Lawineveiligheid voor de jeugd tijdens de skiles

Er is niks zo mooi als genieten van een onverspoorde helling verse sneeuw. Maar tijdens het wintersporten is er ook niks zo gevaarlijk. Tijdens de skiles mag dit onderwerp dan ook niet overgeslagen worden.

Buiten de piste skiën neemt snel aan populariteit toe. De schitterende beelden die worden gebruikt om de skigebieden te promoten en de spannende video’s van veel te hoge en stijlen hellingen in de ongerepte natuur laten het er kinderlijk eenvoudig uitzien. Maar die schitterende beelden gaan gepaard met een uitgebreide voorbereiding en nauwkeurige planning die we niet in de beelden terugzien. Vooral tieners die op jonge leeftijd hebben leren skiën zoeken hun uitdaging graag naast de gezekerde pistes. Tijdens de skiles aan deze jeugdige wintersporters mag het onderwerp lawineveiligheid dan ook niet ontbreken.

Om te beginnen willen we de kinderen leren te genieten van het buiten zijn. Daar hoort het buiten de piste skiën bij. Maar dat gaat gepaard met de nodige kennis en voorzorgsmaatregelen. Zonder de kinderen bang te maken moeten ze zich bewust worden van het gevaar.

off-piste

Als onderdeel van de skiles kunnen we de kinderen kennis laten maken met het ontstaan van lawines. Door het doen van een compressie of rutschblock test kunnen kinderen zien waarom de sneeuw gaat schuiven. Je doet er wel verstandig aan om de rutschblock test voor het begin van je les voor te bereiden. Het gebruik van de bekende drie-eenheid lawinepieper, schep en sonde mag niet ontbreken aan de les. Na een korte uitleg kun je er tal van leuke spelletjes mee doen waardoor de kinderen kennis maken met deze materialen.

Naast dat het leerzaam is, en bij kan dragen aan de bewustwording van de gevaren die het buiten de piste skiën met zich mee brengt, is het werken met lawinepieper, schep en sonde ook nog eens erg leuk voor de jeugdige deelnemers van je skiles.

Besteed jij tijdens je skiles aandacht aan lawineveiligheid?

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren