Als skileraar zul je de vraag wel eens krijgen waarom het verstandig is skiles te nemen. Het kost veel geld, je staat veel stil, je verstaat de leraar niet en je vrienden kunnen toch ook goed skiën. Dus waarom zou je dan skiles nemen?
Gelukkig nemen veel wintersporters die nog nooit hebben geskied skiles. Een klein deel gaat de uitdaging met zichzelf aan en kiest er voor om zonder skilessen te leren skiën. Vaak worden deze skiërs ondersteund door vrienden en familie die al langer op wintersport gaan. Na veel vallen en opstaan lukt het dan uiteindelijk om de berg af te komen. Maar hoe goed kun je leren skiën zonder de professionele hulp van een skileraar?
Materiaal
Enkele decennia geleden waren ski’s een stuk langer en niet getailleerd. De bouwwijze van de ski’s liet het niet toe dat mensen zichzelf makkelijk konden leren skiën. Je had de hulp van een skileraar nodig om te begrijpen hoe je die onhandig lange latten de bocht om kon krijgen. Tegenwoordig is dat heel anders. De manier waarop moderne ski’s worden gemaakt maakt het voor skiërs steeds eenvoudiger om te leren remmen en draaien. Zelfs zo eenvoudig dat je met een beetje lef en doorzettingsvermogen jezelf kunt leren skiën.
Nadelen van zelf leren skiën
Met moderne skischoenen en ski’s, die ontwikkeld worden om makkelijk te kunnen skiën, is het mogelijk om zonder de hulp van een skileraar te leren skiën. Het probleem is dat goed leren skiën tegen je natuurlijke gevoel in gaat. Om goed te kunnen skiën, en onder goed verstaan we dan gecontroleerd en efficient, bouw je tijdens het sturen druk op op je dalski. Om dat goed te kunnen doen heb je tijdens het skiën je bovenlichaam richting het dal gedraaid. In skitermen hebben we het dan over je bovenlichaam dal-open hebben. Met een laagbeweging vanuit de benen bouw je de druk tijdens de bocht langzaam op. Dat beteken dat je lichaamsgewicht zich naar de buitenkant van de bocht beweegt, anders gezegd naar het dal toe. Simpel gezegd verplaats je je gewicht naar links als je de bocht naar rechts wilt maken. Zoals je zult begrijpen is dat voor een skiër zonder enige leservaring onmogelijk om zelf te bedenken. Een veel gemaakte fout door skiërs die geen of te weinig skiles hebben gehad is dat het bovenlichaam de bocht in wordt gedraaid. Met het draaien van het bovenlichaam draaien de ski’s vanzelf mee en maakt de skiër gevoelsmatig makkelijk de bocht. Deze veelgemaakte fout noemen we ‘rotatie’. Het probleem van rotatie is dat het gewicht op het bergbeen komt. Het resultaat is dat de dalski minder goed gekant kan worden, er onvoldoende druk op de dalski wordt opgebouwd en er sprake is van minder grip en controle.
We weten allemaal dat het eenvoudiger is iets nieuwe aan te leren dan een veel gemaakte fout af te moeten leren. Als beginnende skiër jezelf leren skiën kan resulteren in veel fouten. Deze fouten zijn moeilijk af te leren en beperken je in je voortgang. Doordat je jezelf bewegings- of houdingsfouten hebt aangeleerd zul je nooit echt goed kunnen leren skiën. De basis is bepalend voor hoe goed je uiteindelijk zult kunnen skiën.
Hoe goed kun je leren skiën zonder skileraar?
Op de vraag; hoe goed kun je leren skiën zonder skileraar, is natuurlijk geen eenduidig antwoord mogelijk. Maar er zijn maar heel weinig mensen die goed kunnen leren skiën zonder dat ze eerst skilessen hebben gehad. Zeker de eerste 3 weken van je wintersport carrière doe je er verstandig aan om een groot deel van je wintersportvakantie skiles te nemen. De skileraar van wie je les krijgt kan meer dan goed skiën. Tijdens meerdere uitgebreide opleidingen leren skileraren hoe ze mensen het skiën zo efficiënt mogelijk bij kunnen brengen.
Hoe meer les hoe beter natuurlijk en door het nemen van een privéleraar zul je nog sneller resultaat boeken. Door het volgen van skilessen leer je de juiste techniek zo snel en efficient mogelijk. Met het creëren van een goede basis zul je uiteindelijk uit kunnen groeien tot een echt goede skiër. Het skiën kost je dan minder energie waardoor je vakantie nog mooier wordt.