Het nieuwe skiseizoen komt steeds dichterbij, hoogste tijd om jouw materiaal te checken. Check jouw materiaal niet alleen op de staat waarin het verkeert, maar vraag je vooral af of de ski’s nog bij je passen. Maud vertelt je in deze blog waar je allemaal op moet letten bij het aanschaffen van een nieuw paar ski’s.
Na het behalen van de Anwärter skiën velen van ons op vertrouwde en relaxte, misschien zelfs wat oude, ski’s. Heerlijk om hier les op te geven aan beginners. Echter na flink wat trainen en weken in de sneeuw staan, is jouw eigen niveau waarschijnlijk enorm verbeterd. Met kijk op je Landes 1, heb je het idee dat je de oude latten moet laten gaan. Dus…tijd voor nieuwe ski’s!
Op de huidige markt zijn er veel verschillende soorten ski’s; GS ski’s, Slalom ski’s, poederlatten, noem maar op. Maar welke ski’s zijn nou perfect voor jou? En welke wil je dan kopen? Hier een aantal tips om naar te kijken!
- Welke soorten ski’s zijn er allemaal?
Alpine of noords? Slalom of racen? Freestyle of freeride? Als je kijkt naar de ski wordt deze in verschillende vormen, maten en merken geproduceerd. Hieronder een korte beschrijving van de gebruikelijke pisteski’s:
All mountain
De all mountain staat natuurlijk bekend als de alleskunner. Het is een carve-ski, maar hij heeft meer kenmerken:
- Flexibel vanwege zijn royale radius en grip vaste randen
- Geschikt voor verschillende soorten piste condities
Sport-, slalom-, en racecarver: carvingski
Tegenwoordig worden veel nieuwe ski’s verkocht als carvingski. Dit is eigenlijk niet meer dan dat een ski een sidecut heeft waarmee je de bochten in de sneeuw kan carven. Er wordt wel onderscheid gemaakt tussen verschillende types carve ski
- Allround carver: ook wel de allrounder. Deze ski is vergevingsgezind en erg geschikt voor beginners
- Slalom carver: de naam verklapt het stiekem al. Een slalom carver is niet super lang. Deze ski is voor ervaren skiërs die de korte radius en pittige bochten aankunnen
- Race carver: deze ski voelt zich thuis in de reuzenslalom en is dus bedoeld voor lange bochten. De ski is lang en nauwelijks getailleerd. Als je op deze ski gaat skiën, moet je over veel vermogen beschikken en voorbereid zijn op een skistijl met het wedstrijdkarakter.
- Sport carver: deze ski lijkt qua constructie veel op die van een slalom of race carver. De sport carver heeft een sterker rocker component. Dit betekent dat dit een goede middenweg is voor gevorderde skiërs.
Ben je opzoek naar een wat avontuurlijkere ski en beschik je over gevorderde vaardigheden? Kijk dan eens naar freeride of tourski’s. Hier zijn ook veel verschillende soorten van, maar we komen hier later op terug in een andere blog! Stay tuned!
- Tips voor het kopen van een ski
Als je een nieuw paar ski’s koopt, kijk dan naar de specificaties van de ski. Hiermee wordt bedoeld: de radius, de taille en de lengte van de ski.
Taille van de ski
Als je kijkt naar de taille van de ski, verwijst dit naar de middelste breedte, de centrale breedte, van de ski. Dit is de afmeting van de breedte direct onder je binding. Hoe smaller een ski is, hoe kleiner de radius die je ermee kan skiën en visa versa.
Niet alleen de radius is van belang, ook de scoopline en de outline vormen belangrijke factoren in het vinden van de juiste ski. Meer lezen over wat een scoopline is? Lees dan hier de uitleg van Matthijs over de scoopline of de uitleg over de outline van een ski.
Skilengte
Er is natuurlijk veel keus in lengte van de ski. Een kortere ski is vaak gemakkelijker te skiën, maar aan de andere kant is het niet handig om een te korte ski te hebben. Wat nou de juiste skilengte is, hangt aan de ene kant af van je lichaamslengte en gewicht. Maar aan de andere kant hangt dit af van jouw skistijl en niveau. Hier een richtlijn tabel voor beginners op allmountain ski’s.
Lichaamslente | Skilengte |
160 cm | 150 cm |
170 cm | 160 cm |
180 cm | 170 cm |
190 cm | 180 cm |
200 cm | 180 cm |
Let op!! Dit is natuurlijk een richtlijn waarbij we uitgaan van beginners vaardigheden. Als je erg onervaren bent kan je er nog eens 5-10 cm van af trekken. Het omgekeerde geldt voor als je meer ervaring hebt, dan kan je er 5-10 cm bij op tellen.
- Kijk naar je eigen kunnen
Het is belangrijk om duidelijk te hebben wat jij met je nieuwe paar ski’s wilt bereiken. Hoe hard wil je werken? Wil je je Landes 1 en misschien 2 gaan halen? Is het puur voor je eigen techniek? Ga je geen vervolgopleiding doen, maar wil je een net iets betere ski’s dan je all mountains? Als je dit voor jezelf duidelijk hebt, kan je weer een paar ski’s gaan afstrepen van de ontelbaar soorten ski’s. Ben je opzoek naar een ski waar jij je Landes op wilt gaan skiën? Probeer dan te kijken naar een ski:
- Die het carven aankan (lange gesneden bochten)
- Die stabiel is op hogere snelheden
- Die veel controle, grip en stabiliteit biedt
- Vraag altijd advies van een expert
Met deze blog wil ik je helpen met de keuze tussen de verschillende ski’s. Sta je op het punt om een paar ski’s te kopen? Probeer dan altijd nog advies te vragen van een expert die er veel verstand van heeft. Diegene kan je net wat meer informatie geven over de ski’s en misschien wel een paar ski’s vinden die perfect bij jou skistijl passen! Ga bijvoorbeeld naar MK Skiservice in Bilthoven! Hier kunnen de mensen van MK Skiservice jou perfect begeleiden in het kopen van nieuw materiaal.
Tip van Flip a.k.a maud: probeer, als je de mogelijk hebt, verschillende merken en stijlen ski’s uit! Hierdoor kan je een voorkeur creëren en is het misschien makkelijker kiezen.
Hopelijk heb ik je met deze tips geholpen om de keuze voor je nieuwe ski’s wat makkelijker te maken! Heb je nog steeds geen idee welke ski je wilt en wat je er mee wilt doen? Zoek dan eerst informatie, lees je in en probeer verschillende ski’s uit. Want ondanks dat veel ski’s voldoen aan dezelfde criteria, is er wel degelijk verschil te merken in karakter. Heel veel succes met de zoektocht naar je setje parels, waarmee je hopelijk veel meters mag maken en veel ski plezier mag beleven! Ook opzoek naar nieuwe skischoenen!? Lees dan hier waar je op moet letten.