Mijn grootste angst als skileraar

Als skileraar streef je er natuurlijk naar om jouw cursisten een leerzame dag op de ski’s te bieden, die veilig verloopt. De pistedienst bellen, omdat één van mijn cursisten medische hulp nodig heeft is dat ook mijn grootste angst. Een ongeluk zit in een klein hoekje en voor je het weet komt iemand lelijk ten val. Stel dat dit jou overkomt, waar moet je dan allemaal aan denken? 

Op het moment dat er een ongeval plaatsvindt tijdens jouw skiles is het van belang dat je als skileraar weet wat je moet doen. Dat je rustig blijft en adequaat handeld. Er komt namelijk op zo’n moment veel op je af. Zorgen dat jijzelf, de groep en het slachtoffer in veiligheid zijn, de pistedienst inlichten, EHBO verlenen en noem het maar op. Krijg jij ook lichtelijke stress bij het lezen van dit scenario? Lees dan snel verder!

Voorbereiding 

Een goede voorbereiding als skileraar is natuurlijk van groot belang voordat je met gasten op pad gaat. Zorg daarom dat je altijd een EHBO uitrusting bij je hebt. Check deze van tevoren. Zit alles er nog in? Zijn de materialen niet verouderd of aan vervanging toe?Je wilt natuurlijk niet misgrijpen. Wat er allemaal in hoort te zitten lees je hier

Op het moment dat er een ongeval plaatsvindt, wil je natuurlijk niet nog moeten zoeken naar de juiste telefoonnummers. Sla het nummer van de pistedienst en het noodnummer van het desbetreffende land op in jouw telefoon. Het nummer van de pistedienst is vaak te vinden op de pistekaart van het gebied. Ook kun je dit nummer bij iedere lift opvragen of bij jouw skischool. 

Je kunt in heel europa 112 bellen, maar het kost veel tijd voordat je de juiste bergredding te pakken hebt. Elk land heeft ook een eigen noodnummer! Hier komen ze;

  • Oostenrijk 140
  • Frankrijk 15
  • Italië 118
  • Zwitserland 1414
  • Duitsland 112

Overzicht en veiligheid creëren

Mocht er een ongeval plaatsvinden is het allerbelangrijkste dat je zorgt voor veiligheid en overzicht. Het is jouw taak om te zorgen voor de veiligheid van jezelf, de groep en het slachtoffer. 

Skigids

Zorg dat jouw groep veilig aan de rand van de piste wacht en maak (of laat iemand anders dit doen) met stokken of ski’s een kruis in de sneeuw. 

Plaats dit kruis een paar meter boven het slachtoffer. Hierdoor zien mensen dat er een ongeval heeft plaatsgevonden en voorkom je dat skiërs op het slachtoffer botsen. 

Nu je hebt gezorgd voor een veilige plek kun jij al jouw aandacht op het slachtoffer richten. Houdt contact met het slachtoffer en stel vragen over het letsel. Op deze manier kun je een duidelijk beeld krijgen van de hulp die nodig is. Zo kun je ook de pistedienst een gerichte overdracht geven.

Hulp inbellen 

Zodra je contact opneemt met de pistedienst stellen ze je een paar vragen. Belangrijk is vooral dat je weet waar je bent, zodat de pistedienst kan toesnellen. Zorg als skileraar dat je weet op welke piste je je bevindt en leer de namen van de liften. 

Vervolgens stel je de pistedienst op de hoogte van het aantal slachtoffers, wat er is gebeurd, welk letsel je ziet en jouw eigen naam en telefoonnummer. Probeer de vragen zo precies mogelijk te beantwoorden, zodat de pistedienst weet naar wat voor ongeval ze zich toesnellen.

EHBO

De hulp is onderweg, maar nu komt het deel waar jij EHBO moet gaan verlenen. Het is belangrijk dat het slachtoffer niet onderkoelt raakt. Wikkel het slachtoffer in een isolatiedeken. Stel het slachtoffer gerust en zorg dat hij stil blijft liggen. Probeer het met jassen en truien zo comfortabel mogelijk te maken voor het slachtoffer. 

In het geval van braken of bewustzijnsverlies is het belangrijk dat je het slachtoffer dwars op de piste in de stabiele zijligging legt. Op deze manier ligt het slachtoffer stabiel en kan hij of zij niet stikken in het braaksel of de eigen tong. 

Mocht jouw slachtoffer kampen met een grote wond die flink bloedt, is het belangrijk dat je het bloeden probeert te stoppen. Doe dit door de wond dicht te drukken en de wond indien mogelijk boven naar boven te houden. 

Wanneer het slachtoffer niet meer ademt of er geen hartslag waarneembaar is, start je direct met reanimeren. De reanimatie hou je vol totdat deze wordt overgenomen door de professionals van de pistedienst. Gelukkig is de pistedienst vaak snel ter plaatse om de zorg voor het slachtoffer van je over te nemen. 

Helicopter

Stel dat het ongeluk plaatsvindt op een plek waar alleen een helikopter kan komen of dat het letsel dusdanig hevig is dat wordt besloten dat het slachtoffer direct naar het ziekenhuis moet worden gevlogen. In dat geval speel jij een grote rol. 

Mega spannend dat de helikopter eraan komt natuurlijk. Landen op een ruige ondergrond is voor de piloot ook nog eens heel moeilijk. Precies daarom heeft de piloot jouw hulp nodig!

Zet jouw goggle op. Steek je armen de lucht en en hou ze wijd uit elkaar, zodat je met jouw lichaam de letter Y vormt. De piloot zal jou als punt gebruiken om te landen. Op het moment dat de piloot de landing inzet zal er veel sneeuw opwaaien, waardoor het zicht ontnomen wordt. Loop niet weg wanneer de helikopter begint te landen, de piloot zal dan denken dat hij op die plek niet veilig kan landen en zal jou gaan volgen. Blijf dus op dezelfde plek. 

Zodra de helikopter vlak voor je hangt en de landing inzet, ga je langzaam door je knieën. Je houdt je armen omhoog totdat de heli veilig op de grond staat.

Skileraar

Laten we hopen dat het nooit zo ver komt 

Een ongeval kan altijd gebeuren, gelukkig valt het vaak allemaal mee. Mocht het toch ernstiger zijn weet je nu wat je te wachten staat. Als skileraar, of je nu aan het werk bent of  niet, heb je altijd hulpplicht. Dit houdt in dat je ten alle tijden te hulp schiet bij een ongeval. 

We hopen natuurlijk dat je de informatie uit deze blog nooit nodig zult hebben, maar het is wel fijn om te weten hoe je moet handelen in geval van nood. Voorkomen is altijd beter dan genezen, houdt de risico’s zo klein mogelijk en zorg dat je altijd goed voorbereid bent. Dat moet het dit seizoen helemaal goed komen! 

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren