Wat gebeurt er in skigebieden in de zomer?

Hoewel sommigen van ons het geluk hebben het hele jaar in de bergen te mogen wonen, is het voor de meesten vooral een herkenbaar gevoel om aan het einde van de vakantieweek of aan het einde van het skiseizoen met pijn in je hart het skigebied achter te moeten laten. De voorpret voor het volgende winterseizoen kan alweer beginnen, maar in de tussentijd staat het leven in de skigebieden niet stil. Wat gebeurt er dan eigenlijk zoal in de zomer?

 

Skigebieden in de zomer

Zodra de laatste toeristen en skileraren het gebied verlaten, keert de rust in de meeste skigebieden (tijdelijk) weder en is er onder andere tijd voor onderhoudswerkzaamheden. Voor hotels, restaurants en sportwinkels is dit ook de tijd om hun panden te verbouwen of op te knappen voor het zomerseizoen weer begint. De skiliften worden voorzien van een onderhoudsbeurt en eventuele gebreken worden gerepareerd. Sommige liften zijn zelfs toe aan vervanging: de oude liften worden dan gedurende de zomer weggehaald en de nieuwe liften worden gebouwd. Niet alleen de skiliften worden ‘aangepast’, ook de skipistes ondergaan soms een metamorfose. Zo kan het vergroten van een speicherseeten koste gaan van de skipiste of wordt de skipiste zelfs omgeleid. Tevens worden de borden op de pistes met pistenummers en lawinewaarschuwingen vervangen door de bewegwijzering voor de wandelaars en ook worden de schrikdraden voor de koeien weer onder het stof vandaan gehaald.


Bewegwijzering in de zomer en in de winter

Zomersporten

Zodra de onderhoudswerkzaamheden zijn afgerond, de pisteborden zijn weggehaald en de wandelborden zijn geplaatst, is het tijd voor het zomerseizoen! De ski’s en snowboards worden ingeruild voor wandelschoenen, een mountainbike of zelfs een complete klimuitrusting. Voor deze verschillende sporten is het belangrijk dat de sneeuw weg is, omdat de gladheid het anders gevaarlijk maakt. Mocht de sneeuw op de wandelpaden bij de opening van het skiseizoen nog niet vanzelf zijn weggesmolten, dan worden de wandelpaden uitgegraven. Anders is het op de gletsjers, daar wordt tegenwoordig juist veel actie ondernomen om de sneeuw zo veel mogelijk te behouden. Om dat voor elkaar te krijgen, worden de gletsjers gedurende de zomer met een speciaal soort wit folie bedekt.

Foto 3 Een uitgegraven wandelpad op de Patscherkofel (Innsbruck) 2 juni 2019

Kinderland in de zomer

Ook het voor ons o zo bekendekinderland is in de zomer verdwenen, maar daarvoor in de plaats ontstaan complete beleveniswerelden voor kinderen. Hoewel, voor de kinderen… Met water spelen vinden de meeste volwassenen op een hete dag ook niet vervelend. 😉Wie denkt dat rodelen iets is voor alleen in de winter, die heeft het mis. Ook in de zomer kun je in veel skigebieden rodelen! Een kleine waarschuwing, het kan nog weleens voorkomen dat een koe plotseling de rodelbaan blokkeert…

Hoewel koeien op de rodelbaan niet zozeer thuishoren, is dat op de almen wel anders. Daar vind je namelijk heel veel koeien bij elkaar! Wanneer je nog wat hoger in de bergen bent, kom je zelfs murmeltiere (alpenmarmotten) en steenbokken tegen. Met al die activiteiten op de berg is het aan het einde van de dag enorm lekker om in een bergmeer een duik te nemen. Precies dat meer, waar je in de zomer heerlijk kunt zwemmen, wordt in de winter weer gebruikt om de pistes met behulp van sneeuwkanonnen te besneeuwen.


Koeien op de alm in Ehrwald

Is dan echt alles anders in de zomer?

Is dan echt alles anders in de zomer? Nee hoor! De Kaiserschmarren, Schnitzel of Tiroler Gröschtl smaken na een zomerse dag in de bergen net zo lekker als na het skiën. 😉Wel is de Glühwein tijdelijk uit het assortiment en wordt de après ski muziek door live muziek van de lokale muziekvereniging vervangen.

Al met al wordt er in de tussenperiodes hard gewerkt aan de voorbereidingen en het nodige onderhoud en valt er in de skigebieden gedurende de zomer ook zeker een hoop te beleven. Maak een mooie wandeling, eet die lekkere schnitzel, geniet van het geluid van de koeienbellen en sluit de dag af met een heerlijke duik in een bergmeer.


Hubertussee in Lienz

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren