Landes opleidingsysteem

Als skileraar kennen we natuurlijk allemaal het begrip Anwärter. De allereerste opleiding die van jou een skileraar maakt! Als je verder wil groeien binnen de skilerarenwereld, wordt het iets ingewikkelder. Landes 1, Landes 2 en dan tussendoor ergens nog de Alpinkurs doen. Daarbij verschilt het ook nog per verband en/of land wat de regels en voorwaarden zijn. Logisch dat je soms door al die bomen het bos niet meer ziet. Bij deze een overzicht van het Landessysteem.

De meeste van ons hebben de Anwärter opleiding gevolgd. Na deze opleiding mag je eigenlijk overal lesgeven. Wat je precies lesgeeft verschilt per skischool. Bij de ene skischool sta je eerst nog een tijdje op het babyweitje en bij de andere skischool mag je al meteen gevorderde skiërs lesgeven. Wil je jouw eigen techniek verder verbeteren en beter leren lesgeven, dan is Landes 1 de eerste stap!

Landes 1

Tijdens Landes 1 leer je voornamelijk zelf beter skiën. Er ligt veel meer nadruk op eigen kunnen dan tijdens de Anwärter. Vooral de korte bochten, het carven en de buckelpistes komen aan bod. Waar er eerder ook nog aandacht werd gegeven aan het snowboarden is er nu plek gemaakt voor het freestyle skiën. Dit houdt voornamelijk in dat je wat trucs leert op de piste en de beginselen van de box. Natuurlijk is er ook nog aandacht voor het lesgeven! De lesopbouw van de korte bochten, lange bochten én het carven worden behandeld. 

Uiteindelijk mag je met je Landes 1 papiertje niet meer als met je Anwärter. Dit betekent echter niet dat het niets betekent. In de skischool zorgt het zeker wel voor ‘een hoger aanzien’. Waardoor jij eerder de hogere groepen toebedeeld krijgt. Ik heb in ieder geval sinds mijn Landes 1 niet meer op kinderland gestaan!

Landes 2

Na Landes 1 kun je doorstromen naar Landes 2. Het niveau ligt hier echter een stuk hoger! Het is dus wel belangrijk om in ieder geval een seizoen lang goed te trainen voordat je verder gaat. De nieuwe en voor de meeste het lastigste onderdeel bij Landes 2 is de Riesentorlauf op tijd. Dit oefen je eigenlijk weinig in de praktijk en is op de andere opleidingen nog niet aan bod geweest dus daar zijn wel de nodige trainingsmomenten voor nodig. 
Daarnaast is er ook hier natuurlijk veel aandacht voor het verder ontwikkelen van je eigen kunnen. Maar een skilerarenopleiding doe je niet alleen omdat jijzelf technischer/beter wil leren skiën maar vooral zodat jij je gasten beter kan helpen zichzelf naar een hoger niveau te tillen! 

AlpinkursWil je de Landesopleiding compleet maken dan moet je ook nog de Alpinkurs volgen. Tijdens deze opleiding leer je vooral je zo veilig mogelijk off-piste te bevinden. Dat betekent echter niet dat je zomaar met gasten van de skischool mag gaan toeren. Daarvoor moet je daadwerkelijk je Staatlicher diploma of in sommige gevallen zelfs je Bergführer diploma op zak hebben! 

De Alpinkurs is een onwijs leuke opleiding voor jezelf. Ondanks dat er ook veel (interessante) theorie aan bod komt betreft bergen, sneeuw en het weer, ben je ook elke dag off piste! De Alpinkurs mag je volgen na je Landes 1. Je kunt zelf kiezen of je dit voor of na je Landes 2 doet maar om je gehele Landes te laten gelden moet je de Alpinkurs gedaan hebben. 

Complete Landes

Alle deze 3 onderdelen (LS1, LS2, Alpinkurs) maken je Landesdiploma compleet. Pas als je ze alle drie hebt afgesloten word je Landes (inter)nationaal erkend en maakt het een verschil. Veel skischolen geven je al wel meer loon/hogere groepen/betere gasten als je LS1/Alpinkurs hebt maar om het papiertje echt geheel binnen te halen zijn toch alle drie de onderdelen een vereiste.

Verschillende verbandenDeze blog is vooral geschreven vanuit het Landessysteem zoals in Oostenrijk bekend is. Zo wordt Oostenrijk, binnen Europa, gezien als een 3-level systeem (Anwärter, Landes, Staatlich) net als in Zwitserland (al heten de levels daar anders). In Duitsland en ook in Engeland (over het Engelse systeem lees je meer in deze blog) werken ze echter met vier verschillende levels en in Frankrijk bestaat er zelfs maar 1 level. Naast de verschillen per land kunnen ook binnen een land nog verschillen bestaan. In Oostenrijk legt het Tiroler Skilehrerverband meer nadruk op telemarken en langlaufen dan bijv. het Wiener Skilehrerverband. Daarnaast kan het ietwat lastiger zijn om met een opleiding uit een ander verband aan de bak te komen bij een skischool. Vaak willen ze de opleiding van het eigen Bundesland hebben. Maar uiteindelijk is de Anwärter overal binnen Oostenrijk geldig, dus zou je zo moeten kunnen doorstromen naar de volgende opleiding. De complete Landes wordt trouwens zelfs internationaal erkent als skilerarenopleiding. Handig voor als je een seizoen in Japan, Canada of Australië wil werken! 

Ontwikkel jezelf!

Zoals onze blogger Matthijs al eerder aangaf, is er in het algemeen weinig doorstroom naar een vervolgopleiding na de Anwärter. Iets wat ontzettend zonde is! Na een seizoen werken met je Anwärter, waarbij je regelmatig deelneemt aan de skilerarentrainingen, is een Landes 1 opleiding zeker goed te doen. Daarna heb je in ieder geval al de mogelijkheid om de Alpinkurs te doen. Een superleuke opleiding ook als je niet verder wil als skileraar! Maar natuurlijk is het streven om uiteindelijk je Landes 2 te voltooien. Zodat je niet alleen met de beste gasten over de piste glijdt, maar ook iedereen (binnen de skischool) wil skiën zoals jij. Dus schrijf je snel in voor de volgende opleiding en ontwikkel jezelf! 

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren