Zomeropleiding tot skilerares! Wat een gave week!

Ik ben Merel, ik ben 17 jaar oud en heb dit jaar meegedaan aan de megaleuke zomeropleiding Anwärter van 16 tot 26 juli van Snowsports Nederland. De opleiding vond plaats op de Hintertuxer gletsjer. Ik wilde dit super graag doen omdat skiën mijn grootste hobby is en mijn droombaan is dan ook iedere dag in de sneeuw te staan! Deze droom wilde ik graag realiseren en daarom heb ik besloten de opleiding tot skilerares te gaan doen. 

Een andere reden waarom ik heb meegedaan was omdat ik 2 oudere zussen heb die allebei niet meer meegingen op zomervakantie, de hele zomervakantie met mijn ouders doorbrengen zag ik niet zo zitten. Maar 10 dagen skiënd doorbrengen met allemaal leeftijdsgenoten in Oostenrijk en mijn droom najagen, dat klonk een stuk beter!!

De Reis

Op de dag van vertrek verzamelden we bij MK skiservice in Bilthoven. Dat vond ik best spannend, je ziet daar de mensen met wie je de komende 10 dagen zal optrekken maar je kent nog helemaal niemand. Pas toen we in de bus zaten brak het ijs. Iedereen begon met elkaar te kletsen, want een gespreksonderwerp vinden was niet heel moeilijk want we zaten er allemaal met hetzelfde doel: Skileraar worden!  De vragen, waar wil je les gaan geven en waarom hoorde je door de hele bus heen. 

Het Hotel

Na een busreis van ongeveer 13 uur kwamen we rond 9:30 uur aan in het hotel. Er was een kamerindeling gemaakt en we konden gelijk onze kamer in. Ik sliep in een mooie kamer met vier andere meiden, super gezellig! Er zat een mooie spa in het hotel en het idee was dan ook om lekker naar de spa te gaan. Helaas kwam ik er bij het uitpakken vrij snel achter dat ik mijn bikini vergeten was… beetje dom! Daarom gingen we met een aantal meiden het dorpje in en struinde een aantal Oostenrijkse sportwinkels af om een beetje een normale bikini te vinden. Helaas is de Oostenrijkse mode niet zoals die in Nederland, maar na een heleboel Speedo badpakken te hebben gezien vond ik een redelijk normale bikini. We liepen ook nog even langs de Spar die 1 minuut lopen was vanaf ons hotel. We kochten een pakje kaarten en gingen vol goede moed met z’n elven beginnen aan een potje pesten, aan dit potje leek echter geen einde te komen en iedereens ogen vielen ongeveer dicht. Toen zijn we maar gestopt en hebben we een paar uurtjes slaap ingehaald. 

De Opleiding 

Op de eerste dag was om 19:00uur de opening door de Oostenrijkse Ausbilders. Dat waren de twee leraren, Ulrich en Philip, die ons de komende tien dagen helemaal opnieuw gingen leren skiën. Ze vertelden kort hoe de planning van de week eruit zou zien en wat de toetsen waren die we moesten gaan maken. Ik realiseerde mij toen dat dit geen luilekkerlandvakantie zou worden, maar dat ik flink aan de bak moest. Na de opening gingen we eten en sloten we de dag af met een drankje in de bar.

De eerste ski dag was aangebroken! Ik had er veel zin in en kon niet wachten lekker op de ski’s te staan. We vertrokken om 7:40uur (lekker vroeg) met de bus richting de piste, daar moesten we nog 2 lange liften in en toen kwamen we aan bij Tuxer Fernerhaus op 2600 meter hoog. Vanaf hier lag er sneeuw. Zo gek, dat je vertrekt vanaf een plek waar iedereen in korte broek rond loopt en eindigt op een witte skipiste. We werden om 9:00 verwacht en gelijk verdeeld in verschillende groepen. Hierna gingen we met de Gletscherbus 3 nog een stukje hoger en begonnen we met een opwarming om vervolgens lekker te skiën. We skiede tot een uur of 11/11:30 uur en daarna hadden we 25 minuutjes pauze. Na de pauze hebben we nog een uurtje kunnen skiën, daarna was de sneeuw helaas al te veel gesmolten en werd deze ook veel te zwaar om nog goed te kunnen trainen. Om 13:55 zaten we weer in de bus terug naar het hotel, waar ik met een paar andere ging chillen in de spa. Niet veel later, om 15:20 werden we weer verwacht voor theorie. In deze lessen werd eigenlijk alles wat je tijdens het skiën moet doen theoretisch uitgelegd. Het was een lange zit tot 18:30, maar ja je zit er toch met z’n allen dus je hebt niet veel beters te doen. Na de theorie had je soms video analyse of een uurtje vrij. 

Het eten was iedere dag goed verzorgd. Eerste een soepje en salade van het buffet, daarna kregen we het hoofdgerecht wat je iedere ochtend kon kiezen, 1 vegetarische optie en een niet-vegetarische optie, er was aan het einde altijd een lekker toetje. Na het eten ging ik soms naar de gezamenlijke Nederlandse theoriebespreking voor dingen die je niet had begrepen. Uiteraard sloten we de dag af in de bar en daarna lekker slapen want ik was helemaal kapot aan het einde van de dag.

Op zondagavond hadden we na het avondeten een uitstapje naar een bierproeverij. Een Engelse man had in zijn kelder een bierbrouwerij. Hij brouwde Tux 1280. We kregen 5 biertjes, van zoet naar bitter en bij ieder biertje zat een klein hapje zoals kaas, broodje vet en salami. Hij vertelde vol passie over wat hij had opgebouwd, ik vond dit onwijs leuk. Na de bierproeverij had iedereen wel zin in nog een biertje en zo begon de escalatie avond :-). Het werd nogal laat en sommige hadden die avond iets te diep in het glaasje gekeken.

De volgende dag ging de wekker wel weer gewoon om 6:30 en werden we weer om 9:00 uur bij Tuxer Fernerhaus verwacht. Gelukkig doet de berglucht wonderen en skiede iedereen die dag super goed.  

De Examenonderdelen

Vanaf maandag, dag 6 van de opleiding, begonnen de eerste examens die meetelde voor je diploma. De eerste Lehrauftriten werden die dag afgenomen. Een Lehrauftrit houdt in dat je 15 minuten voor je groep moet doen alsof jij de leraar bent, je krijgt dan een onderwerp van de Ausbilder. Ik had dinsdag mijn Lehrauftrit, mijn onderwerp was: techniek programm lange radius. Ik moest mijn groep oefeningen laten doen waarbij de techniek verbeterd zou worden. We gingen met het liftje naar boven en 1 piste lang moest ik allemaal oefeningen uitleggen en voordoen. Het klinkt best spannend dat je dan voor de groep moet staan en de leraar spelen in het Duits, maar ik vond het heel leuk om te doen. Ik zag mezelf op dat moment al helemaal staan voor 10 kleine kindjes. 

Het 2e examenonderdeel was het Engels examen, je moest 10 minuutjes met z’n 3en en een Ausbilder in het Engels praten over skiën. Dit stelde niet heel veel voor want over het algemeen spraken wij beter Engels dan de Ausbilders.☺ Het enige wat ik hier wel lastig aan vond was het switchen van Duits naar Nederlands naar Engels. Je bent de gehele week alleen maar in het Duits aan het praten en leren; dus dan opeens Engels was wel een beetje lastig. Maar, gelukkig had iedereen dit onderdeel in 1x gehaald!

Woensdag was een belangrijke dag want die dag hadden we het theorie examen! We hebben iedere dag 3 uur lang theorie gehad en allemaal aantekeningen gemaakt. We hadden ook een dik leerboek. Eigenlijk alles wat we moesten weten werd heel uitgebreid in de PowerPoints besproken. Na het skiën in de ochtend begon om 15:00 het theorie examen. Het werd heel letterlijk gevraagd en als ik een vraag niet snapte in het Duits kon ik het vragen en werd er uitgelegd wat er stond. Het theorie examen vond ik goed te doen, maar ik had er echt wel even voor zitten blokken van tevoren. Gelukkig heb ik de theorie ook in 1x gehaald, anders had ik de volgende dag een mondeling examen moeten doen. 

D-day!

Het praktijkexamen, dit was het belangrijkste examen dat we moesten doen. Het praktijkexamen bestaat uit 3 onderdelen waarvan je er minimaal 2 moet halen. De onderdelen zijn pflugdrehen (pizzapunt), pflugsteuern (van pizzapunt naar parallel) en eigen kunnen (korte en lange bochten). Helaas was de sneeuwkwaliteit deze dag niet zo goed, de ene piste had veel ijs en de ander was niet geprepareerd. Uiteindelijk kozen de Ausbilders voor de piste met ijs. We kregen allemaal een hesje aan met een nummer erop. Ik was nummer 2. We begonnen met pflugdrehen, dit ging best goed bij mij. Het volgende onderdeel was pflugsteuern, deze ging ook weer redelijk oké. Het laatste onderdeel was eigen kunnen, hier besloten ze opeens dat nummer 24 als eerste ging en nummer 1 als laatste. Toen moest ik even wachten. Eigen kunnen vond ik het lastigste onderdeel maar ook wel het leukste, je kon hier lekker hard en snel en daarmee laten zien wat je kan. Uiteindelijk was dit ook nog redelijk goed gegaan ondanks de slechte sneeuwkwaliteit. 

Afwachten…

Nu waren alle onderdelen geweest en konden we niets anders doen dan afwachten. Iedereen was blij dat het klaar was en gespannen voor de resultaten. De middag heb ik relaxed doorgebracht in de jacuzzi. Na het avondeten kregen we de uitslag, ik was heel nerveus. We zaten met onze groep en Ausbilder aan een tafel en één voor één ging die iedereen af en zei of die geslaagd was. Ik was als 2e aan de beurt en………. IK BEN GESLAAGD! Ik ben zo blij dat ik het gehaald heb en mezelf nu officieel skilerares mag noemen! 

De avond was een groot feest, eerst in het hotel met elkaar en daarna door naar de Kleine Tenne om toch nog even de Après-Ski in te duiken. Wat was dat een leuke avond! Iedereen was vrolijk en vierde feest. Het werd laat en ik lag uiteindelijk om 4:00 in mijn bed, maar mijn wekker ging wel weer om 6:30. Na een extreem kort nachtje gingen we voor de laatste keer met elkaar de berg op. De dag bestond vooral uit vrij skiën en formatie skiën. Bij formatie skiën ski je met zijn 2e naast elkaar en er skiën mensen achter elkaar in dezelfde beweging. Om de 5 bochten kruis je elkaar en blijf je in een goed ski ritme. Makkelijker gezegd dan gedaan…..! 

Om 13:00 was de diploma uitreiking en nam ik mijn diploma in ontvangst. Hierna was de opleiding officieel afgelopen. De Ausbilders gingen weg en in de loop van de dag werden mensen opgehaald door hun ouders. Om 19:00 vertrok de bus terug richting Nederland. Mijn ouders hebben mij om 18:00 opgehaald en zijn toen samen doorgereden naar Italië.

Dit was de zomeropleiding van Snowsports Nederland van 16 tot 26 juli. Ik heb echt de tijd van mijn leven gehad daar, allemaal nieuwe vrienden gemaakt en ik zou het zo nog een keer willen doen. En voor nu kan ik niet wachten om aan mijn nieuwe avontuur te beginnen als skilerares in Fiss-Ladis deze winter!

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren