Als je werkt bij een skischool in het buitenland leef je vier maanden lang met je collega’s in een kleine bubbel in het dorp van de skischool. Een wereld waarin veel dingen natuurlijk anders gaan dan in Nederland (in Nederland sta ik bijvoorbeeld niet regelmatig in de kroeg met mijn baas…;-)). Binnen verschillende skischolen bestaan er tradities of feestjes om de verbinding tussen collega’s te versterken, om je even uit de sleur te halen of gewoon omdat het hartstikke leuk is. Bij deze een paar ‘tradities’ binnen de skischolen van onze bloggers. Kun jij dit lijstje nog aanvullen?
Biertje als je valt
Bij veel skischolen is het een bekende regel. Val je in je lerarenpak tijdens training of tijdens het lesgeven, dan moet je iedereen die het gezien heeft een biertje betalen of zelfs een rondje geven aan de gehele skischool. Een onoplettend moment kan zo uitlopen tot een duur grapje. Maar een echte skileraar blijft natuurlijk altijd met beide benen op de sneeuw…
Buffalo
Daarnaast is er ook de veelal bekende ‘Buffalo-club’. Bij ons in de skischool vragen ze je om een muntje en wordt het muntje ‘in de sneeuw gegooid’. Pas als je het muntje weer teruggevonden hebt, mag je uit de club. De Buffalo-club houdt in dat je continue moet drinken met je niet dominante hand (dus als je schrijft met rechts, drink je met links). Mocht je alsnog met de verkeerde hand drinken en iemand ziet dat, dan wordt er ‘’buffalo’’ geroepen en moet je een atje trekken. Sinds mijn eerste seizoen drink ik zelfs in Nederland vaak met links!
Stammtisch
In het dorp waar ik lesgeef hebben de meeste skischolen elke woensdagavond ‘’stammtisch’’. Dit houdt in dat we met de skileraren samenkomen en een (of eigenlijk meerdere) drankjes doen. Tegelijkertijd gaat de ‘pot’ rond. Dit is een vier (4!) liter glas gevuld met (weizen)bier, die rondgaat in de kring. Het is vooral een tactisch spelletje waarbij je ervoor moet zorgen dat je niet naast het grootste drankorgel komt te zitten want dan wordt het een dure avond. Als iemand namelijk de pot leegdrinkt (dit gebeurt vanaf dat er nog één liter inzit) moet de laatste die eruit gedronken heeft een nieuwe pot betalen. Er zijn collega’s bij die de pot makkelijk drie keer per avond leegdrinken. Daar wil je niet naast zitten!
Weihnachten
Een skileraar is met kerst niet vrij, sterker nog het is één van de topweken van het seizoen. Aangezien de meeste collega’s ver weg zijn van familie en vrienden wordt er vaak iets georganiseerd om toch samen kerst te vieren. Zo zijn er skischolen die uit eten gaan met het gehele team of die samen een biertje drinken in de skischool. Vaak wordt er ook in het lerarenhuis door de leraren zelf een mooie maaltijd gekookt. Deze momenten zorgen voor veel saamhorigheid en het is dan ook niet gek dat je na het seizoen een hoop vrienden erbij hebt.
Fackellauf
In onder andere Neukirchen en Mayrhofen organiseren de skischolen op oudejaarsavond een gezamenlijke Fackellauf (fakkeltocht) voor de gasten in het dorp. Met een brandende fakkel in de hand wordt er in een lange lijn naar beneden geskied om vervolgens beneden aan de berg, bij het kampvuur, met zijn allen het nieuwe jaar in te luiden.
Er is na de fakkeltocht vaak een concert met groot vuurwerk en een grote hoeveelheid aan Glühwein, bier en Semmel mit Schnitzel. Een leuk feestje voor alle gasten en werknemers!
Fasching
In Oostenrijk is Fasching (carnaval) vaak op de dinsdag. Veel leraren verkleden zich voor de lessen en ’s avonds is er overal wel een carnavalsfeest. Bij onze blogster Lisanne is er op carnavalsdinsdag “Kehraus”. Na de lessen versieren alle leraren de skischool en de chef geeft een speech. Hierin worden lovende e-mails besproken en leuke feitjes van het seizoen verteld. Vervolgens is er eerst nog braaf Kaffee und Kuchen om vervolgens de drank op tafel te zetten en er een goed feestje van te maken in het skilerarengebouw.
Skilehrermeisterschaft
Aan het einde van het seizoen is er binnen verschillende provincies een ‘’Skilehrermeisterschaft’’. Elke skischool kan een team aanmelden en zo aan de competitie meedoen. ‘s Ochtends starten de beste vrouwelijke/mannelijke racers van elke skischool in de reuzenslalom met als doel als team zo snel mogelijk de slalom af te leggen. Naast de teambeoordeling zijn er ook individuele prijzen. ‘s Middags komen de demoteams in actie. Hierbij proberen de skischolen zo synchroon mogelijk naar beneden te skiën. Dit zijn vaak teams die al het hele seizoen aan het trainen zijn!
Om de kampioenschappen voor iedereen wat toegankelijker te maken organiseren veel skischolen binnen het eigen dorp een kampioenschap. In Leogang worden snelle skiërs en de wat langzamere skiërs van de verschillende skischolen samen in een team geloot. De slalom is niet al te moeilijk, deze vindt namelijk plaats in kinderland. ‘s Avonds is de prijsuitreiking met daarna natuurlijk een goed feestje!
Abschlussfeier
Het einde van het seizoen is vaak een dubbel gevoel. Het is verdrietig moment omdat je weer een paar maanden moet wachten voor je je lerarenpak weer aan mag, maar het is ook een leuke tijd met veel zon, collega’s en gezelligheid. Bij blogster Kelly (Söll-Hochsöll) en Bo (Gerlos) is er aan het einde van het seizoen een Abschlussfeier, waarbij iedereen nog een laatste keer samenkomt.
In Mayrhofen wordt hier het welbekende Britse festival ‘’Snowbombing’’ voor gebruikt. Een week lang zijn er techno feesten op zowel de piste als beneden in het dorp. Hét uitgelezen moment voor alle skileraren om nog eventjes samen te komen midden april, voordat iedereen huiswaarts keert.
In Fiss pakken ze het nog uitgebreider aan met een meerdaags feest. De eerste dag is er een race waaraan de skileraren kunnen meedoen. De meeste deelnemers komen verkleed. Dus ouderwetse skipakken, onesies, verkleedkleding, spijkerbroeken etc. komen allemaal tevoorschijn. Om willekeurige teams te bepalen moet je allemaal een getal dobbelen. Gelukkig kunnen zowel het beste als het slechtste team prijzen winnen. De dag dag erna is er voor alle leraren een meerdere gangen diner en ‘s avonds een feestje op kosten van de skischool!