Skiles geven in tijden van COVID-19. Hoe dan?!

Dit jaar zal door de huidige COVID-19 situatie een wintersport brengen die anders is dan anders. De skigebieden zijn nu druk in overleg om te kijken wat er gedaan kan worden zodat mensen toch op wintersportvakantie kunnen gaan en wij toch kunnen gaan lesgeven. Maar hoe gaat dat er nu eigenlijk uit zien?

 

Bijna 90% van de mensen wil ondanks corona gewoon op wintersport, blijkt uit onderzoek. Het blijft momenteel natuurlijk heel onzeker, maar van de zomer is er geskied, dus dat biedt zeker perspectief voor aankomend winterseizoen. Daarnaast zijn de eerste coronamaatregelen ook al bekend gemaakt.

In ‘t kort…

Nog even in het kort de maatregelen die vrijwel overal zullen gelden: mondkapjes zijn verplicht in alle openbare ruimtes; 1,5meter afstand is het nieuwe knuffelen; en in de après-ski zullen we dit jaar al zittend de show stelen met onze beste moves.

Online skipassen kopen en ski-/snowboardlessen boeken wordt ten zeerste aangeraden om persoonlijk contact zoveel mogelijk te vermijden. En de leukste maatregel van allemaal: in sommige gebieden zullen de liften eerder opengaan, namelijk al om 8 uur. Zo kunnen wij voordat onze lessen beginnen alvast een keertje de piste naar beneden racen. Hallo lege pistes!!!

Hoe gaat dat nou met les geven?

Ook de skischolen moeten zich houden aan de nieuwe coronamaatregelen. De lessen op zich zullen niet veel anders zijn. Feit dat we ons in de buitenlucht bevinden en door onze ski’s / snowboards makkelijk afstand kunnen houden werkt al in ons voordeel. Daarnaast raken we de meeste tijd elkaar niet eens aan. Toch zijn er wel een aantal andere aanpassingen waar we wel rekening mee zullen moeten houden…

Solliciteren

Ten eerste is het belangrijk om nú te gaan solliciteren, als je dat nog niet gedaan hebt! Voor je het weet ben je te laat omdat er nu minder mensen zullen worden aangenomen. Dit om te voorkomen dat er leraren ‘overblijven’ omdat er geen les te geven is.

Testen

Als je aangenomen bent bij de skischool is het belangrijk dat wij ons allemaal regelmatig laten testen. In veel gebieden is nu de regel dat werknemers van het desbetreffende gebied (liftmedewerkers, restaurantpersoneel en skileraren) zich wekelijks moeten laten testen. Deze mensen staan namelijk vaak in contact met de kinderen en uiteindelijk ook met de ouders. Het is dan belangrijk dat wij kunnen aantonen dat we gezond zijn en geen verschijnselen hebben.

Verzamelplaatsen en liften

De verzamelplaatsen en de liften zullen de grootste problemen opleveren. Dat zijn de plekken waar veel mensen bij elkaar komen en waar we als groep zijnde bij elkaar moeten wachten. Als oplossing zullen de stromen mensen meer uit elkaar getrokken gaan worden. Met als gevolg dat het toezicht op de kinderen lastiger zal gaan worden. Ook wordt onze klanten aangeraden om de lessen online te boeken. Hierdoor hoeven ze niet meer naar het bureau te komen en wordt onnodig persoonlijk contact dus vermeden.

Skigroepen van max. 10 personen

Een andere aanpassing is dat de lesgroepjes niet heel groot meer zullen zijn. Aangezien de 1,5 meter nog steeds geldt, wordt het erg moeilijk om met een grote groep kinderen (maar ook volwassenen) de berg af te gaan. Daarom is bedacht om een maximale groepsgrootte van 10 personen aan te houden. Bingo! Dat maakt het voor ons ook net iets overzichtelijker op de piste en bij de liften. In feite hartstikke positief dus!

Verschillende starttijden

Daarnaast zullen op veel plekken de skilessen op verschillende tijdstippen gaan starten. De verzamelplaatsen zijn namelijk vaak een grote opeenhoping van mensen. Door de klassen op verschillende momenten te laten vertrekken, proberen de gebieden te voorkomen dat er te veel mensen op één plek zijn op hetzelfde moment.

Overal mondkapjes

Een andere aanpassing is dat je een mondkapje op moet hebben als je dicht bij een leerling, ouder of wie dan ook in de buurt komt. Wanneer de skiles voorbij is en de leerlingen opgehaald worden bij de verzamelplaats, is het ook belangrijk om een mondkapje te dragen. Er wordt natuurlijk geprobeerd de verzamelplaats ruim in te delen, maar toch komen de ouders / partners / vrienden / familie nog even naar je toe om te vragen hoe alles is gegaan en of jouw leerlingen al een beetje kunnen skiën en of ze enige vooruitgang boeken. Dan is het belangrijk om als leraar een mondkapje te dragen, voordat je iemand te woord staat. Zeker voor je eigen veiligheid!

Weinig tot geen groepswissels

Om ervoor te zorgen dat je met zo min mogelijk mensen in contact komt, zal het minder tot niet voorkomen dat je nieuwe leerlingen in je groepje krijgt. De vorige jaren kwam dat met enige regelmaat voor, maar dit jaar gaat dat anders zijn. De nieuwe leerlingen zijn namelijk weer met de andere leraar en andere mensen in contact geweest en dat vergroot de kans op besmettingen. Door het groepje hetzelfde te houden gedurende de week, wordt voorkomen dat je onnodig met nieuwe mensen in contact komt.

Desinfecteren tot je er bij neervalt 😉

Alle skischolen zullen er daarnaast ook voor zorgen dat er genoeg mogelijkheden zijn om je handen te desinfecteren. Ook op de verzamelplaatsen, in het bureau van de skischool en alle andere denkbare plaatsten moet er de mogelijkheid zijn om je handen te desinfecteren. Happy desinfectings!

Après-ski registratie

Zoals al wel duidelijk is zal ook de après-ski niet meer zijn zoals we altijd gewend zijn. Dat betekent dat we dit jaar niet meer in de lampen zullen hangen laat op de avond. Maar het goede nieuws is wel dat we dit jaar nog op de latten mogen staan!

Après-ski is echter niet helemaal van de baan. Verschillende horecagelegenheden komen met alternatieven voor de après-ski. Zo zijn eigenaren met het idee gekomen om met de skipas toegang te krijgen tot de après-ski tenten. Op die manier willen ze ervoor zorgen dat niet te veel mensen binnen zijn en kan er gecheckt worden hoeveel mensen er binnen zijn. Wanneer de skipas gehaald wordt, moet je je gegevens achterlaten. Op deze manier kan er contact met je worden opgenomen als achteraf blijkt dat er iemand binnen was die positief getest is op Corona.

Een ander idee dat bedacht is, is het gebruiken van een QR-code. Wanneer je in het skigebied aankomt, krijg je een persoonlijke QR-code die alle persoonlijke gegevens bevat van die persoon. Wanneer je dan naar de après-ski wil gaan, wordt die QR-code gescand en kan de kroeg meteen alle gegevens van de skipashouder inzien. Hierdoor kan je ook op de hoogte worden gebracht als er iemand aanwezig was met corona. Tot nu toe zijn dit alleen nog ideeën. De beste oplossing is echter nog niet vastgesteld…

 

Wat denk jij ervan komende winter? Zien we jou weer op de piste? 🙂

 

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren