagina om te zien hoe je dit moet aanpakken!

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren