Bij je reisverzekering kun je het vaak al aangeven ‘Wintersportdekking’. Dat is natuurlijk niet zonder reden. Wintersport wordt vaak gezien als een gevaarlijke sport. Het aantal ongelukken per jaar liegt er dan ook niet om… Toch zijn er nog andere gevaren op de piste. Lees snel verder en zorg dat jij goed beschermd de piste op gaat.
UV-Licht
De omstandigheden in de bergen zijn anders dan in Nederland. Door de hoogte is de lucht dunner en schoner, waardoor er meer UV-straling doorkomt. Daarnaast reflecteert de sneeuw bijna 80% van de UV-straling, waardoor je er nog meer aan blootgesteld wordt. Zelfs als het bewolkt is, is er in de bergen nog steeds veel UV-straling.
Je kunt dan beter naar de UV-index kijken. Die geeft weer op een scala van 0 tot 11 hoe sterk de straling is. De UV-index wordt vaak weergegeven in de uitgebreide weerberichten. Bedenk wel, in Nederland zijn de meeste mensen weinig buiten in de winter. De huid en ogen zijn dus niet gewend om aan zoveel UV-straling blootgesteld te worden. Het is belangrijk om voor genoeg bescherming te zorgen anders kan dit (ernstige) gevolgen hebben!
Skibril
De meest bekende reden om een skibril te dragen is om sneeuwblindheid te voorkomen. Sneeuwblindheid zorgt ervoor dat het licht om je heen als heel fel aanvoelt, je krijgt tranende ogen en de oogspieren trekken samen. Sneeuwblindheid is verder niet zeer gevaarlijk en gaat naar een paar dagen over. Als je echter vaker aan UV-straling wordt blootgesteld kan dit leiden tot oogziektes zoals staar.
Vooral bij kinderen is het belangrijk om er op te letten dat ze steeds de skibril opzetten om oogschade te voorkomen. Een skibril met 100% UV-bescherming is dus belangrijk. Wil je een skibril die onder iedere weersomstandigheid goed presteert? Kijk dan eens hier.
Zonnebrand
UV-straling is natuurlijk niet alleen schadelijk voor de ogen maar ook voor de huid. Tijdens het skiën is het dus extra belangrijk om je in te smeren. Het beste is een vette zonnebrand te gebruiken met minstens SPF30. De zonnebrand die je in de zomer gebruikt is meestal niet geschikt voor de winter. Door de kou droogt je huid sneller uit, een vette zonnebrand helpt hier tegen. En vergeet natuurlijk je lippen niet. Zorg dat je altijd een zonnebrand op zak hebt tijdens het lesgeven. Niets is zo veranderlijk als het weer in de bergen, dus als de zon opeens doorbreekt, sta jij als skileraar paraat!
Vergeet niet in de pauze op het terras je kiddo’s ook in te smeren op de plekken waar eerder hun helm of buff zat. Het kan goed zijn dat ze niet volledig zijn ingesmeerd.. En aan het einde van de les wil je alleen kinderen terugbrengen met rode wangen van plezier en niet van de zon!
Valpartij
Of het nu een van je cursisten is, je het zelf bent op een ongelukkig moment of het iemand anders is die de boel omver skiet. Valpartijen komen voor tijdens het skiën. Met een helm zorg je ervoor dat jouw hoofd goed beschermd is. Hier kun je lezen welke skihelm het beste voor jou is of je kunt natuurlijk meteen bij Bollé een skihelm bestellen!
De skihelm is tegenwoordig niet meer weg te denken van de piste. Anders is dat met andere bescherming. Sommige kinderen en stuntskiërs dragen rugbeschermers, maar verder zie je deze niet veel onder skiërs. Toch is het niet verkeerd om ook andere delen van je lichaam te beschermen. We skiën immers steeds sneller en harder, met genoeg anderen op de piste. Interesse? Neem is een kijkje bij Xion. Wie weet is dit soort bescherming straks ook niet meer weg te denken op de piste!
Scherpe kanten
Een ander onderschat gevaar zijn de kanten van ski’s en snowboards, die kunnen namelijk behoorlijk scherp zijn. Daarom is het altijd aan te raden om altijd handschoenen te dragen. Niemand wil verantwoordelijk zijn voor rode sneeuw op de piste bij een valpartij. Vooral op het moment dat de ski’s naar de gondel gedragen moeten worden, is voor de kinderen een gevaarlijk moment. Dus liever gewoon iedereen zijn wanten aanhouden en de skileraar geeft natuurlijk het goede voorbeeld!
Een gewaarschuwd mens…
Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar zorg er in ieder geval voor dat je je handschoenen, skibril, helm en eventuele andere bescherming draagt. Ook als je geen les geeft! En vergeet natuurlijk niet, als je klaar bent met de kinderen, jezelf ook in te smeren! Lees meteen nog even de FIS pisteregels door, zodat je ook nog eens veilig op weg gaat. Safety first!