Vervolgopleiding na je Anwärter: wat en waarom?

Je hebt (net) je Anwärter gehaald of je gaat binnenkort aan de opleiding beginnen. En dan..? Anwärter is net zoals de brugklas van de middelbare school. Alles is nieuw en onwennig. Nieuwe mensen, moeilijke momenten, lange dagen, vreemde talen. Je beweegt je in het begin, letterlijk en figuurlijk, wat ongemakkelijk en moet je weg nog vinden. Vol vertrouwen was je hieraan begonnen, maar nu je hier eenmaal staat, kijk je toch wel een beetje op tegen de “bovenbouwers”: de jongens en meiden met Landes en met name je Staatliche Ausbilders.

 

In deze blog geven wij jou meer informatie over het Oostenrijkse opleidingssysteem en wat je per opleiding hiervan kan verwachten. Zo kun jij een weloverwogen keuze maken of je nog verder gaat met opleidingen of dat je Anwärter voldoende voor jou is.

Het Oostenrijkse opleidingssysteem

Laten we ons eerst wat verder verdiepen in het Oostenrijkse opleidingssysteem. De volgende opleidingsweg kan worden gevolgd:
1. Anwärter
2. Landes: voor skiërs opgedeeld in Landes 1 en Landes 2
3. AlpinKurs (off-piste opleiding)
4. Staatliche of Diplomlehrer

Iedere opleiding bestaat uit didactische, methodische en praktische elementen, evenals theoretische modulen. Hoofdzakelijk in de sneeuw (duh), maar ook deels binnen voor het theoriegedeelte. Vanaf de Anwärter wordt elke keer dieper op de theorie, de methodiek, de bewegingsleer, het materiaal en het lesgeven in gegaan.

Hierna volgt een korte beschrijving van het praktische gedeelte van elke opleiding. Afhankelijk van bij welk Verband je de opleiding doet, kunnen de examenonderdelen afwijken. De Staatliche opleiding laten we even buiten beschouwing, omdat dit een veelomvattende en opzichzelfstaande opleiding is.

Anwärter

Anwärter is het eerste Oostenrijkse diploma die je moet halen als je ski- of snowboardleraar wilt worden. Als Anwärter ben je gekwalificeerd om beginners tot licht gevorderden les te geven, zowel kinderen als volwassenen en aan groepen als ook privé. De opleiding is gericht op het lesgeven van bovenstaande doelgroepen en het eigen kunnen van de basistechnieken: het Pflugsteuern, het Paralleles Skisteuern en de Kurze Radien voor skiërs en Driftturns, Carvingturns en een Freestyle afdaling voor snowboarders.

Ski Landes 1

De focus verschuift in deze opleiding meer naar het eigen kunnen van de skitechnieken en het lesgeven er van aan lichtgevorderd tot de gevorderde skiër. Aan het onderdeel Freestyle (voor gevorderde kinderen) wordt bij sommige Verbanden uitgebreid tijd besteed. Daarnaast wordt je klaargestoomd voor de Prüfungen in dynamisch Kurze- en Lange Radien, deze twee gecombineerd in een ritmewissel, de buckels en je duikt geregeld de off-piste in.

Ski Landes 2

Kom hier beslagen ten ijs! Of in het letterlijke geval: in de sneeuw. Tijdens deze opleiding leer je ècht (over) skiën. Jouw eigenvaardigheid wordt flink gefinetuned. Er wordt geskied, veel geskied. En nog meer geskied. Sportlich Carven op hoge snelheid op de pistes, buckels, buckels en nog meer buckels, de klassieke Schulefahrten en freeride runs wisselen elkaar voortdurend af. Videoanalyses zijn daarnaast een vast onderdeel, net als de reuzenslalom op tijd. De focus ligt hier op de gevorderde en semi-profesionele skiër.

Snowboard Landes

De Landesopleiding voor snowboarders is vergelijkbaar met Landes 2 voor skiërs. Het is knallen! Je gaat (heel) veel meters maken. Naast eigenvaardigheid, didactiek en theorie, staan de onderdelen Gelände (onder andere freeride en ritmewissel), Freestyle (park runs waarbij je verschillende graps en sprongen op boxen en over kickers maakt) en het Schulefahren centraal.

Er wordt veel van jou en jouw lichamelijke en mentale capaciteiten gevraagd en verwacht. Zorg dat wanneer je aan een Landesopleiding begint, je al ervaring hebt in de verschillende onderdelen. Wees goed voorbereid en zorg dat je in uitstekende conditie bent.

Alpinkurs

Voor de volledige erkenning van het Landes diploma is het behalen van de Alpinkurs verplicht. Na je Landes, dit mag al na Landes 1, mag je de Alpinkurs doen. Deze opleiding is volledig gericht op het bewegen buiten de gezekerde pistes met een groep en alles wat daar mee te maken heeft. Van sneeuw- en lawinekunde en weerprotocollen schrijven tot aan (kaart)oriëntatie en Gruppenführung.

Waarom nou verder na je Anwärter?

Eigenlijk zijn we automatisch al in de eerste reden gerold om verder te gaan na je Anwärter: het wordt alleen maar leuker, interessanter, beter, sneller, steiler, dieper,… èn zwaarder!

Voor wat, hoort wat!

Je koopkracht ondergaat een positieve ontwikkeling. Reken erop dat je er met elke stap ongeveer 200 à 300 euro per maand op vooruit gaat. Hoewel je officieel nog als Anwärter te boek staat als je Landes 1 succesvol hebt afgerond, zijn de meeste skischolen coulant om je hiervoor financieel te belonen.

Fortbildung of Weiterbildung

In tegenstelling tot een volledig afgeronde Landes blijft een Anwärter of Landes 1 diploma maar een aantal jaar geldig. Om de geldigheid van je diploma te verlengen heb je twee keuzes: binnen die twee jaar een bijscholing (ofwel Fortbildung) volgen of een vervolgopleiding (ofwel Weiterbildung) gedaan hebben.

Tijdens de Fortbildung ski je een dag of dagdeel net als tijdens je Anwärter met een Ausbilder in een groepje op je eigen niveau en herhaal je de methodiek en examenonderdelen. Vrees niet, het is een informele dag. Geen examenstress, geen cijfers, hooguit wat op- en aanmerkingen.

Een vervolgopleiding betekend: wéér 10, 11 of 12 dagen les krijgen van de hoogstopgeleide, Staatliche, Ausbilders. Ontelbare meters maken in de sneeuw, keihard aan je eigen kunnen werken en je kennis aanzienlijk verrijken.

Heb je buitenlandse ambities?

Anwärter is een internationaal erkende sneeuwsport opleiding, dat betekent dat je ook buiten de Oostenrijkse grenzen mag lesgeven. Echter, als Anwärter ben je nog niet erg interessant op de (internationale) markt. En mocht je al wel flink wat ervaringsjaren op je naam hebben, zal er wellicht afgevraagd worden waarom je je niet verder gekwalificeerd hebt?
‘Landes ist schon etwas…’ heeft een skischoolchef eens tegen mij gezegd. Je wordt interessanter voor skischolen in zowel Oostenrijk en -ver- daarbuiten met een volledig afgeronde Landes. In veel landen kom je daardoor namelijk in aanmerking voor een gesponsord visum, de skischool zorgt er dan voor dat je een werkvisum voor het betreffende land krijgt (bijvoorbeeld in Australië).

Meer -uitdagender- werk

Met een Anwärter bestaat het grootste deel van je werk uit lesgeven aan beginners en lichtgevorderden en vaak kinderen. Een groot deel van je werk zal je op het kinderland doorbrengen. Ben je hoger opgeleid dan krijg jij de gevorderde groep of privélessen, met vaak specifiekere wensen en meer uitdagende gasten. Je zult alleen incidenteel nog eens op het kinderland staan.
De kans is ook groot dat je meer verantwoordelijkheden van of binnen je skischool krijgt. Zo kun je benoemd worden tot groepsindeler, mee de race uitzetten, training aan je collega’s geven of misschien kom je nu zelfs in aanmerking voor het demoteam.

Tegenwoordig kunnen de meeste skischolen geen werkgarantie voor het hele seizoen geven als je alleen Anwärter snowboard hebt. Met zowel een ski- als snowboard (ofwel Duaal) kwalificatie, misschien zelfs een 3e discipline (denk aan langlaufen of telemarken), óf met een hogere opleiding ben je nog breder en flexibeler inzetbaar. Een leuke bijkomstigheid is daarbij dat je vaak ook op basis van je disciplines een wat hoger salaris krijgt.
Ook een manier om jouw skileraren cv aantrekkelijker te maken is door je te specificeren. Je kunt dan misschien zelfs bij de lokale raceclub terecht of als Freestyle coach.

Genoeg redenen om je verder te kwalificeren binnen het opleidingssysteem! Laat ons weten waarom jij verder wilt gaan na je Anwärter?

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren