Het is zover! Na je eerste seizoen als skileraar ben je geen groentje meer. Je hebt een hoop ervaring opgedaan. Zo weet je nu hoe je moet om gaan met ski angst, hoe je fooi binnen haalt en heeft het Oostenrijkse dialect voor jou geen geheimen meer. Daarnaast is je chef natuurlijk maar wat blij dat jij de vraagbaak kan zijn voor alle nieuwelingen. Kortom je bent een stuk waardevoller geworden in vergelijking tot het vorige seizoen. Nu is het natuurlijk fijn als dit ook in je salaris wordt uitgedrukt en dat gebeurt niet vanzelf. Je loon omhoog krikken? In 6 stappen naar een hoger salaris!
Zoals gezegd, een salarisverhoging gebeurd niet vanzelf, tenzij je in een volgend seizoen een volgende opleiding doet waardoor je (meestal) wel een salaris verhoging krijgt. Maar niet iedereen stroomt elk jaar door in een nieuwe opleiding terwijl je wel meer ervaring krijgt in het lesgeven. Het is dus je goed recht om wel om verhoging te vragen ondanks dat je geen extra opleiding hebt gedaan.
Stap 1: Weet wat je waard bent!
Zorg ervoor dat je er bewust van bent waar jouw sterke kwaliteiten liggen. Zodat je die kan aanhalen in het gesprek met je baas. Wat maakt jou beter dan vorig jaar? Natuurlijk heb je meer ervaring maar laat je baas ook inzien dat jij je nieuwe salaris waard bent. Benoem bijvoorbeeld dat je afgelopen seizoen geen enkele klacht hebt gehad, dat er gasten zijn die je nu alweer naar je gevraagd hebben of hoe jij je collega’s uit de brand hebt geholpen toen het nodig was. Kun je zelf niks bedenken? Vraag aan je baas waar hij vindt dat jouw kwaliteiten liggen. Hierdoor spreekt hij direct waardering naar jou uit!
Stap 2: Draag verantwoordelijkheid
Mijn baas heeft vaak de neiging de oudere leraren (kleine) verantwoordelijkheden in de maag te splitsen zonder dat er een vergoeding tegenover staat. Nu hoeft het niet altijd voor wat hoort wat te zijn maar zulke dingen kun je wel gebruiken in het gesprek. Denk bijvoorbeeld aan het opruimen van het skilerarenhuis, het zorgdragen voor de pakken, het opbouwen van kinderland of het regelen van de prijsuitreiking (of het ervoor zorgen dat het gebeurt door de andere leraren). Dit zijn voor de baas vaak rotklusjes die er extra bijkomen en die hij graag (voor een paar extra euro’s) aan een ander overdraagt.
Stap 3: Weet hoe je in de markt ligt
Je salaris moet natuurlijk sowieso marktconform zijn. In Oostenrijk is er een CAO voor skileraren waar de skischolen zich aan te houden hebben. Dit zijn natuurlijk minimum bedragen. Durf ook rond te vragen bij collega’s of bij vrienden van de opleiding wat zij verdienen. Het verschil kan soms groot zijn tussen verschillende collega’s en/of skischolen. Zo heb ik een jaar bij een andere skischool gewerkt tegen een hoger loon. Toen mijn oude skischool aangaf mij het jaar erop graag weer te willen hebben heb ik dit hogere loon gebruikt in mijn onderhandelingen. Daarnaast heb ik altijd veel rondgevraagd bij collega’s met hetzelfde aantal jaar ervaring/opleidingsniveau om ervoor te zorgen dat ik gelijk zat met de rest. Niet is lulliger dan er later achter te komen dat je collega’s meer krijgen dan jij omdat jij er gewoon niet om durfde te vragen!
Stap 4: Ga het gesprek aan
De timing van het gesprek is vaak belangrijk. Zorg dat je baas niet al te gestresst is en de tijd voor je heeft. Het beste moment is natuurlijk voordat je aan het nieuwe seizoen begint en je je contract ondertekend. Vraag je baas om een privégesprek. Maak van tevoren duidelijk dat je het over loonsverhoging wil hebben zodat de verwachtingen helder zijn. Bedenk zelf ook van tevoren hoe belangrijk je deze verhoging vindt, wat jouw verwachtingen zijn en de eventuele consequenties (Bijv. de overstap maken naar een andere skischool).
Stap 5: Wees flexibel
Wordt je voorstel afgewezen? Zorg dat je nog een plan B hebt liggen. Binnen een skischool is er meer dan alleen salaris, zo kun je bijvoorbeeld vragen om een gratis liftpas of woning, om meer vrije dagen vragen (in mijn eerste jaar hoefde ik daar niet mee aan te komen maar in mijn zevende jaar kreeg ik alles vrij wat ik wilde) of een tegemoetkoming in je opleidingskosten. Mijn baas wilde mijn Landes niet betalen maar gaf mij uiteindelijk wel mijn skipas voor mijn Landes 1 en het seizoen zonder dat ik daar iets aan bijbetaalde. Wees creatief in je beloningen!
Stap 6: Durven!
Een hele belangrijke. Als jij ervan overtuigd bent dat jij jouw hogere salaris waard bent dan rest je nog maar een ding en dat is het vragen. Ik had een collega die werkelijk alles aan mijn baas vroeg of het nu om salarisverhoging, vliegtickets of vrije dagen ging. Elke keer kreeg hij het weer voor elkaar. Toen ik daar weer eens verontwaardigd over was zei hij dan ook: ‘Elske je moet het gewoon vragen anders krijg je het sowieso niet’. Ik zat stilletjes te wachten op loonsverhoging maar dat gebeurde niet. Pas toen ik mijn baas aansprak op het feit dat ik net zoveel wilde verdienen als mijn gelijkgestelde collega’s kreeg ik het verrassend makkelijk. En toen ik dit jaar mijn, naar mijn inzien, hoge salaris voorstelde zei mijn baas onmiddellijk oké (wat aangaf dat ik alsnog te laag had ingezet). Wees dus niet te bescheiden… Nee heb je en ja kun je krijgen.
Bedenk in ieder geval dat een gesprek aanvragen voor loonsverhoging heel normaal is! Pin je niet per se vast op je opleidingsniveau. Zorg dat jij je bewust ben van je kwaliteiten en dat je je baas ervan bewust maakt. Stel van tevoren je eis op en de eventuele alternatieven/consequenties hiervoor. Dan let je alleen nog de laatste stap… Het durven vragen. Gewoon omdat je het waard bent!
YOU CAN DO IT!