Hoe overleef ik…mijn eerste week als skileraar?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze week: Hoe overleef ik…mijn eerste week als skileraar?

Hoewel je tijdens de Anwärter opleiding zeker enige voorbereiding krijgt, leer je het skileraarleven pas echt kennen als je aan het werk gaat. Het liefste ben je al een paar dagen vantevoren bij de skischool. Hierdoor kun je al een beetje het gebied leren kennen, ins en outs krijgen van je ervaren collega’s en soms al, op een rustig tempo, je eerste lessen geven. 

Zorg dat je op tijd bent

Een inkoppertje en misschien overbodig om te benoemen maar wees op tijd! Skischoenen aantrekken, helpen opbouwen, toch nog even plassen. Het kan allemaal net wat langer duren als je denkt. Bovendien wie in de eerste week al meteen te laat komt, staat niet op goede voet bij de baas (lees: degene die bepaald of jij in Kinderland staat of wel met je groep de berg op mag).

Blijven lachen

Het kan best hectisch zijn zo’n eerste week. Heel veel kinderen, ouders, veel onwetende gezichten. En alleen al omdat je een skileraren jas aan hebt, ben jij de vraagbaak voor iedereen. Zorg ervoor dat je zelf weet waar de ouders zich moeten melden, waar ze heen moeten voor het voorskiën en wie het aanspreekpunt is voor vragen. Vervolgens kun je hen met jouw vriendelijkste glimlach doorsturen naar de juiste persoon.

Voorbereiding is key

Niet bij alle skischolen, weet je vantevoren wat voor een groep je hebt. Een uitgebreide lesvoorbereiding is dan ook niet mogelijk. Slim is het wel om het een en ander paraat te hebben. Meestal krijg je bij de Anwärter opleiding een klein boekje, die je makkelijk in je ski jas kan steken. Zo heb je altijd de juiste opbouw van het lesgeven bij de hand. 

Of zorg dat je de blogs van sneeuwsportleraren binnen handbereik hebt. Hoe je de beste indruk maakt, hoe om te gaan met verschillende ouders of hoe je je kinderen uitlegt veilig de lift in te komen, lees je allemaal op de site! Onder het kopje oefeningen vind je ook nog verschillende oefeningen uitgelegd.

Ken het gebied

Vermoedelijk krijg je als beginnend skileraar ook een beginnende groep. Dit zijn niet meteen de pistes die je zelf graag skiet. Zorg dus dat je je gebied kent! Weet waar je met beginners het beste kan skiën. Blauw of rood hoeft niet altijd wat te zeggen. Er zit nog een groot verschil tussen lichtblauw of donkerrood. Vaak zijn er meerdere pistes die naar dezelfde lift gaan. Kun je beter links of rechts van de piste blijven of zijn er stukken die je geheel moet vermijden? Niet verkeerd om hiervan op de hoogte te zijn. 

Vraag je collega’s! Die zijn heus niet te beroerd een paar tips te geven. Wees vooral niet degene die z’n beginners groep van de zwarte piste af moet loodsen, omdat je niet wist dat de blauwe piste een paar meter verderop is.

Après-ski met mate

Het is natuurlijk zeer verleidelijk om in je eerste week meteen de boel op stelten te zetten. Niet alleen omdat het gezellig is, maar ook fijn voor de binding met je collega’s! Maar misschien toch slim om even een stapje verder te denken. 

Waar je collega’s met hun brakke hoofden de volgende dag kunnen vertrouwen op hun ervaring om de dag door te komen, heb jij misschien iets meer je koppie erbij nodig. En maak je niet druk, het seizoen is lang genoeg, er komen vanzelf nog meer onvergetelijke feestjes aan. 

Mocht je toch een houten kop hebben de volgende dag lees dan hier hoe je je snel weer fris en fruitig voelt!

Vraag je collega’s

Wees niet bang, we bijten niet. Sterker nog, we delen graag onze kennis. Wees dus niet bang om wat te vragen. Allemaal hebben we een keer de eerste week gehad en niemand weet vanuit zichzelf alles. 

In zo’n eerste week komt er veel op je af, maar maak je niet druk. Het went snel. Na twee weken ben jij niet meer weg te denken bij de skischool. Je kent alle ins en outs en staat iedereen te woord. Alsof het nooit anders is geweest.. 

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren