Wintersport in het voorseizoen

In juni schreven we hier over welke gletsjers in de zomer geopend zijn en het duurt nog even tot de reguliere seizoenstart, begin december, voor de meeste skigebieden. Maar wist jij dat er ook gebieden zijn waar je weken – soms maanden – daarvoor alweer terecht kunt!
Voor wie écht niet kan wachten tot de officiële winter begint, hebben wij uitgezocht waar je in het najaar al kunt skiën. In deze blog het waar en wanneer, maar eerst ook: waarom voorseizoen skiën!

 

Waarom wachten tot december als je vanaf september al kunt gaan skiën?

Zo vroeg al een skitripje, heeft eigenlijk best wel wat voordelen:

1. Het is goedkoper

Als je in het voorseizoen gaat skiën, betaal je meestal minder voor je verblijf dan in het hoogseizoen. Ook zijn liftpassen vaak goedkoper. Leuk voor je portemonnee! Houd er wel rekening mee dat de prijs juist zo laag is, omdat jij waarschijnlijk één van de weinige toeristen bent.

2. Minder druk

Het is nog lekker rustig op de pistes (én op de Duitse Autobahnen heen en terug). Geen ge-slalom tussen skiklasjes of groepjes toeristen, jij kunt lekker op je eigen tempo van de piste. Rijen bij de liften zijn er ook niet of nauwelijks.
Trouwens, ook bij de après-ski zal jij niet lang op je biertje hoeven wachten. Er zijn nog niet zoveel die-hards zoals jij in het land.

3. Je hoeft niet lang te wachten

Zoiets schreef je net toch ook al?! Ja, maar hier bedoel ik dat als je zowel het einde als het begin van een seizoen meemaakt – en misschien zelfs de zomer ook nog meepakt – je niet zo lang hoeft te wachten tot je weer op de latten staat. Winning!

4. Je ben de eerste!

Dit is misschien wel de aller-leukste: je kunt het allernieuwste skimateriaal testen. Diverse gebieden hebben in het voorseizoen testdagen. Let op! Vooraf hiervoor inschrijven is vaak noodzakelijk.
De kans is ook groot dat je (nationale) skiteams tegenkomt, die tijdens deze periode ook hun materialen testen en aan het trainen zijn.

5. Goede trainingsmogelijkheden

Ben jij graag in het funpark, dan is deze periode zeer geschikt voor jou. In vrijwel alle in de herfst geopende skigebieden heeft het funpark een belangrijke rol om de eerste gasten alweer te trekken. Ook om alvast te trainen voor je (volgende) Ausbildungis deze periode erg geschikt. Vanaf oktober worden de eerste opleidingen alweer gegeven.

Waar wacht je nog op?!

Sneeuw! Ja, niet geheel onbelangrijk.
Het is onmogelijk om het weer te voorspellen en een goede sneeuwlaag is in deze maanden nog niet gegarandeerd. Skiën in de herfst is in de meeste gevallen dan ook beperkt tot het gletsjergedeelte van het skigebied, deze liggen rond de 3.000 meter hoogte en zijn daardoor sneeuw‘’zekerder’’. De mildere temperaturen in het voorseizoen kunnen van invloed zijn op de sneeuwkwaliteit, maar dit zijn wel de basislagen voor het seizoen waar je op skiet.

In sommige skigebieden zijn de openingsdata afhankelijk van de sneeuwcondities, maar de eerste pakken sneeuw vallen dikwijls al in september. Dus, waar moet je zijn?

Oostenrijk

Hintertuxer Gletscher bij Hintertux
Afstand v.a. Utrecht: 975 km.

Openingsdatum: het hele jaar geopend

De Hintertux-gletsjer in het Zillertal (zie omslagfoto) is het enige Oostenrijkse Ganzjahresskigebiet. 20 Kilometer aan piste zijn hier geopend. ‘Der Betterpark Hintertux’– met 3.200 hm. Één van de hoogste freestyle spots in Oostenrijk – opent vanaf midden september tot december en is dé playgroundvoor de pro’s en iedereen die er één wil worden.

Stubaïer Gletscher bij Neustift
Afstand v.a. Utrecht: 900 km.

Openingsdatum: 13 september

Stubaier Gletscher, aan het einde van het Stubaital bij Neustifft, is het grootste gletsjerskigebied van Oostenrijk en garandeert je sneeuwzekerheid van oktober tot juni. Van 7 tot 10 november wordt het Sportscheck Gletscher Testivalgehouden. Het grootste event van de Alpen waar je het nieuwste materiaal kunt testen èn aan workshops deel kunt nemen. Vergeet niet je hiervoor van te voren in te schrijven!

Pitztaler Gletscher bij Sölden
Afstand v.a. Utrecht: 870 km.

Openingsdatum: 13 september

Bijna 8 maanden is dit skigebied ieder seizoen geopend en erg geliefd bij top(winter)sporters. De Pitztaler Gletscher is met 3.440 meter de hoogste gletsjer van Tirol. Die Wildspitzbahn,de hoogste skilift in Oostenrijk waarmee je onder andere naar het – hoogstgelegen – café, dasCafé 3.440 wordt gebracht. Wij hoeven jou natuurlijk niet te vertellen dat er hier een droomuitzicht op jou wacht.
Om alvast te noteren: op de Rettenbach Gletscher vindt op 26 en 27 oktober de openingswedstrijd van de FIS Ski World Cup plaats. En van 9 t/m 12 november de Winter Openingmet ski- en snowboardtest en workshops.

Kitzsteinhorn Gletscher bij Kaprun
Afstand v.a. Utrecht: 980 km.

Openingsdatum: 12 oktober

Sneeuwzekerheid van oktober tot ver in het voorjaar op de ‘Top of Salzburg’(3.029 m.).

Het seizoen begint hier vanaf 12 oktober en biedt uitstekende trainingsmogelijkheden voor zowel skiërs als snowboarders. Ieder seizoen doen ze hier weer hun uiterste best om een funpark van wereldklasse te bouwen voor de nodige dosis adrenaline. En vergeet niet om een kijkje in ‘Gipfelwelt 3000’te nemen.
Dit najaar wordt de laatste hand aan de ‘K-onnection’gelegd, die vanaf december dit jaar het dorp Kaprun met de Kitzsteinhorn verbindt.

Kitzbühel
Afstand v.a. Utrecht: 920 km.

Openingsdatum: nog niet gepubliceerd, verwacht: eind oktober/begin november

Dat je niet per se een gletsjer nodig hebt om vroeg het skiseizoen te kunnen openen, bewijst Kitzbühel. Hoe dan?! Nou, met snowfarming.Dit is het opslaan van sneeuw uit het vorige seizoen. De sneeuw is in de zomer opgeslagen in grote gekoelde depots, waardoor deze weer (her)gebruikt kan worden. Hierdoor kun je vanaf half oktober alweer skiën in Kitzbühel op de Resterkogelen vanaf eind oktober op de Hahnenkamm. Houd de website van het skigebied in de gaten voor de exacte openingsdatum.

Obergurgl- Hochgurgl
Afstand v.a. Utrecht: 910 km.

Openingsdatum: half november

Dankzij de gunstige ligging op de noordkant en de vele hooggelegen pistes – tussen 1.800 en 3.080 meter – is Obergurgl- Hochgurgl een van de eerste skigebieden die zonder gletsjer kunnen openen. Houd voor de openingsdatum van hier ook de website van het skigebied en de weersvoorspellingen in het oog.

Naast deze plaatsen zijn er ook nog de gletsjerskigebieden: Kaunertaler Gletscher bij Serfaus-Fiss-Ladis, openingsdatum 28 september. De Mölltaler Gletscher bij Flattach in Karinthië en de Dachstein-gletscher vlakbij Schladming, waarvan beide openingsdata nog niet gepubliceerd zijn.

Zwitserland

Het wereldbekende skigebied van Zermatt – het skigebied met de hoogste liften van Europa – is het hele jaar door open. Saas fee opent elk jaar halverwege juli en heeft bij het beginnen van de herfst al twee maanden van het seizoen erop zitten. In het Titlisgebergte bij Engelberg kun je vanaf 5 oktober op de gletsjer terecht. Deze bestaat maar uit twee pistes en is alleen tijdens het weekend geopend.

Frankrijk

Tignes is het enige Franse skigebied waar je bijna de hele herfst terecht kunt. Na een aantal weken pauze aan het eind van de zomer kun je hier, afhankelijk van de sneeuwcondities, weer vanaf 28 september op de Grande Motte Gletsjer terecht.

Nederland

Geen tijd, te ver of (nog) niet voldoende budget? Vergeet natuurlijk niet dat je gewoon het hele jaar door in Nederland kunt skiën. De indoorcentra en borstelbaan zijn een leuk uitstapje op een regenachtige herfstdag. Je hebt dan wel geen uitzicht op de Matterhorn of honderden hoogtemeters verschil, er is wel sneeuw en je kunt alvast weer je eerste bochten op je ski’s of snowboard maken.

En anders: houd de weersvoorspellingen en de websites van de gebieden vanaf nu goed in de gaten en pak meteen je koffers zodra je ziet dat het sneeuwt!

 

 

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren