Skiën op een groene heuvel: de borstelbaan!

Skiën in Oostenrijk is natuurlijk het ultieme gevoel. Tussen de bergen, een prachtig uitzicht en eindeloze witte pistes. Daar wil je eigenlijk altijd zijn! Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd. Daarnaast wil je graag een beetje voorbereid op die witte berg staan. Skilessen in Nederland zijn daarom ook wel een uitkomst!

 

In Nederland zijn talloze mogelijkheden om je skivaardigheden een beetje bij te houden. De bekendste zijn de hallen, zoals de sneeuwhal met nepsneeuw of de rollerbaan met oneindig lange ski uren. Een minder gehoorde optie is de borstelbaan. Een baan die zich geheel buiten bevindt. De borstelbaan bestaat vaak uit een helling waarop kunststof matten zijn neergelegd. Met een sleeplift wordt je naar bovengebracht waarna je uitkijkt op een grote groene vlakte.

Bovenaan lijkt het alsof je zo over gras naar beneden gaat. Maar niets is minderwaar. Borstelbanen bestaan voornamelijk uit plastic matten die vaak voorzien zijn van een sproei installatie. Dit zorgt ervoor je een hogere snelheid kan bereiken en het materiaal niet beschadigd wordt door de vrijgekomen wrijvingswarmte bij het skiën.

Kleine berg

Borstelbanen zijn vaak gebouwd op al bestaande hellingen of speciaal gemaakte stellages. Hierdoor zal de baan minder steil zijn dan je van een Oostenrijkse piste gewend bent. Dit zorgt er niet alleen voor dat je minder snelheid kan opbouwen maar dit leidt er indirect ook toe dat je minder druk opbouwt. Zeker als je een ervaren skiër bent, die bekend is met een gevoel van druk, voelt dit anders aan dan op de piste. Dit kan zorgen voor minder vertrouwen maar wederom is dit een kwestie van wennen. Na een paar rondjes weet je niet beter meer!

Techniek

Het skiën op een borstelbaan is qua techniek hetzelfde als op de piste. Maar een borstelbaan is veel minder vergevingsgezind. De baan is een stuk harder dan de gemiddelde piste. Hierdoor voelt het aan alsof je weinig grip hebt. Het gevoel zoals je bijvoorbeeld krijgt als je op de piste opeens op een stuk ijs terecht komt. Het lijkt alsof je wegglijdt en geen grip hebt maar als je een tijdje op een ijzig stuk skiet gaat het steeds makkelijker. Op de harde borstelbaan is dit hetzelfde gevoel. Door de hardheid blijven je ski’s meer op de baan en zullen je kanten minder grip hebben. Hierdoor moet jij als skiër harder werken maar na enkele rondjes wen je hieraan en gaat het steeds makkelijker.

Aanpassen

Ondanks dat je techniek hetzelfde blijft, is het skiën op een borstelbaan een ander gevoel dan in de sneeuw. Dit zorgt ervoor dat je moet wennen aan de borstelbaan in Nederland, in Oostenrijk weer aan de sneeuw en als je terug bent in Nederland weer aan de borstelbaan moet wennen. Dit lijkt misschien gedoe maar hoe meer je bepaalde bewegingen herhaalt met verschillende ondergronden, hoe beter je erin wordt. De afwisseling van baan maakt je dus uiteindelijk een betere skiër! Hoe vaker je wisselt, hoe minder moeite je met de wisseling zult hebben. Nadat je meerdere keren gewisseld hebt, duurt het vaak nog maar een kleine ronde voordat je de smaak (van de sneeuw of de baan) weer te pakken hebt.

Weersomstandigheden

Nat zul je niet worden door de sproei installatie maar aangezien de baan buiten is, heb je hier in tegenstelling tot de indoor banen wel degelijk ‘last’ van de weersomstandigheden. Niks mis mee met een zonnetje op je gezicht. Maar ook bij regen of sneeuw hoef je niet te treuren. Door de hoge vochtigheid zijn borstelbanen dan veel beter te skiën. Pistes in Oostenrijk zijn wel wat steiler dan de gemiddelde borstelbaan en zijn daarbij ook nog langer waardoor de diepte beter zichtbaar is. Tel daar wat wind en regen bij op en je voelt je meteen een stuk onzekerder op de piste. Op de borstelbaan kun je in ieder geval al goed wennen aan de verschillende weersomstandigheden tijdens het skiën, daar heb je alleen maar profijt van tijdens die onverwachte windvlaag!

Zachte landing

Een nadeel van de borstelbaan is de iets mindere zachte landing. De naam spreekt voor zich, een borstelbaan, bevat geen fluwelen kussentjes. Mocht je nu een keertje ten val komen is dit natuurlijk geen ramp maar bij veel vallen wordt het onprettig. Voor de beginnende (volwassen) skiër is dit geen probleem aangezien die niet zoveel tijd op de grond doorbrengen. Voor jonge kinderen en snowboarders kan het echter wat vervelender zijn om continue de borstels van dichtbij mee te maken. Maar zolang je met normale skikleding op de baan verschijnt en je handschoenen aan houdt, komt iedereen zonder schrammetjes beneden.

Skilessen

Lesgeven op een borstelbaan gebeurd vaak vanuit een skivereniging. Een leuke manier om meer (fanatieke) skiërs te leren kennen. Hierdoor zijn de skilessen vaak een stuk goedkoper wat het voor iedereen leuk maakt! Mensen die voor het eerst op een borstelbaan komen lessen maar al wel in de sneeuw waren zullen eerst even moeten wennen. Maar hetzelfde geldt ook andersom; de sneeuw voelt anders dan de harde borstels. Als je mensen lesgeeft die van de borstelbaan komen, laat ze dan eerst even enkele rondes wennen aan de werking van de sneeuw. Daarbij kun je ze geruststellen dat het gevoel van ‘Ik kan niet meer skiën’ (weer) verdwijnt en ze zich dan snel weer zekerder zullen voelen op de sneeuw (maar dat het bij thuiskomst op de borstelbaan natuurlijk weer even wennen is).

Conclusie

Ondanks dat de borstelbaan een stuk korter is dan de gemiddelde piste en het minder lijkt op echte sneeuw als in de skihallen, is het skiën op een borstelbaan zeker de moeite waard. Je bent, net als in Oostenrijk, lekker buiten bezig en je techniek wordt er, zeker als je al een gevorderde skiër bent, alleen maar beter van. Doordat de baan lijkt op een ijzige piste wordt je gedwongen je techniek nauwkeuriger toe te passen. Daarbij zorgt de wisselende ondergrond dus ook nog eens voor een beter aanpassingsvermogen, dat je weer mee kan nemen naar de piste. De borstelbaan is dus een uitermate goede voorbereiding voor het nieuwe seizoen. Al met al, genoeg skiplezier op die groene heuvel dus!

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren